News

Câți bani pierde România prin blocarea investițiilor rusești. Un spital oncologic cu 1.000 de paturi ar putea fi construit în Ungaria

România a pierdut investiții de sute de milioane de euro care urmau să vină din partea companiilor rusești, susține președintele Camerei de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă, Tudor Afanasov.
18.03.2022 | 10:54
Cati bani pierde Romania prin blocarea investitiilor rusesti Un spital oncologic cu 1000 de paturi ar putea fi construit in Ungaria
Tudor Afanasov, directorul Camerei de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă, a vorbit despre situația investițiilor ruse în România / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Conflictul armat din Ucraina și sancțiunile la care companiile ruse au fost supuse la nivel internațional au speriat investitorii din Federația Rusă. România pierde, în acest moment investiții de sute de milioane de euro în favoarea Bulgariei și a Ungariei, susține Tudor Afanasov, președinte al Camerei de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă.

Rușii au vrut să ridice în România cel mai mare spital de protonoterapie

Cel puțin trei companii ruse importante au renunțat să mai vină în România, de frica sancțiunilor, spune Afanasov. El spune că imposibilitatea oricăror schimburi cu Federația Rusă, declarațiile dure ale politicienilor și isteria ajunsă la nivel de rusofobie din mediul online i-au speriat pe rușii care intenționau să vină în România să facă afaceri.

ADVERTISEMENT

”De exemplu, am pierdut un mare investitor din Federația Rusă care, cu sprijinul unor medici ruși și a unor parteneri externi, au vrut să construiască cea mai mare clinică de protonoterapie din această parte a Europei. Era o investiție multinațională, un centru care urma să ofere 1.000 de paturi pentru copiii bolnavi de cancer, să nu-i mai trimitem în altă parte.

Copiii urmau să primească tratament cu ajutorul energiei nucleare, noi reușind să demonstrăm că poate fi folosită în domeniul medical. Investiția se ridica la 250 de milioane de euro. Din păcate această situație a reușit să-i sperie pe investitori. Inclusiv partenerii noștri din Cehia ar putea să se reorienteze acum către Bulgaria sau Ungaria, să construiască acest spital acolo.

ADVERTISEMENT

Investiția a rămas în aer iar investiorul crede că situația la nivel politic este una nesigură. A contat și situația companiilor cu capital rusesc din România, care sunt boicotate și li s-a sugerat să plece”, a explicat Tudor Afanasov pentru FANATIK.

Ungaria profită, cu o politică mai blândă față de investitorii ruși

O altă investiție, de peste 100 de milioane de euro, urma să se concretizeze sub forma a două fabrici în vestul țării, lângă Timișoara sau Arad.

ADVERTISEMENT

”Un mare grup rus care are fabrici în Scoția vrea să se relocheze și am reușit să-i convingem să vină aici. Această companie este cel mai mare furnizor de sprayuri pentru Unilever, urmau să facă inclusiv recipiente din aluminiu. Se pare că situația asta i-a afectat destul de mult iar Ungaria a reușit să le facă o ofertă mai bună așa că se vor reloca”, a mai spus șeful Camerei de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă.

Și miliardarul rus Dmitry Pompyanskiy urma să investească în România în industria feroviară. Un grup înființat de acesta ar fi vrut să ridice în România o fabrică de locomotive și una de echipamente pentru întreținerea căilor ferate, însă momentan a înghețată orice investiție, deși Pompyanskyi s-a retras din conducerea companiei.

ADVERTISEMENT

”O altă societate din Federația Rusă care are sediu inclusiv în Statele Unite urma să deschidă o linie de producție pentru armătură din piatră bazaltică, cu fibră de sticlă, care se utilizează în fundații, stâlpi, planșee”, a mai spus Tudor Afanasov pentru FANATIK.

Alte investiții din zona Rusiei pe care România le-ar putea rata vizează industria siderurgică, a energiei eoliene și în zona construcției de camioane.

Tudor Afanasov: ”Ucraina a confiscat camioane cu bunuri românești”

Tudor Afanasov spune că o altă situație alarmantă este cea a unor șoferi de tir de origine rusă și belarusă, blocați de autoritățile din Ucraina și care plecaseră de la Uzinele Dacia din Mioveni.

”Toate camioanele le-au fost confiscate conform legii de acolo, iar fabrica românească suferă cel mai mult. Toate piesele Mioveniului, care trebuiau să ajungă în Rusia, au fost confiscate de către autoritățile ucrainene.

Cu toate că șoferii le-au spus că sunt bunurile României, partea ucraineană le-a confiscat ca pradă de război. Eu cred că Ministerul de Externe ar trebui să găsească soluții vizavi de bunurile românești.

Acești oameni au avut geamurile sparte, au venit persoane care i-au amenințat. Le-au luat camioanele pașapoartele și sunt ținuți în vama ucraineană”, susține Afanasov.

Refugiații, primiți cu brațele deschise de rușii lipoveni

Tudor Afanasov spune că războiul din Ucraina reprezintă o tragedie care nu poate fi oprită decât prin eforturi diplomatice la care să participe toate părțile implicate. Născut într-un sat lipovean, într-o familie de staroveri din Suceava, el spune că organizația pe care o conduce a trimis provizii în Ucraina și a ajutat refugiații veniți în România.

Mulți dintre aceștia au ajuns în satele de ruși lipveni și au fost primiți cu brațele deschise acolo, spune Afanasov. El spune că ucrainenii și rușii staroveri lipoveni au multe lucruri în comun, inclusiv la nivel de limbă și cultură.

Asociația Camera de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă este o entitate românească ce și-a propus să fie ”o portavoce” pentru companiile românești în spațiul Federației Ruse și nu numai. Tudor Afanasov a explicat că nu a primit niciodată finanțări din partea Rusiei și organizația se susține în proporție de 100% din fonduri care vin de la companiile românești.

ADVERTISEMENT
Tags: