Fotbal intern

Ioan Andone împlinește 60 de ani! Cifrele unor cariere impresionante ca jucător şi antrenor care au gravitat în jurul clubului Dinamo!

15.03.2020 | 01:21
Ioan Andone implineste 60 de ani Cifrele unor cariere impresionante ca jucator si antrenor care au gravitat in jurul clubului Dinamo
Ioan Andone împlinește 60 de ani! Cifrele unor cariere impresionante ca jucător şi antrenor care au gravitat în jurul clubului Dinamo! FOTO: Dani Coman,Ioan Andone,Marius Lacatus,Ciprian Mozacu
ADVERTISEMENT

Ioan Andone împlinește astăzi, 15 martie, frumoasa vârstă de 60 de ani. De-a lungul timpului, „Fălcosul” a obținut multe performanțe ca jucător, dar și ca antrenor, iar performanţele pe care le-a avut ca jucător şi ca antrenor sunt alături de clubul Dinamo, marea lui dragoste. 

Ioan Andone împlinește 60 de ani!

Povestea frumoasă dintre Ioan Andone și fotbal începe pe data de 7 martie 1979, atunci când „Fălcosul” debuta în Divizia A într-un meci dintre Corvinul Hunedoara și Sportul Studențesc.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă Sportul a câștigat partida cu 2-0, Ioan Andone își va aminti mereu cu drag de acea zi și mai ales își va aduce aminte de cuvintele lui Mircea Lucescu, cel care l-a debutat în prima ligă din România.

„Nici nu pot să îmi dau seama cum a trecut vremea şi ce emoţii puteam să am atunci. Eram în anul 4 de liceu ţin minte, când mi-a zis că mă ia în lot. Bine, speri tot timpul ca tânăr, speri că vei juca… dar mai fusesem rezervă la Corvinul la echipa mare.

ADVERTISEMENT

Şi nea Mircea Lucescu zice, ‘dezbracă-te, că intri’. Nu îmi venea să cred că intru. Era pe Republicii, era frumos, luna martie, începuse returul…

Sportul, cu o echipă superbă, cu Chihaia, cu regretatul Rădulescu, Gino Iorgulescu, Paul Cazan, Mircea Sandu, Bucurescu… Mijocaş am jucat”, și-a amintit Ioan Andone într-un interviu pentru Telekom.

ADVERTISEMENT

Transferul în străinătate

La începuturile anilor 90, Ioan Andone s-a transferat în Spania la Elche, pentru 148.000 de euro, sumă importantă de bani în acea perioadă. Pentru Elche, Ioan Andone a jucat 34 de partide, reușind să înscrie 3 goluri.

Chiar după primul sezon în Spania, „fălcosul” a fost remarcat de olandezii de la Heerenveen, formație pentru care a evoluat între anii 1991 și 1993. De la Heerenveen avea să se retragă din fotbal, după ce a evoluat pentru olandezi în 39 de meciuri, reușind să înscrie 4 goluri.

ADVERTISEMENT

Semn de protest împotriva lui Valentin Ceaușescu

Ioan Andone a fost suspendat timp de un an, după finala Cupei României din 1988. Valentin Ceaușescu, președintele de atunci al Stelei, a considerat că brigada de arbitrii îi dezavantajează pe „roș-albaștrii” și a ordonat ca echipa să iasă de pe teren.

În acel moment, Ioan Andone i-a arătat degetele mijlocii lui Valentin Ceaușescu, motiv pentru care a primit o suspendare dură, de un an.

A fost un fundaș atipic

În ciuda poziției pe care o avea în teren și în ciuda durității pe care o arăta, Ioan Andone a reușit să marcheze multe goluri de-a lungul carierei. În toată cariera sa de fotbalist, „fălcosul” a marcat nu mai puțin de 46 de goluri, cifră impresionantă pentru un fundaș.

Atacanții adverși îl știau de frică pe Ioan Andone, fanii din tribune compunând chiar o scandare celebră care arată determinarea pe care o avea în meciuri: „Andone, Andone… rupe-le picioarele”.

  • 105 meciuri și 15 goluri a înscris Ioan Andone pentru Corvinul Hunedoara
  • 171 de meciuri și 22 de goluri a avut Ioan Andone la Dinamo
  • 34 de meciuri și 3 goluri a avut Ioan Andone la Elche
  • 39 de meciuri și 4 goluri a avut Ioan Andone la Heerenveen
  • 55 de selecții și 2 goluri a avut Ioan Andone pentru naționala României

Carieră de antrenor la fel de impresionantă ca cea de jucător

După retragere, Ioan Andone a continuat să fie aproape de fotbal devenind antrenor. „Fălcosul” a reușit să obțină chiar mai multe trofee din postura de antrenor decât a reușit în cariera de jucător.

Dacă în perioada în care juca fotbal, Ioan Andone a reușit să cucerească două titluri de campion (1984, 1990) și trei Cupe Ale României (1984, 1986, 1990), toate cu Dinamo, ca antrenor „fălcosul” a reușit mult mai mult decât atât.

De această dată, trofeele le-a cucerit ca antrenor al lui Dinamo și al lui CFR Cluj. Ioan Andone a reușit să câștige cu Dinamo un titlu de campion (2004), trei Cupe ale României (2003, 2004, 2005) și o Supercupă a României (2005).

Pe banca tehnică a lui CFR Cluj, Ioan Andone a câștigat două titluri de campion (2008, 2012) și o Cupă a României (2008).

Echipele din străinătate antrenate de Ioan Andone

Tehnicianul român și-a continuat cariera de antrenor chiar în afara granițelor, acolo unde a fost foarte aproape de a câștiga campionatul Ciprului, cu Omonia Nicosia, în sezonul 2005-2006.

În străinătate, „fălcosul” a mai antrenat echipe precum Aktobe, Apollon Limassol, Astana, Al-Ettifaq, ŢSKA Sofia şi Al Ahli.

În prezent, Ioan Andone este directorul general al lui FC Voluntari, formație cu o Cupă și o Supercupă a României în palmares, care se lupt în actualul sezon să rămână în prima divizie.

  • 14 este locul pe care FC Voluntari îl ocupă în play-out-ul din Casa Pariurilor Liga 1, cu 14 puncte
ADVERTISEMENT