News

Inundațiile devastatoare din Italia: Experții spun că încălzirea globală „nu a fost factorul determinant”

Inundațiile devastatoare din Italia nu au fost determinate de fenomenul încălzirii globale. Ce spun specialiștii grupului WWA
31.05.2023 | 22:26
Inundatiile devastatoare din Italia Expertii spun ca incalzirea globala nu a fost factorul determinant
Inundațiile devastatoare din Italia. Colaj Fanatik.ro/ Sursa foto: Mariaelena Agostini Twitter/ Captura Youtube
ADVERTISEMENT

Inundațiile devastatoare din Italia, care au avut loc în luna mai, nu au fost influențate strict de fenomenul încălzirii globale, potrivit experților, citați de Agerpres. Aceștia spun că evenimentul a fost determinat de un fenomen meteo produs “o dată la două secole”.

Inundațiile devastatoare din Italia. Ce spun specialiștii despre factorii care au influențat producerea lor

Anunțul a fost făcut de către climatologii din Europa și SUA, care fac parte din grupul World Weather Attribution (WWA), în urma unui raport făcut public în cursul zilei de miercuri, 31 mai.

ADVERTISEMENT

Conform raportului, în această lună și-au făcut apariția „cele mai abundente precipitații în două secole”. De asemenea, experții au precizat faptul că în perioada în care ne-am aflat, în Italia, aceste fenomene „nu devin mai frecvente sau mai intense”.

Având în vedere schimbările climatice, WWA a specificat faptul că s-a ajuns la anumite constatări neobișnuite.“Precipitaţiile extreme nu au devenit mai probabile din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră”, au precizat specialiștii.

ADVERTISEMENT

Totodată, WWA adaugă faptul că „atmosferele mai calde pot reţine mai multă umiditate”. Prin urmare, cantitățile de precipitații pot fi mult mai intense, dar și mai frecvente, amintesc experții.

Regiunea Emilia-Romagna, amenințată de aceste fenomene

Și seceta din ultimii doi ani, din regiunea Emilia-Romagna, a agravat situația generată de apariția inundațiilor devastatoare. Pământul uscat și dur nu a putut absorbi cantitatea de apă respectivă, apărută în urma precipitațiilor.

ADVERTISEMENT

De asemenea, experții mai spun că și procesul de urbanizare din ultimele decenii a contat în creșterea riscului privind inundațiile. “Rezultatele noastre statistice recunosc caracterul excepţional al unui astfel de eveniment”, a adăugat Davide Faranda, coautor al raportului şi climatolog la Institutul Pierre Simon Laplace.

Studiul amintește faptul că în anul 1939 s-a produs un dezastru asemănător celui din mai 2023, în urma inundațiilor. Mai mult, experții atrag atenția asupra faptului că regiunea Emilia-Romagna este, în continuare, supusă acestui risc.

ADVERTISEMENT

Amintim că în urma inundațiilor devastatoare și a alunecărilor de teren din nordul regiunii Emilia-Romagna, au murit șaptesprezece oameni. Totodată, mii de persoane au rămas fără adăpost, în urma inundațiilor din ultimele săptămâni.

ADVERTISEMENT
Tags: