Interviu

Ioan Mărginean, președintele Gaz Metan, interviu marca FANATIK : ”L-am rugat pe ginerele meu să cotizeze pentru Dinamo!”

22.01.2020 | 15:37
Ioan Marginean presedintele Gaz Metan interviu marca FANATIK  Lam rugat pe ginerele meu sa cotizeze pentru Dinamo
ADVERTISEMENT

Ioan Mărginean a oferit un interviu exclusiv pentru FANATIK în care și-a exprimat susținerea totală pentru proiectul socios de la Dinamo. Acesta consideră că este singura șansă pentru ca echipa din Ștefan cel Mare să redevină un club de temut în campionat și în Europa. Fostul fotbalist al celor de la Dinamo, în prezent președinte executiv la Gaz Metan Mediaș, a explicat cum se pot rezolva problemele și de ce și-a obligat ginerele să cotizeze pentru formația căreia i-a rămas în inimă. Ioan Mărginean a fost campion cu Dinamo și a luat două Cupe ale României în 1983 și 1984.

Ioan Mărginean, președintele Gaz Metan, interviu pentru FANATIK despre Dinamo

-V-ați gândit să-l ofertați și dumneavoastră pe Dan Nistor având în vedere suma pe care a fost vândut la Craiova?

ADVERTISEMENT

Acum să vă spun sincer, în primul rând nu mă încadram. Nu puteam să-i ofer un salariu atât de mare și nici să dau suma aceea de bani pe el. Eu îmi știu lungul nasului. Sunt prea sărac pentru un război atât de mare.

-Cum vi se pare situația din acest moment de la Dinamo?

Eu sunt pur și simplu consternat, acest club a reprezentat ceva pentru România și eu sper că va reprezenta în continuare, oriunde te duci în lume, dacă zici Dinamo București lumea își amintește de această echipă. Nu sunt convins că știu toate dedesubturile. Eu cred că suporterii se vor reuni și lasă la o parte orice conflict și va fi primul proiect socios din România. Eu cred în el. Ce echipă din România mai are bani să facă coregrafii pe Național Arena? Aia costă, nu? Ce echipă din România are două proiecte, unul a Peluzei Cătălin Hîldan și unul Dinamoviști pentru Dinamo acum. Care din punct de vedere al atmosferei, al comunicării, ar trebuie să ajungă la un consens și să facă primul pas. Eu sunt un simplu susținător și sper să fiu și pe viitor.

ADVERTISEMENT

-Ați da bani pentru Dinamo într-un proiect socios?

Sufletește am ajutat și eu cum am putut. Am și eu prieteni, dacă ne ajută Dumnezeu se dezvoltă bine la Alba Iulia prin George Țălnar, copilul lui Cornel, să fie acolo o mică redută de dinamoviști. Care majoritatea au cotizat și cotizează în continuare cu 400 de RON pe an. Eu n-am voie, dar am prieteni și rezolv. Sper ca ginerele meu să mă asculte și să cotizeze. El ține cu FC Barcelona. Și i-am zis, asta este: ții cu FC Barcelona dar în țară cotizezi la Dinamo. Eu sunt foarte fericit că ginerele meu cotizează la Dinamo și având în vedere că sunt implicat aici am voie să fac lobby, pentru că dacă reușește proiectul ăsta la Dinamo vă asigur că imediat va veni Rapidul, imediat Craiova, Aradul, Oradea, orașe mari. Au toate condițiile să facă proiectul socios. Este vorba de consens. Aici eu sunt repetent. Pentru că eu am văzut frați care s-au certat pentru avere, tată cu copil s-a certat pentru avere, pentru bani. Doamne ajută să le dea Dumnezeu minte să se reunească și să ia echipa de la domnul Negoiță.

Ioan Mărginean (primul din stânga pe rândul din mijloc) în echipa lui Dinamo care a câștigat titlul în sezonul 1982-1983
Ioan Mărginean (primul din stânga pe rândul din mijloc) în echipa lui Dinamo care a câștigat titlul în sezonul 1982-1983

”Ginerele meu ține cu Barcelona, dar i-am spus că în România trebuie să cotizeze la Dinamo”

-Credeți că se va vinde echipa până la urmă?

A promis domnul Negoiță că o dă? Eu am garanția prin Dinu Cornel, care a fost fratele meu mai mare la Dinamo și pe această cale îi mulțumesc că datorită lui am făcut școala vieții, am făcut o facultate și am respectat tot ce am învățat și m-am dus pe drumul meu. Eu am o singură problemă, domnul Negoiță a promis că dacă acest proiect socios se organizează o să dea clubul. Și eu nu cred că acest om care a reușit în viață nu se ține de cuvânt. Eu visez cu ochii deschiși ca Dinamo să fie prima echipă din România cu un proiect socios și după aceea să se adopte și de orașele mari. Din momentul ăla fotbalul românesc va crește zi de zi, ceas de ceas, an de an.

ADVERTISEMENT

-Dar că vin investitori arabi la Dinamo nu credeți?

Nu cred. Au mai fost petarde din astea, dar noi ne putem conduce și noi. Doamne ajută să vină, ce, e rău dacă 51% au arabii și 49% socios? Din contră. Câștigi popularitate, suporterii din toată țara se vor uni și vor fi o forță.

”Rednic avea oameni celebri în Belgia care puteau lua Dinamo. Dar erau necunoscute”

-Vă așteptați la începutul sezonului ca Dinamo să fie atât de departe în clasament față de Gaz Metan Mediaș?

ADVERTISEMENT

Eu vă spun sincer, sunt bun prieten cu Rednic, vă poate confirma. Eu chiar am crezut că Rednic, la ambiția lui și la oamenii pe care-i are în spate, reușește cu un om din Belgia căruia nu vreau să-i dau numele, foarte bine dotat financiar, să ia Dinamo. Dar undeva a fost o fisură de comunicare. Și mai este problema stadionului. De ce să nu spunem lucrurilor pe nume? Când vorbești despre un investitor la Dinamo București, e o problemă să dai 30.000 de euro pe meci să joci pe Arena Națională? Păi ce investitor e ăla care nu mă asigură nici că joc pe Arena Națională? Numai proiectul socios asigură că poți juca pe Arena Națională. Pentru că ei dacă încep Arena Națională va avea 30.000 de dinamoviști, pun capul, și de acolo începem. Problema e că trebuie să înceapă cineva. Cine sunt oamenii ăia bărbați care să înceapă? Nu țin de foame nici vorbele, nici proiectele, nici like-urile pe facebook. Ce-i așa greu? Oamenii ăia care s-au implicat să continue. Și nu se poate să reușească.

-Chiar, v-a spus Rednic că avea de gând să ia Dinamo?

El la ce oameni are în Belgia, celebri, impresari cu bani mulți, care puteau să ia Dinamo. A fost o lipsă de comunicare în ambele sensuri. E normal va omul care vinde să pună pe masă tot de la A la Z, să nu ai necunoscute.

-Dar luați în calcul faptul că poate Negoiță nu vrea să vândă?

Eu hai să vă spun ceva, un om atât de bogat ca dânsul, ce beneficii îi mai aduce acest club? Și-a stricat un pic imaginea cu fanii, dar el dacă mergem puțin mai în spate, datorită lui s-a salvat Dinamo, să nu uităm asta.

”N-aș mai pleca de la hotelul Rin 7 zile și 7 nopți până n-am pune lucrurile în ordine. Primul lucru: îmi iau frac, joben și baston. Nu suntem cerșetori”

-Dar a și încasat mulți bani datorită lui Dinamo…

Eu cred că a pierdut bani, nu știm câți, dar el acuma dacă a spus că se retrage hai să-i mulțumim, să-l respectăm, de ce să nu fim corecți? Atât ai putut, îți mulțumim. Hai să vedem unde e problema aia, e lipsă de comunicare. Eu să fiu cât de cât implicat în socios cu Dinamo m-aș duce și n-aș mai pleca de la hotelul Rin 7 zile și 7 nopți până n-am pune lucrurile în ordine. Unde ne-am impotmolit, mă? Eu fac calculul acuma: 2 milioane din drepturi TV, 600.000 din publicitate, 400.000 din bilete dacă joci pe Arena Națională. Dar dacă vrem să fim cerșetori, cerșetori vom fi toată viața. Dar noi vrem să fim nobili. Și cum? Primul lucru îmi iau frac, jobenul și bastonul. Mă duc pe Arena Națională, vin oamenii la fotbal.

