News

Inundații și ploi. Vreme extremă în România. Viiturile au făcut prăpăd: drumuri rupte, case distruse

Inundații și ploi torențiale în Dâmbovița, viitura a distrus zeci de case în comuna Runcu. Fenomene extreme se abat asupra României.
04.06.2023 | 20:10
Inundatii si ploi Vreme extrema in Romania Viiturile au facut prapad drumuri rupte case distruse
Inundațiile au făcut ravagii în județul Dâmbovița / Foto: Dâmbovițeanul
ADVERTISEMENT

Inundații și ploi. Vijeliile au afectat puternic comuna Runcu, în județul Dâmbovița, aflat sub cod galben și portocaliu de avertizare meteo. Viitura a măturat drumurile și a afectat gospodăriile oamenilor care se tem de o revenire a apelor.

Localnicii, îngroziți de inundații și ploi

Inundații și ploi violente au lovit comuna Runcu (Dâmbovița) iar amploarea pagubelor produse de viituri nu este încă stabilită, dar oamenii sunt disperați și apelează la ajutorul autorităților. O parte din drumul județean (712 A) s-a rupt în zona comunei astfel că apa a năvălit pe străzi și în casele oamenilor.

ADVERTISEMENT

Viitura a adus cu ea crengi, aluviuni, bolovani care au afectat străzile și locuințele. De altfel, ploile abundente care au căzut în ultimele zile în județul Dâmbovița au afectat nu numai Runcu ci și comuna Bezdead. La Runcu, zeci de gospodării sunt încă izolate, oamenii se tem de încă o viitură care le-ar putea acum distruge toată agoniseala.

„Am zis că ne seceră”

„Într-o jumătate de oră am zis că ne seceră. A venit apa de aici de sus cu lemne cu de toate o  torențială așa. Am ieșit afară din casă, m-am trezit cu apa aici. A rupt zidul. Autoritatea, primăria vin se uită, lasă mașina încet, vedă și pleacă”, a declarat un localnic pentru Antena3 CNN.

ADVERTISEMENT

Potrivit presei locale, în comuna Runcu a plouat în câteva minute ca pentru o lună întreagă. Sâmbătă, meteorologii au emis cod portocaliu de avertizare privind scurgerile pe versanți, fenomen agravat de tăierile de copaci. Localnicii relatează scene de groază. Mulți, inclusiv un preot, au făcut atacuri de panică după ce și-au văzut gospodăriile distruse.

„Abia am reușit să refac zidul și gardul de când au fost inundații din august și credeam că poate se va mișca ceva din partea autorităților, măcar să regularizeze cursul apei acesteia, s-o ia în calcul”, a mai spus un localnic.

ADVERTISEMENT

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dâmbovița, „în judetul Dambovița cele mai grave inundații au fost cele din anii 1975, 1976 si 1979, pagubele produse fiind considerabile. În anul 2001 s-a produs o viitură importantă în bazinul superior al Ialomiței. Precipitațiile abundente din această perioadă au produs importante pagube materiale. Anul 2005 a fost anul cu cele mai frecvente viituri, cu depășiri importante ale cotelor râurilor”

Mai multe județe, sub coduri de inundații

Mai multe județe au fost puse în alertă de ploi abundente și posibile inundații, fiind emise avertizări de cod galben, portocaliu sau chiar roșu: Dâmbovița, Vâlcea, Caraș-Severin, Mehedinți. Sâmbătă, o reuniune a Comitetului pentru Situații de Urgență a fost convocată la Ministerul Mediului, fiind mobilizați și angajați ai Apelor Române.

ADVERTISEMENT

Cu câteva zile în urmă, întreg vestul țării a fost afectat de furtuni puternice. Apa a inundat case și străzi, vântul a doborât arbori iar grindina a afectat livezile și culturile. Situații mai grave au fost înregistrate în Caraș-Severin, Arad, Hunedoara, Gorj.

O femeie luată de ape în județul Argeș

În Albeștii de Argeș (județul Argeș), o femeie și-a pierdut viața după ce a fost luată de ape și a căzut într-un pârâu, Valea Povernii. Femeia încerca să traverseze apa pe un podeț improvizat dar și-a pierdut echilibrul și a căzut. Potrivit ISU Argeș, femeia a fost scoasă din apă în cele din urmă de un localnic dar a intrat în stop cardio-respirator și medicii,  în ciuda eforturilor, nu au mai putut face nimic pentru ea.

 

ADVERTISEMENT