News

Investigație Pfizer după o reacție alergică severă suferită de un bărbat în urma vaccinării anti-Covid-19

17.12.2020 | 00:08
ADVERTISEMENT

Gigantul farmaceutic Pfizer anunță demararea unei investigații amănunțite după ce un bărbat din Alaska a suferit o reacție alergică severă în urma vaccinării anti-Covid-19.

Compania a precizat că se vor urmări îndeaproape reacțiile oamenilor cărora li se va administra vaccinul, pentru prevenirea unor viitoare efecte adverse și modificarea indicațiilor de după vaccinare, scrie Mediafax. Și în Marea Britanie au avut loc două reacții alergice ușoare după administrarea serului.

ADVERTISEMENT

Vaccinul Pfizer-BioNTech a ajuns în centrele de vaccinare din SUA în 14 decembrie. Agenția Americană a Medicamentelor (FDA)a aprobat utilizarea acestuia, dar a menționat că pot exista atât reacții adverse, cât și alergice, dar rare.

Investigație Pfizer după o reacție alergică severă suferită de un barbat după vaccinarea anti-Covid-19

Reprezentanții gigantului farmaceutic Pfizer au spus că vor analiza amănunțit motivele pentru care bărbatul din Alaska ar fi suferit reacția alergică puternică după ce i-a fost administrat vaccinul anti-Covid-19.

ADVERTISEMENT

„Nu avem încă toate detaliile reacţiei alergice ale bărbatului din Alaska, dar vom face tot ce este necesar, împreună cu autorităţile sanitare locale, pentru întocmi un raport complet”, au spus reprezentanții Pfizer.

„Vom urmări îndeaproape reacţiile celor vaccinaţi, pentru a preveni viitoare efecte adverse şi vom modifica indicaţiile post vaccinare”, au adăugat aceștia.

ADVERTISEMENT

După primele vaccinuri administrate în Marea Britanie, doi pacienți au raportat reacții alergige ușoare. Reprezentanții companiei au explicat că în timpul studiilor clinice astfel de reacții nu au fost întâlnite. Vaccinul Pfizer/BioNTech a demonstrat o eficiență de 95% în cadrul respectivelor studii.

„Niciun participant la studiile clinice ale vaccinului nu a suferit reacţii alergice puternice după vaccinare. Cu toate acestea, fiecare raportare pe care o primim în urma campaniilor naţionale de vaccinare ne ajută să definitivăm indicaţiile vaccinului Pfizer-BioNTech.”

ADVERTISEMENT

Într-un document prezentat de Agenția Americană a Medicamentelor (FDA) este menționată posibila apariție a unor reacții adverse precum durere în zona injectării, oboseală, dureri de cap, dureri musculare, frisoane, febră, dureri articulare, umflătură sau roșeală în zona injectării, greață, stare de rău și ganglioni umflați. De asemenea, documentul mai precizează și că este posibilă apariția unor reacții alergice severe, dar că aceste cazuri sunt rare, iar reacția are loc la câteva minute de la administrarea serului.

ADVERTISEMENT