News

Inundaţiile au făcut dezastru în mai multe județe: zeci de persoane evacuate, case înghițite de ape, drumuri blocate. Update

Inundaţiile au afectat mai multe județe din țară. Zeci de persoane evacuate, case înghițite de ape și drumuri blocate.
16.07.2021 | 22:33
Inundatiile au facut dezastru in mai multe judete zeci de persoane evacuate case inghitite de ape drumuri blocate Update
ADVERTISEMENT
16-07-2021
19:32

IGSU: Inundațiile au lovit mai multe județe. Zeci de persoane evacuate, case înghițite de ape și drumuri blocate

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a emis un comunicat în care prezintă situația în timp real din teritoriu, după fenomenele extreme din ultimele ore.

Conform IGSU, după ploile din ultimele ore, au fost înregistrat efecte în 15 localități din 5 județe ( AB, CJ, HD, MM și SV), unde au fost afectate de viituri 118 de case, 10 curți și 2 operatori economici, iar 1 autovehicul a fost luat de viitură. De asemenea, s-a intervenit pentru degajarea a 6 copaci căzuți pe carosabil.

Un număr de 99 de persoane au fost evacuate la rude ( 40 în loc. Dăroaia și 57 în loc. Gura Roșiei/AB și 2 în loc. Breaza de Sus/SV), iar 1 persoană s-a autosalvat din calea viiturii după ce autoturismul în care se afla a fost luat de apă ( loc. Gura Sohodol/AB)

IGSU: Inundațiile au lovit mai multe județe. Zeci de persoane evacuate, case înghițite de ape și drumuri blocate. Sursa foto: IGSU

Traficul rutier este blocat pe 1 drum național (DN 74/AB) și pe 1 drum județean (DJ 750/AB) din cauza copacilor rupți și a aluviunilor și a fost temporar afectat pe 1 drum național (DN 1R/CJ) și pe 1 drum județean (DJ 184 B/MM).

Iată situația detaliată pe județe:

1. Județul Alba
– în loc. Roșia Montană se intervine pentru evacuarea apei din 3 case inundate;
– în loc. Curături s-a intervenit pentru evacuarea apei din 1 casă inundate;
– în loc. Valea Săliștii se intervine pentru evacuarea apei din 4 case inundate;
– în loc. Șugag s-a intervenit pentru evacuarea apei din 1 casă, 1 curte și 1 beci;
– în loc. Abrud se intervine pentru evacuarea apei din 7 case și de pe 1 stradă inundată;
– în loc. Câmpeni se intervine pentru evacuarea apei din 8 case, 2 obiective economice și de pe 1 stradă colmatată;
– în loc. Horea s-a intervenit pentru evacuarea apei din 1 casă inundată;
– în loc. Gura Sohodol se intervine pentru evacuarea apei din 4 case și 4 curți, iar 1 persoană s-a autosalvat după ce autoturismul în care se afla a fost luat de viitură;
– în loc. Gura Roșiei se intervine pentru evacuarea apei din 71 de case, iar 57 de persoane sunt evacuate în spații puse la dispoziție de autorități;
– în loc. Cărpiniș se intervine pentru evacuarea apei din 11 case inundate;
– în loc. Dăroaia se intervine pentru evacuarea apei din 5 case inundate, iar 40 de persoane au fost evacuate preventiv la rude din locuințele inundate;
– DN 74, între loc. Câmpeni și Cărpiniș, este blocat de aluviuni, se intervine pentru deblocare;
– DJ 750A, între localitățile Sohodol și Gura Sohodol este afectat de viitură pe cca. 150 ml, circulația rutieră fiind blocată.

2. Județul Cluj
– în loc. Mărișel s-a intervenit pentru stingerea unui incendiu provocat de fulger la 1 casă, fără a fi înregistrate victime;
– pe DN 1R, pe raza loc. Beliș s-a intervenit pentru degajarea a 3 copaci căzuți pe carosabil, traficul fiind temporar oprit.

3. Județul Hunedoara
– în loc. Brad s-a intervenit pentru evacuarea apei din 2 curți și 1 subsol de bloc.

4. Județul Maramureș
– pe DJ 184B, pe raza loc. Șoncuta Mare s-a intervenit pentru degajarea a 3 copaci căzuți pe carosabil, traficul fiind temporar oprit.

5. Județul Suceava
– în loc. Benia s-a intervenit pentru evacuarea apei de din 1 curte;
– în loc. Breaza de Sus s-a intervenit pentru evacuarea apei de din 1 casă și 2 curți, iar 2 persoane s-au autoevacuat la rude.

”În contextul avertizărilor hidrometeorologice, au fost emise 13 mesaje de informare a populației prin sistemul RO-ALERT la nivelul a 7 județe ( AB, AR, CJ, HD, NT, SB și SV ).

La acest moment sunt intervenții în desfășurare pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice în mai multe localități din județul Alba”, a anunțat IGSU, vineri seara.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență din județul Alba a transmis că au fost înregistrate nenumărate pagube în urma ploilor abundente. Mai multe localități sunt afectate

Inundaţiile au făcut prăpăd în Alba. Case distruse, drumuri blocate

În mai multe dintre acestea, vestea bună este că situația a fost remediată de pompierii care au intervenit la fața locului. Cea mai afectată a fost localitatea Ocoliș, unde au fost 20 de case avariate.

ADVERTISEMENT

Alte 30 de gospodării au fost inundate și 20 de persoane au avut nevoie să fie evacuate. Au fost salvate din calea apelor patru persoane, dintre care și o femeie însărcinată.

Efectele inundațiilor: copaci căzuți, gospodării inundate

În localitatea Runc a avut loc o alunecare de teren, care a afectat o singură casă, iar în Vidolm a fost inundată o locuință. În localitățile Zlatna și Almașu Mare au căzut copaci pe drum, dar această situație a fost destul de rapid remediată.

ADVERTISEMENT

De asemenea, drumuri blocate au fost și în Câmpeni și în Bistra. Din fericire, conform anunțului salvatorilor din Alba, nu au fost înregistrate victime, ci doar pagube materiale.

Pompierii din cadrul ISU Alba intervin cu motopompe pentru a evacua apa din zonele afectate de inundații, iar forțele au fost suplimentate și cu cei care erau liberi.

ADVERTISEMENT

„Pentru gestionarea situației, în teren acționează și personal din cadrul IPJ Alba, IJJ Alba, SGA Alba, Salvamont, Crucea Roșie, echipaje ale societății de distribuție a energiei electrice, precum și reprezentanți ai autorităților locale”, au informat cei de la ISU Alba.

Precipitațiile din Alba, record absolut: 250 l/mp

De altfel, Apele Române au anunțat că precipitațiile care au avut loc în județul Alba au fost unele istorice și au bătut ultimul record. Este vorba despre o cantitate de apă de 250 de litri pe metrul pătrat.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cantități enorme de apă au căzut și în mai multe localități din județul Cluj, afectat și el de inundații.

“Precipitații de 223 l/mp s-au înregistrat într-un interval de 5 ore, în cursul serii trecute, la stația hidrometrică Ocoliș de pe Valea Ierii.

Până în cursul dimineții, au mai căzut, în același loc, încă 25 l/mp (total: 250 l/mp). În urma ploilor torențiale, de tip flash-flood, precum și a scurgerilor rapide de pe versanți, pe râul Ocoliș, s-a produs o viitură puternică, cu efecte locale severe.

În aceste localități Ocoliș -sat Ocoliș și Vidolm (județul Alba) și Iara – sat Ocolișel (județul Cluj) s-au înregistrat, la această oră, cele mai însemnate pagube materiale. Nu au fost victime omenești”, arată un comunicat al Apelor Române.

Județul Alba este sub cod roșu de inundații până vineri noapte, la ora 24.

ADVERTISEMENT