News

Învestirea lui Joe Biden. Noul președinte al Statelor Unite a depus jurământul şi s-a instalat la Casa Albă

21.01.2021 | 00:00
Investirea lui Joe Biden Noul presedinte al Statelor Unite a depus juramantul si sa instalat la Casa Alba
ADVERTISEMENT

America are de miercuri președintele cu numărul 46. La Washington a avut loc învestirea lui Joe Biden, într-un eveniment fără precedent prin amploarea măsurilor de securitate luate de autorități în urma răzmeriței din urmă cu două săptămâni, în plus față de măsurile sanitare stricte dictate de pandemia de COVID-19.


UPDATE, ora 22.50 / Președintele Joe Biden, însoțit de familia sa, a ajuns la Casa Albă. Prima familie a Americii a parcurs pe jos ultima porțiune din traseul paradei de la Cimitirul Arlington către Casa Albă.

ADVERTISEMENT
Foto: CNN

Este pentru prima dată când Biden pune piciorul la Casa Albă în calitate de președinte, nefiind invitat de familia Trump după alegerea sa, așa cum este tradiția.

Foto: CNN

Și vicepreședintele Kamala Harris a ales să parcurgă pe jos ultima parte a drumului până la Casa Albă, însoțită de familie.

ADVERTISEMENT
Foto: CNN

UPDATE, ora 20.45 / Președintele României se alătură liderilor politici și religioși care au transmis mesaje de felicitare președintelui Joe Biden și vicepreședintelui Kamala Harris pentru învestirea lor în funcții.

“Felicitări președintelui Joe Biden și vicepreședintelui Kamala Harris. Sunt convins că împreună vom continua să dezvoltăm și să aprofundăm parteneriatul strategic în beneficiul popoarelor noastre și să lucrăm în adevăratul spirit al valorilor transatlantice”, a scris pe Twitter președintele Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

UPDATE, ora 19.55 / Președintele Joe Biden a publicat un tweet de pe contul @POTUS pentru prima dată după ceremonia de inaugurare, scriind: „Nu este timp de pierdut când vine vorba de abordarea crizelor cu care ne confruntăm. De aceea, astăzi mă îndrept spre Biroul Oval pentru a obține dreptul la muncă, oferind acțiuni îndrăznețe și ajutor imediat pentru familiile americane”.

 


UPDATE, ora 19.00 / Joe Biden s-a angajat să fie un președinte pentru toți americanii. În discursul susținut după depunerea jurământului, Biden a vorbit despre triumful democrației, despre unitate și s-a angajat să fie un președinte „pentru toți americanii”.

ADVERTISEMENT
Foto: CNN

UPDATE, ora 18.48 / Joe Biden a depus jurământul de învestire în funcție în fața Judecătorul șef al Curții Supreme John Roberts, devenind cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii.

Învestirea lui Joe Biden. America are președintele cu numărul 46. Joe Biden a depus jurământul Foto: CNN

UPDATE, ora 18.40 / Kamala Harris a depus jurământul de învestire în funcție în fața judecătorului Curții Supreme Sonia Sotomayor, devenind astfel oficial vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, primul vicepreședinte femeie, primul vicepreședinte femeie de culoare, primul vicepreședinte femeie de oricine asiatică.

Foto: CNN

UPDATE, ora 18.20 / A început ceremonia de inaugurare a următorului președinte al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden și următorului vicepreședinte al SUA, Kamala Harris.


UPDATE, ora 18.00 / Vicepreședintele în funcție, Mike Pence și soția sa, Karen Pence au sosit la ceremonie.

Vicepreședintele Mike Pence a lăsat și el o scrisoare succesoarei sale, vicepreședintelui ales Kamala Harris. Harris și Pence au vorbit la telefon săptămâna trecută.

Președintele Trump este primul președinte în peste 150 de ani care nu participă la inaugurarea succesorului său.


UPDATE, ora 17.30 / Președintele ales Joe Biden, și vicepreședintele ales Kamala Harris au ajuns la Capitoliu. Viitorul președinte și viitoarea primă doamnă, împreună cu viitorul vicepreședinte și soțul acesteia au fost întâmpinați de liderii Congresului la intrarea în clădirea Capitolului.

Foto: CNN

UPDATE, ora 17. 20 / Curtea Supremă a fost evacuată din cauza unei amenințarea cu bombă. Amenințarea nu s-a confirmat și alerta a fost ridicată.

Clădirea Curții Supreme se află vizavi de Capitoliul SUA, unde președintele ales Joe Biden va depune jurământul de învestire în funcție.


UPDATE, ora 17.15 / Fostul președinte Barack Obama și fosta primă doamnă Michelle Obama au ajuns la Capitolul SUA pentru inaugurarea lui Joe Biden.

Fostul președinte Barack Obama a publicat un mesaj de felicitări pe Twitter pentru președintele ales Joe Biden cu câteva ore înainte ca acesta să depună jurământul de învestire în funcție. „Acesta este timpul tău”, a scris Obama.

Sosirea cuplului Obama a fost urmată de fostul președinte Bill Clinton și de candidata democrată la președinție din 2016, Hillary Clinton, la scurt timp.

Foto: CNN

La ceremonie participă și fostul președinte George W. Bush, împreună cu soția sa Laura Bush.


UPDATE, ora 16.20 / Președintele Trump a lăsat o scrisoare pentru succesorul său, Joe Biden, potrivit unei persoane familiare cu această chestiune, citată de CNN. Conținutul misivei nu este cunoscut.

Și Melania Trump a lăsat o „scurtă notă de bun venit” pentru Jill Biden.

Una dintre tradițiile moderne de Ziua Inaugurării pentru președinții care părăsesc funcția este să scrie succesorilor lor o scrisoare care să ofere cele mai bune urări și sfaturi. Acest lucru este lăsat de obicei biroul Resolute pentru a fi citit când noul președinte intră prima dată în Biroul Oval.


UPDATE, ora 15.40 / Donald Trump susține un discurs la baza Andrews, ultimul său discurs în calitate de președinte al SUA. Discursul său este un bilanț al marilor realizări ale administrației sale.

Una dintre realizări, potrivit încă președintelui Trump, este tăierea taxelor. “Sper să nu vă crească taxele (administrația Biden n.r.). Dar dacă o să vi le crească, o să vă zic: v-am spus eu!”, a declarat Trump.


UPDATE, ora 15.20 / Donald Trump tocmai a părăsit Casa Albă, pentru ultima dată în calitate de președinte. Se îndreaptă spre baza militară comună Andrews, unde va avea loc o scurtă ceremonie de adio la bază înainte de un ultim zbor prezidențial către Palm Beach. Potrivit CNN, Trump va ține un discurs la baza Andrews, un discurs liber, fără ajutorul prompterului.

Foto: CNN.com

ȘTIREA INIȚIALĂ / Ceremonia învestirii celui de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite se desfășoară miercuri, în condiţii dure de securitate, după violenţele de la începutul lunii, soldate cu cinci morţi, atunci când susţinătorii lui Donald Trump au încercat să împiedice certificarea rezultatului alegerilor de la 3 noiembrie.

Distinct față de toate ceremoniile anterioare este faptul că președintele în exercițiu, Donald Trump, are în plan să părăsească Washingtonul miercuri dimineaţă, înainte ca cel care-i va urma să depună jurământul. El devine astfel primul preşedinte care nu participă la depunerea jurământului succesorului, în ultimii 152 de ani.

Ceremonie fără precedent la învestirea președintelui ales al SUA, Joe Biden

Zi cu o conotație importantă pentru istoria recentă a SUA, stat măcinat de mai multe probleme în ultimii ani, de la cele sociale până la cele de ordin sanitar cauzate de pandemia de Covid-19.

Miercuri, 20 ianuarie, instalarea democratului Joe Biden la Casa Albă, un eveniment pe cât de aşteptat, pe atât de temut, din cauza unor ameninţări la adresa securităţii, se desfăşoară fără spectatori, din cauza pandemiei care afectează violent Statele Unite şi în contextul unei securităţi sporite.

Pentru ceremonia de învestire, parcul din fața Capitoliului va fi plin, dar nu cu oameni, ci cu steaguri. Mai precis, 200.000 de mici drapele ale tuturor celor 50 de state. Pe timp de noapte, steagurile sunt luminate de 56 de stâlpi, adică exact numărul statelor și teritoriilor americane.

Aceasta este soluția de ultim moment găsită de echipa lui Biden ca National Mall, spațiul verde uriaș din inima capitalei Statelor Unite, să nu fie gol cu ocazia acestui eveniment special.

Ceremonie fără precedent la învestirea președintelui ales al SUA, Joe Biden. Sursa foto: cnbc.com

Programul evenimentelor de miercuri de la Capitoliu

Constituția SUA spune că ceremonia de învestitură a unui nou preşedinte are loc la 20 ianuarie. Discursul de deschidere este programat de obicei în jurul orei 11:30 EST (16:30 GMT, 18:30 ora României), iar Joe Biden şi Kamala Harris vor depune jurământul la amiază.

Cauza acestei desfăşurări de forţe o reprezintă violenţele produse la 6 ianuarie la Capitoliu, de simpatizanţi ai preşedintelui în funcţie Donald Trump, soldate cu cinci morţi şi zeci de răniţi, inclusive din rândul forţelor de ordine.

Începând de la ora locală 11.00 (18.00, ora României), invitaţii şi funcţionari de la Capitoliu sosesc la ceremonia învestirii. Îi vor fi alături lui Biden fostul preşedinte democrat Barack Obama, al cărui vicepreşedinte Biden a fost două mandate, fostul preşedinte republican George W. Bush şi Mike Pence, vicepreşedintele lui Donald Trump.

Joe Biden soseşte câteva minute mai târziu, împreună cu soţia sa, Jill. În acest moment începe ceremonia, iar Lady Gaga va interpreta imnul naţional.

Ceremonia de miercuri va reprezenta începutul unei noi preşedinţii şi are loc la Washington D.C. Singurul element obligatoriu este ca preşedintele ales să citească jurământul de instalare în funcţie:

”Jur solemn să îndeplinesc cu bună credinţă funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi să fac tot ce îmi stă în putinţă să păstrez, să protejez şi să apăr Constituţia Statelor Unite“.

După pronunțarea acestor cuvinte, Biden va deveni cel de-al 46-lea preşedinte al SUA, iar ceremonia de învestitură oficială se va fi încheiat. Kamala Harris va deveni vicepreşedinte imediat după depunerea jurământului, ceea ce se întâmplă de obicei la scurt timp după ce preşedintele ales face acest lucru.

Trump nu va asista la ceremonie

Încă din urmă cu mai multe săptămâni, Donald Trump a anunţat că nu va asista la învestirea succesorului său, cel care l-a învins la alegerile din 3 noiembrie.

Pentru prima oară în istorie, din 1869, preşedintele în exerciţiu va pleca de la Casa Albă, către ora locală 6.30 (13.30, ora României), nu către National Mall, ci către baza militară Andrews, în statul vecin Maryland.

De la baza Andrews, el se va duce la reşedinţa sa privată, Mar-a-Lago, în Florida. El urmează să sosească la Mar-a-Lago miercuri, la ora locală 11.00 (18.00, ora României).

ADVERTISEMENT