-Ce ar fi de făcut?

Eu îi rog pe cei din socios să-și desemneze reprezentanții și te duci…eu sunt implicat în sânge, dar după 7 zile și 7 nopți de stat la Rin eu nu cred că domnul Negoiță nu zice, măi tată, unde ați ajuns voi? Păi am strâns 300.000 de euro. El o să zică: cu banii ăstia nu v-o pot da, că nu luați licența. Atunci hai să găsim o cale de mijloc. Echipa aduce și ea ceva bani? Din vânzări de jucători, din drepturi TV. Dar nimeni nu știe exact care sunt datoriile lui Dinamo. Dacă mergem la Nothingham Forrest, care a câștigat Champions League, în Championsship, la ăia știi bugetul, mergi în Italia, știi bugetul. La noi e buget nelimitat, nu merge așa.

-Care e povestea dumneavoastră la Dinamo?

Am mers la Dinamo după ce a fugit Sătmăreanu II la Frankfurt, m-am transferat în 5 ianuarie 1980 și a fost un sezon ratat, schimb de generații. Ieșea o generație Sătmăreanu II, Cheran, Dinu Cornel era mai în vârstă și încerca cu tineri. Și îți dai seama, să joci în fața lui Sandu Gabriel sau a lui Dinu la Dinamo la 19 ani și 3 luni cât aveam eu mi s-a găsit o soluție de fundaș dreapta, dar era greu, că era Cheran acolo, un profesionist 100%, nu ziceai că are 30 și ceva de ani niciodată. Fizic, tactic, fotbalist adevărat. Dar Angelo Niculescu, Dumnezeu să-i dea sănătate, mi-a dat șanse, de am debutat și eu la Târgu Mureș contra lui Boloni și la debut am luat nota 8. Ca fundaș dreapta era cam mult pentru mine. Nu eram obișnuit să joc fundaș dreapta, numai fundaș central. Aveam ședință de 5 ore cu ministrul că ne-a bătut Târgoviște cu 2-1. Era jale mare, cu antrenamente suplimentare, cantonamente, cu amenințări că ne duce în unitate, Doamne ferește, așa erau vremurile. Eu n-o să accept niciodată să joci fotbal de frică. Dar să ai personalitate! Să te reprezinți ca jucător. Să crești ca învingător. Nu exista locul 9, trebuia să-ți propui locul 1. Deja e prea mult să te obișnuiești cu locul 7, cu 8, cu 9. Inacceptabil.

-A scăzut și nivelul fotbalului românesc?

Păi tocmai că a scăzut nivelul fotbalului românesc Dinamo trebuie să fie în primele trei echipe pe viață. Tradiție, onoare, palmares, oameni, buget. Ei la capitolul suporteri erau foarte bine organizați. Acum nu mai știu atât de multe dar din nou s-ar părea că a renăscut. Eu știu că oameni de bine fac sucursale în toate orașele. Că or fi 10, că or fi 100, dar când îi strângi, uitați-vă când joacă Dinamo la Mediaș vin de la Cluj 50-100, că sunt înfrățiți. Ei tot timpul au susținere. Trebuie făcut proiectul ăsta, e păcat. Ar fi pentru toate echipele de tradiție un nou început, că aduci lumea la stadion. Hai să vedem și de ce a scăzut nivelul fotbalului românesc. La capitolul investiții sunt penultimii din Europa, cu Bulgaria. În sport întâi investești, și după aceea ceri. Noi vrem înainte performanță și după aceea să reparăm pe ici pe colo o tribună sau o tabelă. Să sperăm că având ajutorul lui Dumnezeu se termină cele trei stadioane de la București. La Mediaș ar fi chiar simplu. Avem un stadion de 7800 de locuri care printr-un proiect european reabilitare bază sportivă ar putea fi tot acoperit.

  • 3 titluri de campion al României a obținut Ioan Mărginean cu Dinamo
  • 2 Cupe ale României a câștigat Mărginean la formația din Ștefan cel Mare
ADVERTISEMENT