News

Invenția care va face Internetul mai prietenos cu mediul. Rețeaua globală poluează la fel de mult ca toate avioanele din lume

Internetul, unul dintre poluatorii mari, dar neștiuți ai lumii, ar putea deveni mai prietenos cu mediul, datorită unei noi invenții.
07.07.2021 | 18:11
Inventia care va face Internetul mai prietenos cu mediul Reteaua globala polueaza la fel de mult ca toate avioanele din lume
ADVERTISEMENT

Rețeaua de internet și toate dispozitivele care o susțin, dar și gadgeturile prin care ne conectăm la www poluează mai mult decât am crede.

Conform cercetătorului Mike Hazas, cercetător la Lancaster University, întreaga rețea de internet și dispozitivele asociate produc aproximativ 3,7% din totalul emisiilor de gaze de seră la nivel global. Cantitatea este similară cu cea produsă de întreaga industrie aviatică de pe planetă. În plus, estimările arată că aceste emisii se vor dubla până în 2025.

ADVERTISEMENT

Problema poluării planetei de către Internet este una reală, chiar dacă prea puțin dezbătută. Totuși, unii cercetători iau asta în serios, iar un grup din Danemarc a creat un algoritm care poate reduce semnificativ consumul de resurse al serverelor din întreaga lume.

Tranziția către un sector verde în IT devine, astfel, imperioasă. Astfel, cercetătorii de la University of Copenhagen sunt de părere că marii jucători din piață vor folosi acest algoritm cât mai rapid cu putință. N-ar fi prima oară când se întâmplă asta.

ADVERTISEMENT

Au trecut doar câțiva ani de când profesorul Mikkel Thorup, alături de un grup de cercetători, a creat un algoritm ce rezolvă o parte din această problemă, creând un sistem de raționalizare a fluxurilor de lucru ale serverelor.

Giganții IT au adoptat rapid algoritmul inițial

Acest algoritm a salvat atât energie, cât și resurse, iar companii precum Vimeo și Google au implementat cu succes soluția. Mai mult, platforma video Vimeo afirma că și-au redus utilizarea lățimii de bandă de opt ori față de nomrla.

ADVERTISEMENT

Acum, Thorup și doi cercetători de la UCPH au îmbunătățit algoritmul, astfel că acesta poate rezolva o problemă fundamentală din sistemele de calcul – unele servere ajung să fie supraîncărcate, în timp ce altele au în continuare capacitate de lucru disponibilă, ducând la dezechilibre în rețea

”Am descoperit un algoritm care înlătură una dintre cauzele principale ale serverelor supraîncărcate. Algoritmul inițial a fost o îmbunătățire masivă asupra modului în care industria lucrează, dar această versiune este mult mai bună și reduce utilizarea de resurse la un maximum posibil. În plus, este gratuit pentru toată lumea”, afirmă profesorul Thorup, care a lucrat alături de Anders Aamand și Jakob Bæk Tejs Knudsen.

ADVERTISEMENT

Algoritmul rezolvă problema severelor ce ajung la supraîncărcare după ce primesc mai multe cereri de la clienți decât au capacitate disponibilă pentru rezolvare.

Asta se întâmplă, de exemplu, când prea mulți utilizatori ai platformei Netflix aleg să se uite la un episod nou din serialul preferat, în același timp. Sistemele trebuie să ”paseze” clienții de la un server la altul de mai multe ori, pentru a oferi o distribuție egală între servere.

O soluție simplă pentru rezolvarea problemelor de încărcare a serverelor

Deși nu sună atât de complicat, calculele matematice necesare acestui balans sunt foarte complexe, deoarece milioane de servere pot face parte din același sistem. În plus, balansul e volatil pe măsură ce noi clienți și servere se alătură sau părăsesc sistemul.

Astfel, apar blocaje în servere, iar unele chiar cedează. Per total, crește consumul de resurse, care influențează și impactul internetului asupra climatului.

”Pe măsură ce traficul pe internet crește, problema va continua și ea să crească. De aceea, avem nevoie de o soluție scalabilă, care nu depinde de numărul de servere implicate. Algoritmul nostru oferă o astfel de soluție”, arată Thorup, citat de techxplore.com.

Noul algoritm se asigură că există o distribuție uniformă a clienților între servere, mutându-i de cât mai puține ori și furnizând conținut din surse cât mai apropiate fizic de locația clientului.

De exemplu, pentru a se asigura că distribuția clienților între servere este uniformă astfel încât niciun server să nu aibă o încărcare de peste 10% față de celelalte servere, algoritmul vechi ar fi putut muta un client de o sută de ori.

Noul algoritm reduce numărul la doar zece mutări, chiar și dacă există miliarde de clienți și de servere în sistem. Din punct de vedere matematic, dacă balansul este păstrat în limita unui factor de 1+1/X, atunci îmbunătățirea în ceea ce privește numărul de mișcări de la X2 la X este imposibil de dus mai departe.

Având în vedere că multe companii IT au implementat soluția inițială a lui Thorup, acesta e de părere că industria va adopta și noul algoritm cât se poate de rapid.

Conform Consiliului Danez pentru Schimbări Climatice, un singur centru de date de dimensiuni mari poate consuma echivalentul a 4% din energia electrică consumată de întregul stat danez.

ADVERTISEMENT