Marți după amiază, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis un cod roșu de inundații. De această dată, vizate sunt județele Botoșani și Iași. Avertizarea este valabilă marți pe mai multe râuri, în intervalul 15:10 – 22:00.
Potrivit INHGA, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice Jijia, afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Sitna, amonte S.H. Andrieșeni și Miletin, afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Valea Rea, amonte Ac. Hălceni, în județele Botoșani și Iași.
Un camping din județul Dâmbovița a fost afectat marți dimineața de o viitură puternică. Una dintre căile de acces către locație, situată în zona Cabanei Zănoaga, a fost luată de ape.
De asemenea, apele au luat și o rulotă parcată în apropierea căsuţelor din camping. Din fericire, niciunul dintre cei 60 de turişti aflaţi în zonă nu a fost rănit, transmit autorităţile.
”Pompierii împreună cu jandarmii de la Postul Zănoaga au efectuat o recunoaștere pentru identificarea efectelor produse în campingul din zona în care se aflau 60 de persoane. Din verificările efectuate nu au fost identificate persoane cu probleme sau care să necesite asistența medicală, iar apa se retrage”, informează ISU Dâmbovița.
Furtunile și ploile abundente din ultimele 24 de ore au produs inundații și pagube în 29 de localități din 12 județe (Alba, Brașov, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova și Timiș).
Potrivit IGSU, luni și noaptea trecută, pompierii au intervenit în sprijinul cetățenilor și autorităților locale pentru evacuarea apei din 29 case, 107 curți, 21 beciuri/subsoluri, 3 operatori economici, precum și pentru degajarea mai multor arbori căzuți pe carosabil.
Cele mai grave situații au fost înregistrate în județele Alba, Dâmbovița, Iași și Neamț, acolo unde mai multe persoane au fost izolate, iar un bărbat a fost găsit decedat. E vorba de un cetățean din Hândrești, de 47 de ani. Acesta a fost găsit decedat în albia pârâului din localitate, blocat între aluviuni și copaci.
”În localitatea Bistra (AB), 3 persoane au fost evacuate preventiv la rude din locuința inundată, iar în localitatea Durău (NT), 5 persoane au fost temporar izolate la o pensiune din cauza viiturilor. De asemenea, între localitățile Durău și Grințieș (NT), pe DJ 155F, s-a acționat cu utilaje de la autoritățile locale pentru deblocarea a 6 autoturisme cu 14 persoane surprinse de aluviuni pe carosabil.
În Campingul Zănoaga (DB), din cauza unei viituri, aprox. 60 de persoane fără probleme medicale sunt blocate cu rulotele/autoturismele în camping. Se așteaptă retragerea apei pentru ca persoanele să poată părăsi zona în siguranță.
Traficul rutier este blocat pe 1 drum național (DN1/PH), parțial afectat pe 2 drumuri naționale (DN 74/AB și DN75/A) din cauza aluviunilor și a unor podețe avariate de viituri și a fost temporar afectat pe 2 drumuri naționale ( DN 57/CS, DN 68A/TM) și 5 drumuri județene ( DJ 582/CS, DJ 761/HD, DJ 678E/HD, DJ 155F/NT și DJ 693/TM), din cauza arborilor căzuți pe carosabil.
Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, s-au înregistrat avarii în 22 localități din județele Mureș și Neamț, însumând un număr de aproape 7.000 de consumatori finali nealimentați. Pentru remediere deficiențelor au acționat echipe ale furnizorului de electricitate.
La acest moment sunt intervenții în desfășurare pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice în mai multe localități din județele Alba, Brașov, Dâmbovița și Prahova”, se mai arată în comunicatul IGSU.
Potrivit CFR SA, circulația feroviară se desfăşoară, la această oră, doar pe un singur fir între staţiile Sinaia – Buşteni, Blaj – Valea Lungă şi Călimăneşti – Cozia, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile înregistrate în cursul nopţii, în jumătatea de sud a ţării.
