News

Învățământul, din ce în ce mai afectat de COVID! Profesorii se pensionează pe capete, de frică!

10.09.2020 | 21:27
Invatamantul din ce in ce mai afectat de COVID Profesorii se pensioneaza pe capete de frica
ADVERTISEMENT

Profesorii în vârstă sunt atât de speriați de noul coronavirus, încât au decis să pună punct carierei.

Nu se vor întoarce la catedră de luni, de teamă că se vor infecta.

Pentru cei care au boli cronice, dar vor rămâne totuşi în sistem, directorii de şcoli sunt nevoiţi să ia măsuri. Aceştia vor preda numai de acasă, până când lucrurile vor reveni la normal.

ADVERTISEMENT

Profesorii în vârstă se pensionează pe capete din cauza COVID-19

Aurel Grijincu a fost timp de 45 de ani învăţător la Şcoala Gimnaziala 13 din Timişoara. Anul acesta a împlinit vârsta de pensionare. Deşi în ianuarie a cerut să-şi continue activitatea până când clasa pe care o avea va termina ciclul primar, săptămâna trecută a hotărât să renunţe.

„În situaţia asta eu nu pot să transmit tot ce aş dori copiilor, aşa cum ei ar fi meritat. M-am pregătit pentru noul an şcolar, mi-am cumpărat un telefon nou, mi-am făcut un abonament ca să pot să ţin lecţiile online, mi-am cumpărat tonner pentru imprimantă să fiu pregătit. În ultimele trei zile, în schimb, după avalanşa de schimbări, de proceduri, am simţit că nu mai sunt de ajutor. Am fost trecut la categoria persoanelor vulnerabile”, a declarat acesta.

ADVERTISEMENT

Motivul care l-a determinat să ia cea mai grea decizie din viața lui a fost distanțarea socială. Pentru el este inimaginabil să stea departe de elevii săi.

„Nu pot să îl privesc în ochi pe acel copil să îi spun să facă un pas înapoi, e greu”, a mai spus acesta.

ADVERTISEMENT

Alți 6 dintre colegii săi au luat aceeași decizie.

 „Am pierdut şase cadre didactice foarte valoroase acestei şcoli. Motivul principal pentru care s-au pensionat este această pandemie”, a declarat directorul adjunct al Școlii Gimnaziale 13 din Timișoara, Liane Iorgoaia.

Numai judeţul Timiş pierde 52 de cadre didactice care s-au pensionat în această vară.

Nici în județul Gorj situația nu este mai bună. Acolo, 33 de dascăli şi-au depus dosarele.

„Spre deosebire de anii şcolari anteriori, avem un număr mai mare de pensionari care apar în această perioadă datorită epidemiei. Sunt mulţi dascăli care au o vârstă mai înaintată şi care se tem de sănătatea ce le-ar putea fi afectată”, a declarat inspectorul-șef al ISJ Gorj, Maria Cochina.

ADVERTISEMENT

Directorii de școli îi protejează pe profesorii care au boli cronice

Pe de altă parte, mulţi directori de şcoli au luat decizia ca profesorii care au boli cronice să nu se mai expună la clasă.

 „Unitatea de învăţământ le va asigura procesul didactic online. Profesorul în cauză va preda de acasă, în mod online, elevilor care se găsesc fie acasă, fie la unitatea de învăţământ”, a spus Marin Popescu, inspector școlar general ISJ Timiș.

În toată ţara, potrivit ministerului educaţiei, peste 8.700 de cadre didactice au peste 65 de ani. La rândul lor, reprezentanţii sindicatelor din educaţie spun că sute de dascăli din categoriile de risc nu vor participa luni la deschiderea noului an şcolar.

ADVERTISEMENT