Life

Învățăturile lui Arsenie Boca pentru femei, în Postul Paștelui. Ce trebuie să facă în Săptămâna Mare

În Postul Paștelui, credincioșii țin cont de învățăturile lăsate de Arsenie Boca, unele dintre acestea fiind adresate mai ales femeilor. Iată ce nu trebuie să facă în Săptămâna Patimilor.
18.04.2022 | 18:47
Invataturile lui Arsenie Boca pentru femei in Postul Pastelui Ce trebuie sa faca in Saptamana Mare
Învățăturile lui Arsenie Boca pentru femei, în Postul Paștelui
ADVERTISEMENT

Arsenie Boca a lăsat moștenire poporului românesc o serie de învățături care trebuie respectate de credincioși în Postul Paștelui, iar unele dintre acestea vorbesc despre familie și se adresează în special femeilor. Săptămâna Mare este perioada care anunță sfârșitul Postului Mare și Sărbătoarea Sfintelor Paști.

Arsenie Boca, sfaturi pentru femei, în Postul Paștelui şi Săptămâna Mare

Ne aflăm în Postul Paștelui, cel mai important pentru creștini, perioadă în care credincioșii se abțin de la anumite feluri de mâncare, dar și de la anumite fapte. Creștinii trebuie să se pregătească așa cum se cuvine pentru sărbătoarea Învierii Domnului.

ADVERTISEMENT

Întrucât postul reprezintă o curățire trupească și sufletească, sunt câteva reguli care ar trebui respectate de creștini. Acestea trebuie respectate mai ales în Săptămâna Patimilor, care vine cu anumite restricții pentru credincioși.

Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic al României datorită învățăturilor pe care le-a lăsat poporului român. Credincioșii țin cont de ele și în ziua de astăzi, la mai bine de trei decenii de la moartea sa.

ADVERTISEMENT

Printre cele mai importante învățături ale sale se numără și cele din Postul Paștelui. Acestea trebuie respectate de credincioși, dacă vor să le meargă bine și să se ferească de rele.

Una dintre cele mai cunoscute și importante învățături ale lui Arsenie Boca se adresează femeilor, care trebuie să se abțină de la relații intime cu soțul în Perioada Postului Paștelui.

ADVERTISEMENT

“Dacă vreţi să aveţi copii curaţi, să aveţi împreunare cu bărbatul numai marţi şi joi. Pentru că celelalte sunt zile oprite; să nu fiţi băuţi. Odată ce ai rămas gravidă să nu mai ai împreunare cu bărbatul. Nici cât timp alăptezi.”, spunea Arsenie Boca.

De asemenea, în Săptămâna Patimilor, femeile, ca şi bărbaţii trebuie să meargă la biserică, să respecte datinile ortodoxe, să se spovedească şi împărtăşească.

ADVERTISEMENT

În Săptămâna Mare, credincioșii se pregătesc de Învierea Domnului prin respectarea acestor învățături enunțate de Arsenie Boca. Trebuie să fie buni și să-i ierte pe cei din jur. Ar trebui să facă pace cu cei cu care au avut conflicte.

Cel mai important lucru în Postul Paștelui, conform lui Arsenie Boca

În perioada Postului Paștelui, care este și cel mai aspru dintre toate, cu o durată de 40 de zile, preoții nu pun accentul doar pe abținerea de la anumite feluri de mâncare.

O altă învățătură importantă ce îi aparține lui Arsenie Boca este legată de rolul postului și al rugăciunii. “Sfântul Ardealului” spunea despre rugăciune că este “cheia raiului, ea deschide porţile harului divin”. Este foarte important ca toți credincioșii să se roage în perioada Postului Mare.

Curățirea sufletească se face mai ales prin rugăciune, care este esențială. Arsenie Boca a numit rugăciunea “leacul care vindecă orice fel de rană, opreşte orice lacrimă, linişteşte orice durere, ea subjugă orice pasiune”.

De asemenea, Arsenie Boca punea accentul pe abținerea de la preparatele de origine animală în post, necesară pentru purificarea trupească și sufletească. Prin post, credincioșii pot fi curățați de anumite păcate, printre care și lăcomia stomacului, care duce, la rândul său, către mânie și desfrânare.

“Sfântul Ardealului” îi îndemna pe credincioși să nu asculte pofta. Consumul de carne, mai ales dacă este mâncată cu “împingerea necurată a poftei, ca sa se facă sânge are nevoie de fiere, care este o otravă”, iar această fiere este o otravă pentru organism.

Această “fiere” atacă nervii, “îi slăbeşte, şi de aici vine nerăbdarea, de aici vine nervozitatea, de aici mânia”, a mai precizat Arsenie Boca într-una din predicile sale. Din acest motiv, postul este benefic pentru trup și suflet. Acesta îi poate ajuta pe cei care îl țin să se mențină sănătoși și să aibă o stare bună de spirit.

ADVERTISEMENT