News

Investiții de 300 de milioane de euro în școlile din România: laboratoare IT și de științe. Anunțul ministrului Cîmpeanu

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, anunță investiții uriașe pentru școlile din România. Unitățile de învățământ vor fi dotate cu laboratoare IT și de științe, costul total fiind de 300 de milioane de euro.
25.05.2022 | 15:44
Investitii de 300 de milioane de euro in scolile din Romania laboratoare IT si de stiinte Anuntul ministrului Cimpeanu
Școlile din România vor fi dotate cu laboratoare IT și de științe. Investiție de 300 de milioane de euro. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un amplu program de modernizare în domeniul IT și al științelor vizează școlile din România. Anunțul a fost făcut miercuri, 25 mai, de ministrul educației.

Școlile din România vor fi dotate cu laboratoare IT și de științe. Investiție de 300 de milioane de euro

Sorin Cîmpeanu a declarat că unitățile de învățământ vor fi dotate cu laboratoare IT, costul unui asemenea laborator urmând să fie de 18.000 de euro plus TVA, dar şi cu laboratoare de ştiinţe.

ADVERTISEMENT

Investițiile totale în aceste laboratoare se ridică la suma de 300 milioane de euro, iar banii sunt prevăzuți în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Oficialul spune că prețul pentru un singur laborator IT se ridică la suma de 18.000 de euro. Unde există astfel de structuri, ele vor fi ”upgradate tehnologic”, afirmă Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT

”Există prevăzută achiziţia unor laboratoare IT. Sumele sunt modice, ar spune unii, sunt 18.000 de euro plus TVA disponibili pentru orice laborator.

Acolo unde aceste laboratoare există, ele vor putea să fie upgradate tehnologic, acolo unde nu există suma este suficientă pentru a avea un minimum de echipamente puse la dispoziţia tuturor elevilor.

ADVERTISEMENT

Mai apoi, pe un alt palier, avem tehnologii avansate, avem realitate virtuală şi realitate augmentată, avem imprimare 3D, avem kituri de robotică în ceea ce denumim Smart Web, în număr de 1.100, înseamnă o medie de circa 25 pe judeţ, cu o valoare ceva mai generoasă, 107.000 de euro plus TVA”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, miercuri, la evenimentul Starea Naţiunii: Nivelul Literaţiei Digitale în România, conform News.ro

Sorin Cîmpeanu: 10.000 de laboratoare de științe prevăzute în PNRR

În ceea ce privește laboratoarele de științe, în PNRR sunt prevăzute 10.000 la nivel național.

ADVERTISEMENT

Trebuie subliniat că nu vom mai avea în școli laboratoare de biologie, separate de cele de fizică, de chimie, ci vor fi doar ”laboratoare de științe cu un nivel înalt de digitalizare”, anunță ministrul.

”Sunt 10.000 de laboratoare prevăzute în PNRR. Sunt 300 de milioane de euro pentru 10.000 de laboratoare, înseamnă o investiţie de 30.000 de euro pe laborator de ştiinţe. Aceste laboratoare nu vor mai fi de biologie, separat de cel de fizică, separat de cel de chimie.

Vor fi laboratoare de ştiinţe. Un laborator de ştiinţe presupune un nivel înalt de digitalizare. Acel nivel înalt de digitalizare, acea infrastructură pe care nu avem voie să nu o achiziţionăm având la dispoziţie resursele, nu va însemna nimic dacă nu vom avea profesorii pregătiţi din perspectivă pedagogiei digitale. Nu numai profesorii de informatică, profesorii de biologie, chimie, fizică, profesorii de ştiinţe”, a mai adăugat ministrul educaţiei, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT