Life

Invenția unui român face senzație în toată lumea. I-a uimit pe toți cu ce a reușit să facă

Invenția unui român a devenit cunoscută în toată lumea și se află în mai multe țări. Ștefan Wagner i-a uimit pe toți cu creația sa.
08.02.2023 | 16:43
Inventia unui roman face senzatie in toata lumea Ia uimit pe toti cu ce a reusit sa faca
Ștefan Wagner a ajuns cunoscut în toată lumea cu invenția sa. Sursa foto: Revista Flacăra, Agrointeligența/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un român a făcut senzație în toată lumea cu invenția sa. Deși a decedat în urmă cu câțiva ani, creațiile lui Ștefan Wagner sunt memorabile și se află în toată lumea. Românul este cunoscut pentru numeroasele soiuri de trandafiri create de-a lungul vieții.

Invenția cu care un român a dat lovitura în toată lumea. Cine a fost Ștefan Wagner, cel care a creat mai multe soiuri de trandafiri

Florile create de Ștefan Wagner se găsesc în toate parcurile de la noi din țară, cât și în alte sute din străinătate. Clujeanul a creat și un soi nou de trandafir, care este unic în România, dar și altele. S-a stins din viață în urmă cu mai bine de cinci ani, însă rămâne cel mai cunoscut creator de trandafiri din Europa.

ADVERTISEMENT

S-a născut într-o familie de horticultori și a deprins meșteșugul îngrijirii florilor încă din copilărie, iar la 14 ani era deja ucenic în pepiniera bunicului său. A urmat o școală medie de horticultură la Odorhei, după care a studiat la facultate în București. A început să creeze primii săi trandafiri la mijlocul anilor ’60.

Primul s-a numit Foc de Tabără și a câștigat locul doi la un concurs internațional. A creat apoi mai multe soiuri, cărora le-a dat nume poetice, cum ar fi Nobilia, Rosagold, Rosabunda, Perla Transilvaniei, Rosadora, Judit, Simfonia, Doamna în mov, Luchian, Romana, Nobiliar și Golden Elegance.

ADVERTISEMENT

Dintre toate soiurile pe care le-a creat pe parcursul vieții, unul dintre ele se distinge într-un mod special. Este vorba despre Petrina, care este singurul trandafir din România fără spini. În plus, se adaptează și la clima mai răcoroasă, după cum notează click.ro.

Ce soiuri de trandafiri a mai creat Ștefan Wagner

“Atunci când creezi trandafiri, numele pe care le dai noilor soiuri sunt foarte importante.”, spunea inventatorul despre creațiile sale. Soiul Foc de Tabără este un trandafir roșu, exact ca văpaia flăcării, care a primit mai multe distincții internaționale, la Roma și Praga.

ADVERTISEMENT

Un alt soi este Simfonia, care a câștigat locul III la un concurs de gen organizat în Cehia. Judit este numele atribuit unui trandafir galben. Acesta a fost creat special pentru soția lui, fiind un semn de apreciere pentru femeia care i-a fost alături toată viața.

De asemenea, un alt trandafir galben este Rosagold, care are și un parfum puternic. Luchian a fost creat în 1972 și a fost dedicat memoriei renumitului pictor Ștefan Luchian, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea sa.

ADVERTISEMENT

Toate soiurile create de Ștefan Wagner se găsesc și acum în parcurile și rozariile grădinilor botanice din România, dar și din străinătate. Trandafirii săi au ajuns chiar și în Noua Zeelandă, Australia și Alaska.

Datorită pasiunii pentru flori, Ștefan Wagner a avut parte de întâlniri cu personalități importante, printre care și Regina Mamă a Regatului Unit. Creatorul a înființat în România Asociația Amicii Rozelor, după ce a cunoscut o organizație de crescători de trandafiri din Marea Britanie.

Ștefan Wagner a îmbogățit, de-a lungul timpului, grădinile și parcurile din toată lumea cu 40 de noi soiuri de trandafiri. Trandafirii erau creați în România, la Stațiunea Pomicolă Cluj, care acum este actuala Staţiune de Cercetare Horticolă – USAMV Cluj-Napoca.

Florile ajungeau la expoziții și concursuri internaționale din toată lumea. Trandafirii erau mereu premiați, iar realizările creatorului se regăsesc și în cartea lui. Este vorba despre “Trandafirul, de la mit la mileniul III”. Cartea a apărut în 2002 și este o monografie unică în România, fiind tipărit cu 360 de planșe color.

ADVERTISEMENT