Invidiosul Ferguson nu a suportat vedetele de la United

Sir Alex Ferguson s-a retras din funcţia de antrenor al echipei Manchester United, după ce a condus destinele "diavolilor roşii" timp de 27 de ani, reuşind să cîştige 38 de trofee interne şi...
12.09.2013 | 13:38
Invidiosul Ferguson nu a suportat vedetele de la United

Sir Alex Ferguson s-a retras din funcţia de antrenor al echipei Manchester United, după ce a condus destinele “diavolilor roşii” timp de 27 de ani, reuşind să cîştige 38 de trofee interne şi internaţionle. Fără îndoială reprezintă o somitate în lumea tehnicienilor, iar meritele sale au fost recunoscute inclusiv la nivelul casei regale, care l-a înnobilat cu titlul de Sir.

Nu a suportat să fie cineva mai popular decît el

Numai că în spatele imaginii de mare antrenor se află omul Ferguson, un personaj care s-a considerat mereu unic, singurul capabil să ia cele mai bune decizii, un fel de guru atît în vestiar, cît şi în club. Şi jucătorii cu personalitate sau cei deveniţi mai populari decît managerul au intrat în colimatorul scoţianului, care nu s-a lăsat pînă nu i-a îndepărtat de pe “Old Trafford” sub pretextul că deveniseră nocivi pentru restul vestiarului şi pentru bunul mers al clubului. Cotidianul “Daily Mail” scrie că toată povestea legată de dorinţa lui Rooney de a pleca în această vară la Chelsea este opera lui Ferguson, care intrase într-un război total cu internaţionalul englez. Aşa cum a procedat şi în alte cazuri, scoţianul a trecut la ameninţări directe, spunîndu-i roşcovanului Rooney că nu mai are nici un viitor la United şi că dacă nu va pleca la final de campionat va avea grijă de el încît să-şi dorească singur să îşi facă rapid bagajele. Rooney a înţeles repede că e mai înţelept să schimbe aerul, dar plecarea lui Sir Alex şi numirea lui David Moyes l-a făcut să ezite pînă cînd s-a decis să rămînă.

Precedentele Beckham, Roy Keane şi Cristiano Ronaldo

Pe lista jucătorilor importanţi obligaţi de Ferguson să aleagă varianta despărţirii de United figurează nume de prim rang. Primul a fost David Beckham, în care antrenorul a şi aruncat după un meci cu o gheată, lovindu-l în cap. Beckham devenise celebru şi prin soţia sa, Victoria Adams, la acea vreme în mare vogă cu trupa Spice Girls. Se întîmpla în 2003 şi Beckham a decis să plece la Real Madrid. Alt caz este cel al irlandezului Roy Keane, care în 2005 a plecat de la United la Celtic, după 12 sezoane petrecute în alb şi roşu. Motivul a fost scandalul dintre jucător şi Ferguson, Keane acuzîndu-l că tot ce face nu e în folosul lui United, cum crede atîta lume, ci în propriul interes. Nici acum cei doi nu au îngropat securea războiului, Keane refuzînd să meargă la petrecerea dată în urmă cu doi ani de club în cinstea aniversării a unui sfert de veac de cînd Ferguson se afla pe banca lui United. Nici cu portughezul Cristiano Ronaldo nu a fost totul cum a crezut lumea, Sir Alex simţindu-se invidios pe renumele lui CR7 şi sugerîndu-i tot mai insistent încă din 2008 că a sosit momentul să încerce o nouă provocare.

beckham lovit in cap

 

 

 Cele opt porunci ale lui Ferguson

Fostul antrenor al lui United a acordat un interviu prestigioasei reviste economice Harvard Business Review, în care şi-a expus cele opt principii care pot conduce la crearea unui club foarte puternic

1.Să cîştigi un meci e o performanţă pe termen scurt. Să construieşti un club aduce stabilitate.

2.Totdeauna am vrut să cîştig. Cînd am pierdut a însemnat că trebuie pe viitor să mai bag un atacant, niciodată să mă apăr mai bine. Dacă am pierdut două înseamnă că trebuie să mai cumpăr un atacant. Echipele mele nu au ştiut niciodată să facă pasul înapoi.

3.Permanent trebuie să reconstruieşti o echipă. La o echipă există jucători de peste 30 de ani, categoria 23-30 şi sub. Permanent trebuie să te gîndeşti că un ciclu pentru o echipă care vrea performanţe nu poate dura mai mult de patru ani şi de aceea trebuie să fie o continuă schimbare în lot.

4.Trebuie să faci totul la nivel maxim. Permanent trebuie să fii exemplu pentru ceilalţi. Eu veneam mereu primul, înaintea lui Beckham, Giggs, Scholes, mai apoi Rooney, Ronaldo şi asta îi stimula să muncească mult.

5.Trebuie să fii mereu atent la starea jucătorilor. Dacă vezi o schimbare în tonusul cu care lucrează, în comportament, ceva care nu mai e la fel imediat trebuie să afli cauza şi să intervii la timp. Uneori poate fi o accidentare mai uşoară căreia jucătorul nu-i dă importanţă, dar care poate produce mai tîrziu mari probleme.

6.Tot timpul trebui să ai controlul asupra jucătorilor. Dacă un jucător afectează prin comportamentul lui echilibrul vestiarului trebuie rapid înlăturat chiar dacă ar fi cel mai bun din lume.

7.Trebuie să fii şi medic, profesor şi tată. Nimănui nu-i place să fie criticat, dar trebuie să ştii cum să-i semnalezi cînd greşeşte pentru a-l ajuta să nu repete eroarea.

8.Marea majoritate a jucătorilor nu au fost de la început vedete. Dar ambianţa, clubul la care ajung, calitatea gazonului, proiectele îi ridică încet încet şi le creşte în timp mult valoarea.