News

Inundații istorice în Veneția! Apa a intrat în magazine, case și biserici! Meteorologii au anunțat un cou cod roșu de inundații

17.11.2019 | 19:55
Inundatii istorice in Venetia Apa a intrat in magazine case si biserici Meteorologii au anuntat un cou cod rosu de inundatii
ADVERTISEMENT

Inundații istorice în Veneția! Autoritățile au emis o nouă avertizare cod roșu de inundații și de vânt puternic, iar localnicii sunt înspăimântați. Apa a pătruns în magazine, în instituții și în casele oamenilor! Sunt cele mai grave inundații din ultimii 50 de ani!

Inundații istorice în Veneția

Proprietarii magazinelor din Piața San Marco au început să evalueze pagubele, la o zi după ce zona a fost închisă din cauza nivelului ridicat al mareei care a acoperit mare parte din centrul oraşului italian.

ADVERTISEMENT

“Tot ce e aici, partea asta a căzut şi casa de marcat era înauntru, toate documentele, cele mai scumpe dintre bijuterii pe care le aveam în zona asta şi nu ştiam pentru că am crezut că e în regulă, dar a fost prea multă apă”, a declarat Dorina Vulko, proprietară unui magazin de bijuterii.

50 de biserici au fost deteriorate de mareea înaltă de 1, 87 de metri

Mareea a atins sâmbătă 1,1 metri peste nivelul mării. Guvernul italian a deblocat 20 de milioane de euro pentru intervenţii urgente, pentru a-i ajuta pe localnicii afectaţi, dar şi pentru reluarea serviciilor publice în zonele lovite de potop. Peste 3,6 milioane de euro vor fi folosite pentru lucrările de desalinizare şi de curăţare a zecilor de biserici inundate, printre care cunoscută catedrală San Marco.

ADVERTISEMENT

“Astea sunt consecinţele schimbărilor climatice, care sunt cruciale pentru întreaga lume şi chiar mai mult pentru Veneţia”, a declarat Luigi Brugnaro, primarul Veneției. Vârful inundaţiilor în Veneţia a fost atins marţi, când apa a crescut cu 1,87 metri peste nivelul mării, cel mai ridicat din ultimii 54 de ani.

Ministrul italian al Culturii, Dario Franceschini, sosit vineri în oraş pentru a constata la faţa locului pagubele, a estimat că lucrările de reparaţie vor fi considerabile. Oficialul a notat că peste 50 de biserici au fost deteriorate. Veneţia, aşezare cu 50.000 de locuitori, a fost inundată în proporție de 80%!

ADVERTISEMENT
Tags: