News

Invazie străină pe piața muncii din România, din 2024. 140.000 de lucrători, în locul românilor care strâmbă din nas

140.000 de lucrători străini, admiși să muncească în România, anul viitor. Care sunt meseriile la care românii strâmbă din nas
18.11.2023 | 19:20
Invazie straina pe piata muncii din Romania din 2024 140000 de lucratori in locul romanilor care stramba din nas
Lucrătorii asiatici vor munci pe posturile pe care românii le refuză, cu tot deficitul de forță de muncă din țară / Foto: Inquam Photo
ADVERTISEMENT

Guvernul României a luat o nouă măsură pentru acoperirea deficienței de forță de muncă la nivel național, în contextul în care aceasta a devenit o realitate iar imigrația legală ar putea fi una din soluții. 140.000 de lucrători străini vor fi admiși să muncească în România, începând cu anul viitor.

140.000 de străini, acceptați să lucreze în România, anul viitor

Astfel, a fost emisă o hotărâre de guvern privind stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2024.  „În temeiul art. 108 din Constituţia României ( republicată și al art. 29 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 25/2014) privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României (…) şi Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. Pentru anul 2024 se stabileşte un contingent de 140.000 de lucrători străini nou – admişi pe piaţa forţei de muncă din România”.

ADVERTISEMENT

În nota de fundamentare se arată că „criza forței de muncă la nivel național este o realitate, iar găsirea unor soluții pentru acoperirea deficitului de forță de muncă reprezintă una din prioritățile Guvernului României la acest moment.

În contextul emigrației și a tendințele demografice negative, imigrația legală poate fi o soluție pentru a compensa deficitul de forță de muncă de pe piața internă a muncii, pentru a acoperi lipsurile pentru anumite calificări și pentru a susține creșterea economică”.

ADVERTISEMENT

„Management eficient al imigrației”

„O astfel de abordare implică un management eficient al imigrației, dat fiind faptul că lucrătorii străini înlocuiesc pe piaţa muncii absenţa forţei de muncă naționale”, se precizează.

Luând în considerare piața muncii din România și politica privind migrația forței de muncă, contingentul anual de lucrători străini nou admiși pe piața forței de muncă se stabilește prin hotărâre de guvern. Pentru acest an a fost stabilit un contingent de 100.000 de lucrători străini.

ADVERTISEMENT

„Conform datelor comunicate de către Inspectoratul General pentru Imigrări, până la data de 9 octombrie 2023, au fost eliberate 80.375 avize de angajare/detașare, fiind totodată în curs de soluționare un număr de 9.748 de solicitări pentru eliberarea avizelor de angajare/detașare pentru anul în curs.

Mai mulți ca anul trecut

Prin comparație, potrivit informațiilor furnizate de către aceeași instituție, în anul 2022 au fost eliberate 108.885 avize de angajare, iar în anul 2021 au fost eliberate 49.954 avize de angajare/detașare. Conform datelor comunicate de Inspectoratul General pentru Imigrări, numărul străinilor cu permis de ședere în scop de angajare, detașare sau activități dependente, aflați pe teritoriul României, era de 72.337, la data de 30 septembrie 2023.

ADVERTISEMENT

Dintre acestea, în perioada 1 ianuarie – 9 octombrie 2023, au fost eliberate 35.954 permise de ședere temporară în scopul desfășurării de activități lucrative (primul permis emis, persoana nu a mai deținut în ultimele 6 luni un drept de ședere pe teritoriul României) – angajare/detașare – 35.406, activitate cercetare științifică – 19, înalt calificat – 336, sezonier – 165, ICT (lucrători transferați intracorporații) – 28”, se precizează în nota de fundamentare.

Joburi la care românii strâmbă din nas

O dimensiune mai exactă a nevoii de forță de muncă din economie este dată, potrivit notei,  de indicatorul „locuri de muncă vacante declarate în mod repetat de angajatori”. Aceasta, din „cauza faptului că aceste locuri de muncă nu pot fi ocupate. Motivele sunt diverse, dintre acestea menționăm forța de muncă necorespunzătoare din punct de vedere al așteptărilor angajatorilor, calificări/competențe neconforme cu caracteristicile locurilor de muncă, lipsa de interes a persoanelor în căutarea unui loc de muncă, acestea nefiind în concordanță cu așteptările acestora (de exemplu: condiții de muncă precare, nesatisfăcătoare, distanța mare față de domiciliu etc)”.

Datele centralizate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă arată că în perioada ianuarie-augfust a acestui an, erau 506.601 de locuri de muncă vacante. Principalele domenii în care, în aceeași perioadă, românii nu s-au înghesuit să se angajeze au fost:  lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale (64.027), restaurante (28.614), alte activităţi postale şi de curier (26.928), activităţi de contractare, pe baze temporare, a personalului (25.849), activităţi de protecţie şi gardă (17.661).

Un deficit de forță de muncă a fost înregistrat și în transporturi rutiere de mărfuri (17.155), activităţi ale agenţiilor de plasare a forţei de muncă (12.740), comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun (11.952), fabricarea de echipamente electrice şi electronice pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule (8.874), fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor şi a produselor
proaspete de patiserie (8.720).

 

 

ADVERTISEMENT