News

Inundațiile au făcut prăpăd în Satu Mare. Cel puţin 100 de oameni, evacuați din fața viiturilor. Video

13.05.2021 | 10:37
Inundatiile au facut prapad in Satu Mare Cel putin 100 de oameni evacuati din fata viiturilor Video
ADVERTISEMENT

Circa 100 de persoane au fost evacuate din calea inundațiilor în Satu Mare. Ploile au făcut prăpăd și nivelul apei a crescut alarmant, motiv pentru care autoritățile au decis evacuarea oamenilor.

Ploile din ultimele ore au făcut ca nivelul apelor să crească în mai multe localități din Satu Mare. Cea mai afectată dintre ele este comuna Beltiug, unde peste 100 de oameni au fost evacuați din propriile case.

ADVERTISEMENT

Peste 100 de oameni, evacuați din calea inundațiilor

Este vorba despre 75 de locuințe au fost evacuate de autorități, pentru că pericolul este unul mare. Autoritățile transmit că este vorba despre cel puțin 100 de oameni care locuiau în acestea ce au fost nevoite să plece. Satul Rătești este cel mai afectat.

„Avem informații că 100 de locuințe au fost afectate de inundații, începând cu această dimineață, de la 4. Cetățenii care au locuit în aceste locuințe au fost evacuați. Pagubele înregistrate sunt numai și numai materiale”, a transmis Alfatter Tamaș, prefectul județului Satu Mare.

ADVERTISEMENT

Din fericire, apa este în scădere în aceste momente, iar nicio persoană nu a fost rănită și nimeni nu și-a pierdut viața. În comuna Beltiug s-au prăbușit trei case.

„Apa în acest moment este în scădere. Lângă zona Rădești, mai avem o comună afectată. Și acolo există oameni evacuați, dar lucrurile sunt sub control, pentru că nu am înregistrat pagube umane”, a transmis sursa.

ADVERTISEMENT

Oamenii evacuați din calea inundațiilor se află în aceste momente la primăria din localitate, unde autoritățile au amenajat un spațiu special pentru ei.

„Este vorba despre aproximativ 100 de oameni în Rătești au fost evacuți. În acest moment sunt în grija primăriei, care a amenajat într-o locație un spațiu pentru ei. Apa este în retragere și sperăm ca într-un scurt timp, într-o oră, două, oamenii să poată să revină la locuințele lor”, a mai spus prefectul.

ADVERTISEMENT
Inundatii. Foto Presasm
Inundatii. Foto Presasm

Urmează să fie întrunită Comisia de Evaluare a Pagubelor în orele următoare, au mai anunțat autoritățile.

„Comisia de Evaluare a Pagubelor de la nivelul comunei se va întruni și vor fi toate pagubele evaluate”, a mai spus Alfatter Tamaș.

Trei case prăbușite în comuna Beltiug din Satu Mare

Primarul comunei Beltiug a anunțat că trei case s-au prăbușit în urma viiturilor, iar 46 de oameni sunt cazați la căminul cultural din localitate.

„Circa 75 de locuințe au fost afectate și am evacuat peste 100 de persoane. 46 de oameni sunt cazați la căminul cultural, unde le-am asigurat apă, mâncare și condiții de cazare și igienă. Restul s-au dus la rude, prieteni (…). Avem trei case care s-au prăbușit”, a declarat Ioan Bartok Gurzău, primarul comunei Beltiug.

Inundații Satu Mare
Inundații Satu Mare. Foto: presasm

Cod roșu de inundații în Satu Mare. Avertismentul hidrologilor

Meteorologii anunță ploi și în continuare, iar în Satu Mare hidrologii au emis și un cod roșu de inundații, care este valabil până joi, la ora 13:00.

„Ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se vor produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Maria (afluent al Crasnei), județul Satu Mare“, avertizează hidrologii.

 

ADVERTISEMENT
Tags: