News

Invenţia care poate schimba lumea: apă din lumina soarelui şi aer. Unde sunt instalate generatoarele

Suprapopularea, schimbările climatice și creșterea deficitului de apă au determinat căutarea unei noi metode de obținere a apei potabile.
05.07.2021 | 18:07
Inventia care poate schimba lumea apa din lumina soarelui si aer Unde sunt instalate generatoarele
Apă din lumina soarelui și aer. Unde sunt instalate generatoarele de apă atmosferică Foto: CNN, hepta, Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mineralizarea râurilor, desalinizarea oceanelor, forarea în pământ. Există multe modalități diferite de a accesa apa potabilă în locurile în care aceasta este insuficientă.

Apă din lumina soarelui și aer. Unde sunt instalate generatoarele de apă atmosferică

Dar, odată cu suprapopularea, schimbările climatice și creșterea deficitului de apă, inovatorii au fost nevoiți să caute noi soluții și unii sunt convinși că răspunsul este în aer.

ADVERTISEMENT

Una dintre numeroasele companii din întreaga lume care extrag apă din aer, cu speranța de a ajuta comunitățile sărace în apă este SOURCE Global. Tehnologia sa are și o componentă durabilă. Numite Hydropanels, dispozitivele sunt alimentate de panouri solare încorporate.

„Puteți extrage apă din aer folosind energie solară și nimic altceva, nu aveți nevoie de energie electrică, nu aveți nevoie de rețea (electrică n.r.), nu aveți nevoie de infrastructură – sunt perfect autosuficiente”, explică Vahid Fotuhi, vicepreședintele companiei pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa, citat de CNN.

ADVERTISEMENT

Panouri alimentate cu energie solară

Generatoarele de apă atmosferică (AWG) sunt utilaje care produc apă potabilă din aerul înconjurător. Aceste dispozitive există de aproximativ un deceniu și, în mod tradițional, se bazează pe condensare – răcirea vaporilor de apă pentru a colecta picăturile de apă.

Totuși, acest proces poate consuma multă energie electrică și multe dintre aceste tehnologii timpurii funcționează numai în locuri cu umiditate ridicată a aerului. Aceste constrângeri sunt cele care au determinat SOURCE, cunoscută anterior sub numele de Zero Mass Water, să dezvolte o soluție mai flexibilă și mai durabilă.

ADVERTISEMENT

Panourile sale solare alimentează un ventilator care atrage aer. În interiorul dispozitivului, aerul se deplasează printr-un material asemănător unui burete care captează vaporii de apă. Pe măsură ce este colectată, în apă sunt adăugate magneziu și calciu pentru a-i îmbunătăți gustul și pentru a oferi posibile beneficii pentru sănătate.

Aceasta înseamnă că apa potabilă mineralizată poate fi produsă din aer cu energie regenerabilă și zero deșeuri.

ADVERTISEMENT

În Dubai, unde se află cea mai mare fermă de producere a apei, compania produce 1,5 milioane de litri de apă în fiecare an. Aceasta intenționează să creeze o marcă de apă îmbuteliată fără plastic și să o vândă la hoteluri și stațiuni, la aproximativ același preț ca și alte mărci de apă îmbuteliată.

Apă din lumina soarelui și aer. Unde sunt instalate generatoarele de apă atmosferică
Apă din lumina soarelui și aer. Unde sunt instalate generatoarele de apă atmosferică Foto: CNN

Compania și-a instalat hidropanourile în întreaga lume în apropiere de spitale, școli și locuri de muncă care au acces dificil la apă. De asemenea, a atras clienți comerciali – în special în țările care deservesc turiștii în peisaje izolate, cum ar fi deșertul.

În prezent, oferta emblematică a SOURCE în domeniul ospitalității  se află într-o tabără de lux din deșert în Dubai, unde panourile sale produc apă potabilă la fața locului. Fotuhi crede că arată scalabilitatea acestor generatoare de apă, care ar putea funcționa ca un singur panou într-o casă de familie sau ca un grup de panouri instalat în stațiunile hoteliere mari.

Următorul parteneriat va fi pe coasta Mării Roșii a Arabiei Saudite, unde o companie de dezvoltare își propune să construiască 18 hoteluri care să servească apa produsă de companie.

O soluție în lupta împotriva deficitului de apă?

Keith Hays, vicepreședinte al Bluefield Research, o firmă de consultanță care abordează provocările legate de accesul la apă, spune că designul panourilor SOURCE este diferit de celelalte AWG-uri, deoarece combină sursa de energie solară și mecanismul de captare a apei în aceeași structură, permițând funcționarea în afara unei rețele de electricitate.

Peste 2 miliarde de oameni trăiesc în țări cu o precaritate ridicată a accesului la apă și în timp ce zeci de companii care lucrează la AWG speră că dispozitivele lor vor ajuta la rezolvarea acestei crize, acest lucru este puțin probabil, potrivit lui Hays.

Costurile inițiale ridicate înseamnă că durează aproximativ 10 ani pentru ca AWG-urile să fie competitive din punct de vedere al costurilor, spune el și produc, în general, o fracțiune din apa pe care o poate furniza un puț sau un sistem de desalinizare a apei de mare.

În plus, spune Hays, AWG-urile necesită suprafete semnificative de teren și rețele de distribuție care nu sunt la fel de comune ca în cazul altor soluții de obținere a apei potabile. El crede că AWG-urile sunt mai eficiente atunci când sunt combinate cu alte surse de apă. „Acestea pot fi văzute ca o completare a sistemelor existente de apă potabilă, reducând amprenta materialelor plastice și oferind suport auxiliar”, spune el.

Această provocare este ceva ce Fotuhi recunoaște, explicând că hidropanourile necesită ca robinetul sau o instalație de îmbuteliere să fie în apropiere și nu toate situațiile permit acest lucru. Dar el crede că acestea oferă beneficii clare asupra mediului.

ADVERTISEMENT