”Urmare a precipitaţiilor abundente înregistrate în cursul nopţii, terasamentul liniei de cale ferată a fost spălat de ape între staţiile Sinaia şi Buşteni, pe firul II, iar între staţiile Blaj – Valea Lungă şi Călimăneşti – Cozia liniile de cale ferată, pe firul I, au fost acoperite de aluviuni.
Echipele feroviare ale Regionalelor Bucureşti, Braşov şi Craiova sunt la faţa locului, pregătite să intervină după retragerea apelor, cu utilaje pentru completarea terasamentului cu piatră spartă între Sinaia şi Buşteni şi pentru curăţarea liniilor de aluviunile depuse între Blaj şi Valea Lungă, respectiv Călimăneşti – Cozia.
Astfel, până la finalizarea intervenţiilor în aceste zone şi restabilirea circulaţiei în condiţii normale de trafic, trenurile vor circula doar pe un singur fir. Menţionăm totodată, faptul că şi pe raza Regionalei CF Timişoara s-a intervenit permanent în cursul nopţii pentru remedierea deranjamentelor înregistrate, din cauza rafalelor puternice de vânt, la sistemul de alimentare cu energie electrică a liniei de contact, între staţiile Jena – Căvăran şi Poarta – Iablaniţa.
La această oră pe aceste două segmente feroviare se circulă în condiţii normale”, precizează CFR SA.
Vremea extremă a produs daune și în județul Prahova. O rupere de nori a provocat inundații în mai multe case și un supermarket din Bușteni. Traficul a fost întrerupt pe DN 1 Ploiești – Brașov, din cauza unei viituri puternice.
Potrivit autorităților, au fost afectate circa 30 de case din zonă, iar patru familii au fost evacuate de cei de la ISU Prahova din calea apelor.
La fel ca în majoritatea regiunilor, și la Bușteni a plouat torențial în noaptea de luni spre marți. O viitură puternică a blocat DN1 și a inundat mai multe case și un supermarket.
La fața locului au intervenit mai multe utilaje pentru curățarea drumului de aluviuni.
Potrivit IPJ Prahova, sunt scurgeri de apă și aluviuni de pe străzile din amonte, iar traficul a fost deviat prin zona Zamora.
Primarul din Bușteni, Mircea Corbu, a anunțat, la Digi24, că zeci de case din zonă au fost afectate de inundații, iar patru familii au fost evacuate din fața viiturii.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova informează că, în urma unei ruperi de nori, 30 de locuinţe au fost inundate în această staţiune, la faţa locului fiind mobilizate două autospeciale de stingere, două motopompe şi un echipaj de prim ajutor.
Pentru înlăturarea efectelor vremii, în zonă au intervenit echipe de la Salvamont Buşteni, Salvamont Prahova, pompierii din Buşteni şi serviciul specializat al primăriei.
”Centrul Info-trafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, din cauza aluviunilor scurse pe carosabil, traficul este întrerupt temporar pe DN 1 Ploiești – Brașov, la kilometrul 130+650 metri, pe raza stațiunii Bușteni, județul Prahova”, anunță cei de la IPJ.
Marți dimineață, la ora 4:00, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis un cod portocaliu de inundații pentru județele Prahova și Dâmbovița.
”Ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundație pe râurile din bazinele hidrografice: Ialomița- bazin amonte S.H. Târgoviște, Prahova – bazin amonte S.H. Câmpina, județele: Dâmbovița, Prahova”, anunță autoritățile.
Ulterior, au fost emise și două coduri roși de inundații pentru râuri din județul Alba, extrem de afectat de furia apelor în ultimele zile.
Hidrologii avertizează că, în următoarele ore, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Geoagiu (Mănăstirea – afluent al râului Mureș) – bazin amonte S.H. Valea Mănăstirii.
În același interval, fenomene similare se pot produce pe râurile din bazinele hidrografice Arieș – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Albac – amonte confluența cu râul Iara.