News

Invenție revoluționară a unui student din Cluj. A conceput un sistem care îți încarcă telefonul în timp ce mergi

Un student din Cluj a creat pantofii care ne încarcă telefoanele în timp ce mergem. Tehnologia revoluționară va schimba lumea.
05.06.2023 | 17:29
Inventie revolutionara a unui student din Cluj A conceput un sistem care iti incarca telefonul in timp ce mergi
Foto: Captura Observator.
ADVERTISEMENT

Panța Robert-Vasile, un tânăr student din Cluj-Napoca, a propus o soluție inovatoare pentru a încărca telefonul mobil în timp ce mergem pe jos. Lucrarea sa se concentrează asupra recoltării energiei cinetice utilizând mecanisme de încălțăminte pentru a genera energie regenerabilă. El a utilizat senzori piezoelectrici pentru a transforma mișcarea umană în energie cinetică, care poate fi apoi folosită pentru reîncărcarea bateriilor în diverse scopuri.

Un student din Cluj a inventat un mecanism revoluționar

Sistemul dezvoltat de  studentul clujean include un NodeMCU ESP8266, o placă de dezvoltare tip microcontroler, care permite o gestionare eficientă a recoltării de energie. Prototipul în dezvoltare beneficiază și de o sursă de tensiune solară, care permite încărcarea dinamică a microcontrolerului. De asemenea, o interfață IoT monitorizează sistemul integrat, oferind utilizatorului informații despre procentul de încărcare a bateriei piezoelectrice și numărul de pași generați. Conectivitatea între componentele hardware și software este asigurată prin tehnologia Wi-Fi.

ADVERTISEMENT

„Pe măsură ce energia regenerabilă devine tot mai răspândită, interesul pentru cercetarea în domeniul ecologic de energie verde și posibilitatea de a utiliza tehnologii integrate dispozitive purtabile vor crește. Lucrarea actuală se concentrează pe recoltarea energiei cinetice utilizând mecanisme de încălțăminte pentru a genera energie regenerabilă.

Mișcarea umană este utilizată ca o metodă inovatoare de generare a energiei cinetice prin senzori piezoelectrici și reîncărcarea bateriilor pentru orice scop. Sistemul dezvoltat va include un NodeMCU ESP8266 (Node Microcontroller Control Unit), o placă de dezvoltare tip microcontroler pentru a face ca recoltarea de energie să fie gestionabilă.

ADVERTISEMENT

Prototipul dezvoltat va include o sursă de tensiune tip panou solar, făcând posibilă încărcarea dinamică a microcontrolerului. În plus, o interfață IoT va monitoriza sistemul încorporat, permițând utilizatorului să verifice procentul bateriei încărcate piezoelectric și numărul de pași generați.

Conexiunea dintre hardware și software va fi stabilită cu ajutorul conectivității Wi-Fi. Studiul experimental împletește mai multe scopuri esențiale, inclusiv cercetarea, sprijinul pentru sănătate, protecția mediului, și utilizarea tehnicilor de generare a energiei verzi. , explică reprezentanții universității clujene.

ADVERTISEMENT

Peste 20 de echipe și-au prezentat invențiile la un concurs studențesc

Panța Robert-Vasile a dezvoltat o invenție remarcabilă prin integrarea unui mecanism în talpa unor pantofi, care generează curent electric la fiecare pas. Prezentarea acestei invenții a avut loc recent la o competiție studențească din Cluj-Napoca. La eveniment, au concurat 25 de echipe de studenți de la Universitatea Tehnică, care au lucrat intens la dezvoltarea propriilor dispozitive pe parcursul a câtorva luni.

Studentul a precizat că legătura între componentele hardware și software va fi asigurată prin intermediul tehnologiei Wi-Fi. Invenția tânărului nu doar contribuie la protecția mediului, ci încurajează și oamenii să fie mai activi din punct de vedere fizic. Tânărul inginer  clasându-se pe locul al treilea.

ADVERTISEMENT

Este o compeţie care încearcă să scoată în evidenţă calităţile lor de viitori ingineri. Asta înseamnă să producă nişte obiecte pornind de la acest principiu de Internet of Things pe care toată lumea îl scoate în evidenţă în acest moment”, a remarcat prof. Liviu Miclea, decanul Facultății de Automatică UT Cluj, pentru observator.

 

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat...
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat chiar și pe Florin Piersic
Salarii imense la fermă. Românii se întorc din străinătate să lucreze acolo
Salarii imense la fermă. Românii se întorc din străinătate să lucreze acolo
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink