News

Inundațiile fac prăpăd în România. 29 de județe, lovite de ape: oameni luați viituri, zeci de evacuați și mii de spații afectate. Video

24.06.2020 | 12:21
Inundatiile fac prapad in Romania 29 de judete lovite de ape oameni luati viituri zeci de evacuati si mii de spatii afectate Video
ADVERTISEMENT

Inundațiile fac prăpăd în România și se extind de la o zi la alta. În acest moment, 29 de județe sunt lovite de furia apelor.

Autoritățile au făcut un bilanț provizoriu și au anunțat că s-au înregistrat cazuri de oameni luați viituri, sunt zeci de evacuați și mii de spații afectate.

ADVERTISEMENT

Mai grav este faptul că meteorologii au prelungit avertizările de instabilitate, iar în orele următoare va ploua abundent în cea mai mare parte a țării.

Inundațiile au pus stăpânire pe România: oameni luați de ape, zeci de evacuați și mii de spații inundate

Conform IGSU, inundațiile din ultimele zile au afectat 161 de localități din 29 de judeţe anunţă. Până acum, trei oameni au fost luaţi de viitură, zeci de persoane au fost evacuate, peste 1.000 de case, curţi şi beciuri au fost inundate, iar mai mulți stâlpi de electricitate şi copaci au fost doborâți de vânt.

ADVERTISEMENT

Ziua de marți a fost una dintre cele mai grave din punct de vedere al gravității fenomenelor meteo. În cursul zilei de ieri şi pe timpul nopţii, aversele torenţiale au produs inundaţii în 29 judeţe (Alba, Arad, Bihor, Bistrița – Năsăud, Braşov, Botoşani, Calăraşi, Cluj, Caraş – Severin, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Mehedişi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Suceava, Timiş, Teleorman, Vaslui şi Vrancea), fiind afectate 161 de localităţi, anunță IGSU, citat de News.ro.

Pompierii au fost solicitați să intervină în sprijinul populaţiei şi administraţiei publice locale pentru evacuarea apei din 387 de case, 578 curţi şi 219 beciuri/subsoluri. Totodată, vântul puternic a doborât 7 stâlpi de electricitate şi 5 copaci, colegii nostri acţionând pentru degajarea acestora, anunţă IGSU.

ADVERTISEMENT

Județul Botoșani, printre cele mai afectate din țară

În cursul zilei de marți, 81 de persoane, printre care 34 de copii, din satul Baranca, judeţul Botoşani, au fost evacuate preventiv după creşterea nivelul râului Prut la intrarea în ţară, existând riscul producerii unor inundaţii.

”Ca urmare a creşterii nivelului râului Prut la intrarea în ţară, s-a început, preventiv, acţiunea de evacuare a locuitorilor din satul Baranca, comuna Hudeşti. Este vorba de 47 adulţi şi 34 copii.

ADVERTISEMENT

Persoanele evacuate vor locui fie în casele proprietate, construite după inundaţiile din 2008 într-o zonă fără risc, fie la rude. O singura persoană care era în autoizolare la domiciliu a fost carantinată instituţionalizat”, au precizat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani.

Probleme mari și în Bistrița-Năsăud

Ploaia torențială care a căzut marți seară a inundat mai multe străzi din Bistrița, a intrat în gospodării și în curți. Valea Budacului s-a transformat într-un veritabil pârâu. Șoferii care au circulat pe aici au filmat capace de la gurile de canalizare care au fost ridicate de apă.

Valea Budacului, după o ploaie abundentă

Valea Budacului, după o rupere de nori

Nai-post ni Timp Online noong Martes, Hunyo 23, 2020

În doar două ore, pompierii din Bistrița-Năsăud au primit 100 de apeluri. Cea mai gravă situație a fost în localitatea Rodna, unde șuvoaiele de apă au acoperit străzile și au intrat în case. 14 adulți și șase copii au fost evacuați.

A fost cod roșu ieri și în județul Alba, acolo unde localitatea Sânbenedic a fost lovită de o viitură puternică.

Alba, Sânbenedic, viitura, inundații, vremea

JUDEȚUL ALBA, SÂNBENEDIC ‼️?️?‼️23 iunie, ora 20.30

Nai-post ni Meteoplus noong Martes, Hunyo 23, 2020

O fetiță de 5 ani a fost luată de ape, în Sibiu

O fetiță care se juca împreună cu mai mulți prieteni pe malul râului Cibin a fost luată de apele. Pompierii au declanșat operațiunile de căutare, însă acestea sunt dificile. Râul este învolburat și are debit mare în urma ploilor din ultima perioadă.

ADVERTISEMENT