News

Investiţie de 2,5 miliarde de lei în baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu! Se construiesc hangare, platforme și piste

29.09.2019 | 20:23
Investitie de 25 miliarde de lei in baza militara americana de la Mihail Kogalniceanu Se construiesc hangare platforme si piste

Investiţie de 2,5 miliarde de lei în baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu! Chiar ministrul Apărării, Gabriel Leș este cel care a semnat nota de fundamentare conform căreia banii vor fi alocați pentru investiția în infrastructura bazei. Investiția presupune și construcția de hangare, ateliere și clădiri administrative. “Ținând seama de infrastructura, personalul și tehnica existente, precum și de specificul activităților ce se desfășoară în mod curent în prezent pe aeroportul civil Mihail Kogălniceanu.

Investiţie de 2,5 miliarde de lei în baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu!

Ținând cont și de de prognozele pe termen mediu și lung care se referă la dotarea cu avioane și diversificarea misiunilor ce urmează a se executa în amplasamentul din Mihail Kogălniceanu (exerciții multinaționale, activități de îmbarcare/debarcare personal și materiale pentru teatrele de operații, activități complexe de instruire în comun cu trupele celorlalte categorii de forțe armate).

Ca urmare a faptului că cea mai mare parte a facilităților existente în prezent sunt subdimensionate, sau inexistente având în vedere că pista actuală deservește concomitent atât zborurile civile cât și cele militare, se consideră că acest proiect este imperios necesar”, se arată în nota de fundamentare semnată de Gabriel Leș. Conform documentului, investiția presupune realizarea noii infrastructuri și a unor construcții noi (în general hangare și ateliere, clădiri administrative și clădiri cu funcțiuni complementare).

Investiţie de 2,5 miliarde de lei în baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu! Baza militară
Vor apărea în bază piste, platforme pentru elicopter, dar și clădiri. Sursa foto – facebook

Se construiesc hangare, platforme și piste

Acestea vor permite funcționarea în condiții optime a zonei operaționale noi, precum și integrarea și dezvoltarea celor existente la Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu pentru forțele aeriene naționale și partenerii strategici. Din investiție se vor mai construi și piste de decolare-aterizare pentru avioanele militare, hangare pentru aeronave și platforme pentru elicoptere. De remarcat că se vor mai realiza drumuri, zone de instruire terestre, rețele de monitorizare, dar și un parc fotovoltaic.

Investiția de 2,5 miliarde de lei se va face de la bugetul de stat și va fi eșalonată pe o perioadă de douăzeci de ani, fiind avizată favorabil de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, ministrul Apărării, Gabriel Leș , de prim-ministrul Viorica Dăncilă și ministrul Dezvoltării, Vasile Daniel Suciu.