News

Inundații în România. Apele au acoperit zone extinse din Moldova. O femeie, evacuată din calea puhoaielor în Neamț. Update

22.06.2020 | 12:29
Inundatii in Romania Apele au acoperit zone extinse din Moldova O femeie evacuata din calea puhoaielor in Neamt Update
ADVERTISEMENT

Inundații în România. Căderile masive de apă din ultimele zile au acoperit zone extinse din județele Moldovei.

După ce vestul țării a fost măturat de furtuni înainte de weekend, ultimele ore au adus ploi torențiale însemnate și în estul țării.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) informează că 46 de localități din toată țara au fost lovite de furia fenomenelor violente în weekend.

Inundații în zone extinse din Moldova. Raport național IGSU: 46 de localități afectate

UPDATE, 12:30. Luni, peste 60 de gospodării din localitatea Pipirig au fost inundate după ce râul Neamţ a ieşit din matcă. Locuitorii localităţii au fost înştiinţaţi luni, în jurul orei 6,00, printr-un mesaj RO-ALERT despre faptul că a fost emis un Cod Roşu de inundaţii pe acest râu.

ADVERTISEMENT

În acest județ, pompierii Detaşamentului Piatra-Neamţ intervin cu motopompele pentru a scoate apa din curţi. Inundaţii s-au produs şi în localităţile Vădurele şi Vaduri din comuna Alexandru cel Bun.

“A fost evacuată o femeie din casa în care intrase apa”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

Astfel, ploile abundente au produs inundaţii în 46 de localităţi din 22 judeţe, anunţă IGSU, care precizează că cele mai afectate judeţe sunt Bihor, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

”În ultimele 24 de ore, din cauza precipitaţiilor abundente, pompierii au acţionat pentru evacuarea apei din 53 de case, 194 curţi, 66 beciuri/subsoluri şi 3 străzi. Cele mai afectate judeţe de aversele torenţiale sunt Bihor, Neamţ, Suceava şi Vaslui”, anunţă luni IGSU, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

În județul Suceava, trei trenuri cu călători au fost oprite luni dimineaţă în staţiile CFR Gura Humorului, Frasin şi Păltinoasa, din cauza vegetaţiei ajunse pe calea ferată şi a terasamentului afectat, în urma ploilor şi vijeliilor – VIDEO.

”Pe secţia de cale ferată 502 Suceava – Câmpulung Moldovenesc, localitatea Gura Humorului, judeţul Suceava, traficul feroviar este oprit din cauza resturilor de vegetaţie ajunse pe calea ferată şi a terasamentului afectat”, anunţă autorităţile.

Probleme au fost și în județul Vaslui. În localitatea Rafila, două persoane au fost evacuate la rude după ce locuinţele le-au fost afectate de viitură.

Mai multe stâne din Botoșani, evacuate

Conform RadioIași.ro, mai multe stâne de pe raza satului Baranca au fost evacuate, luni dimineața, după ce nivelul râului Prut la intrarea în ţară a depăşit cota de inundaţii.

Potrivit acesteia, la ora 5,00, râul Prut măsura la Oroftiana 510 centimetri, cu 40 peste peste cota de inundaţie. Ca urmare s-a dispus, ca măsură preventivă, evacuarea a patru stâni aflate lunca râului, pe raza satului Baranca, comuna Hudeşti.

”În total au fost evacuate 1.300 oi, cinci cabaline, 13 bovine şi 25 persoane. Misiunea a fost executată de către personal din cadrul ISU Botoşani şi personal din cadrul Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Hudeşti”, a precizat Dorina Lupu de la ISU Botoșani.

Cod roşu de inundaţii pe râul Neamţ

INHGA a emis luni o avertizare Cod roşu de inundaţii ce vizează râul Neamț. Până la ora 12:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale.

Pot fi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de pericol, pe Neamţ (afluent al râului Moldova), din judeţul Neamţ.

ADVERTISEMENT