News

Învaţă să găteşti carnea de miel! 5 reţete speciale pentru Paşte

Carnea de miel este vedeta preparatelor tradiţionale de Paşte, dar trebuie să ştii să o găteşti bine. Notează o reţetă preferată şi încearc-o de Paşte!...
29.04.2016 | 00:02
Invata sa gatesti carnea de miel 5 retete speciale pentru Paste

Carnea de miel este vedeta preparatelor tradiţionale de Paşte, dar trebuie să ştii să o găteşti bine. Notează o reţetă preferată şi încearc-o de Paşte!

1. Pulpă de miel la cuptor

Ingrediente:
– O pulpă de miel de 1,5 – 2 kg;
– 7-8 căţei de usturoi;
– Ulei de măsline;
– Rozmarin;
– Cimbru;
– Sare;
– Piper.

Mod de preparare:

Usturoiul de zdrobeşte şi se amestecă împreună cu uleiul de măsline, frunzele de rozmarin şi cimbru, sarea şi piperul până se obţine un amestec omogen. Se condimentează pulpa de miel pe toate părţile cu amestecul de condimente, se acoperă cu o folie de aluminiu şi se introduce la cuptor, la temperatura de 160⁰Celsius, tip de 2-3 ore. Se scoate şi se lasă 15 minute să se răcească, înainte de a se felia.

2. Pulpă de miel cu legume

Ingrediente:
– O pulpă de miel de aproximativ 2 kg.;
– 2-3 cartofi:
– 2-3 morcovi;
– 1-2 rădăcini de păstârnac;
– Ulei de măsline;
– Rozmarin;
– 2-3 căţei de usturoi;
– Sare;
– Piper.

Mod de preparare:
Legumele de taie in sferturi şi se aşază pe fundul unei tăvi de mărime potrivită.

Pulpa se freacă cu usturoi, apoi se condimentează cu o pastă din ulei de măsline, rozmarin mărunţit, sare şi piper. Se aşază peste legume şi se introduce la cuptor pentru 1:30 ore, la 220⁰ Celsius. După ce se scoate din cuptor, carnea se lasă 15-20 de minute să se răcească, înainte de a se felia.

3. Drob de miel

Ingrediente:
– Organe de miel:
– 4 legături de ceapă verde;
– 4 legături de usturoi verde;
– 6 ouă crude;
– 3 ouă fierte;
– 2 legături de pătrunjel;
– 2 legături de mărar;
– Ulei de măsline;
– Sare;
– Piper.

Mod de preparare:

Organele se taie în bucăţi potrivite ca mărime, după ce au fost curăţate, şi se fierb timp de 30-40 de minute sau până când sunt bine fierte. Cât timp se răcesc organele, se călesc ceapa şi usturoiul într-o tigaie cu puţin ulei de măsline timp de 10 minute. După ce se răcesc organele, se taie în cubuleţe mici. Apoi se bat ouăle crude, se pun peste cubuleţele de organe, se adăuga ceapa şi usturoiul, pătrunjelul şi mărarul, se adaugă un praf de sare şi unul de piper şi se amestecă până se omogenizează. Amestecul se pune într-o tavă care a fost unsă în prealabil cu ulei şi tapetă cu hârtie de copt. După ce tava s-a umplut pe jumătate, se pun cele trei ouă fierte, întregi, apoi se adaugă restul compoziţiei până se umple tava. Se nivelează compoziţia şi se introduce în cuptorul preîncălzit la 180⁰ Celsius pentru 30-40 de minute. După ce se răceşte, poate fi feliat.

4. Cotlete de berbecuţ cu bulgur

Ingrediente:
– 4 cotlete de berbecuţ;
– 250 grame de brânză telemea;
– 250 grame de bulgur;
– câteva fire de rozmarin;
– cîteva frunze de mentă;
– o legătură de pătrunjel;
– coaja şi zeama de la o lămâie;
– 4 roşii uscate;
– ulei de măsline;
– 2 căţei de usturoi;
– condimente pentru miel;
– sare.

Mod de preparare:

Se toacă mărunt usturoiul şi rozmarinul. Cotletele se pun la marinat într-un bol în care se adaugă jumătate din cantitatea de ulei de măsline şi zeamă de lămâie, usturoiul, rozmarinul, o jumătate din cantitatea de pătrunjel, condimentele pentru miel, puţină sare şi coajă de lămâie. Cotletele se masează cu amestecul de condimente pentru a fi cât mai bine acoperite şi se lasă la marinat în frigider cel puţin o oră.
Bulgurul se pune într-un bol mai adânc, se adăugă apă fierbinte cât să îl acopere şi se lasă o jumătate de oră acoperit. Se toacă mărunt frunzele de mentă, iar roşiile uscate se taie în cubuleţe mici. După ce se scurge apa în exces rămasă de la bulgur, se adaugă uleiul de măsline, roşiile uscate, coaja de lămâie, sare, mentă, puţină zeamă de lămâie, pătrunjelul şi brânza telemea, fărâmiţată mărunt. Se amestecă bine până se omogenizează şi se mai adaugă sare sau zeamă de lămâie, după gust.
Cotletele se rumenesc câte două minute pe fiecare parte într-o tigaie bine încinsă, în care se pune puţin ulei de măsline, apoi se introduc la cuptor pentru 10-20 de minute, la o temperatură de 200 grade Celsius.

5. Friptură de miel la cuptor, împănată cu usturoi şi slănină

Ingrediente:
– o pulpă de miel;
– 2 cepe;
– 2 morcovi;
– o căpăţână de usturoi;
– 6-8 căţei de usturoi, curăţaţi;
– o legătură de usturoi verde;
– 50 gr. slănină de porc;
– ulei de măsline;
– vin alb;
– foi de dafin;
– cimbru;
– sare;
– piper.

Mod de preparare

În pulpa de miel se fac mici buzunăraşe, în care se introduc felii de usturoi şi bucăţele de slănină. Carnea se condimentează cu ulei de măsline, cimbru, sare şi piper şi se aşază într-o tavă, pe un pat format din legumele tăiate în jumătăţi. Sa adaugă usturoiul verde şi frunzele de dafin, se stropeşte carnea cu vin alb şi ulei şi se dă la cuptor, la temperatura de 220⁰ Celsius, până se rumeneşte, apoi la 160 grade Celsius, timp de 2 ore, acoperită cu folie de aluminiu. Ultimele 15 minute se lasă descoperită la 220⁰ Celsius ca să prindă crustă.

Sursă: www.eva.ro