News

Ioan Niculae rămâne după gratii. Tribunalul Constanța a respins cererea de eliberare condiționată

Ioan Niculae rămâne după gratii. Tribunalul Constanța a respins cererea de eliberare condiționată a omului de afaceri.
23.07.2021 | 14:38
Ioan Niculae ramane dupa gratii Tribunalul Constanta a respins cererea de eliberare conditionata
ADVERTISEMENT

Omul de afaceri Ioan Niculae rămâne în închisoare. Tribunalul Constanța i-a respins acestuia cererea de eliberare condiționată, scrie Agerpres.

Afaceristul execută o condamnare de cinci ani primită în dosarul Interagro. Inițial, Ioan Niculae obținuse o decizie favorabilă din partea Judecătoriei Mangalia.

ADVERTISEMENT

Ioan Niculae rămâne după gratii. Tribunalul Constanța a respins cererea de eliberare condiționată

Ioan Niculae rămâne în spatele gratiilor. Tribunalul Constanța i-a respins afaceristului cererea de eliberare condiționată.

Omul de afaceri a obținut, inițial, o decizie favorabilă la instanța de fond, Judecătoria Mangalia. Tribunalul Constanţa admis contestaţia DNA și a respins cererea de eliberare condiționată.

ADVERTISEMENT

Ioan Niculae a primit o condamnare de cinci ani în dosarul Interagro și își execută pedeapsa la Penitenciarul Poarta Albă.

Acesta are dreptul să facă o nouă cerere de eliberare condiționată la finalul lunii octombrie.

„În baza art. 425 ind.1 alin.7 pct.2 lit. a Cod procedură penală în ref. la art. 587 Cod procedură penală, admite contestaţia formulată de PICCJ – DNA – Serviciul Teritorial Constanţa împotriva sentinţei penale nr. 1114 din data de 12.05.2021 pronunţată de Judecătoria Medgidia în dosarul penal nr. 3212/256/2021.

ADVERTISEMENT

Desfiinţează hotărârea atacată şi soluţionând cauza dispune: în temeiul art. 587 Cod procedură penală rap. la art. 59, al. 1 şi al. 2 C.P. din 1968, respinge propunerea de liberare condiţionată formulată de Comisia de individualizare a regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Constanţa – Poarta Albă privind pe condamnatul Niculae Ioan.

Stabileşte termen de reiterare a propunerii după data de 23.10.2021. Definitivă”, se arată în hotărârea Tribunalului Constanța.

ADVERTISEMENT

Ioan Niculae a fost condamnat definitiv în februarie

Ioan Niculae a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare pentru cinci ani, la Curtea de Apel București. Afaceristul a fost condamnat pentru comiterea infracțiunilor de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila şi fost preşedinte al PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a fost achitat pentru trafic de influență, în același dosar.

Nicoleta Mariana Toncea, soţia lui Ioan Niculae, preşedinte Interagro la data faptelor, a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani.

Directorul general al Interagro, Viorel Bărac, a primit 3 ani şi 6 luni închisoare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Totodată, instanța a mai dispus ca Interagro să plătească o amendă penală în valoare de 150.000 de lei. SC Libarom Agri SRL a plătit o amendă penală de 250.000 lei, în cazul acestei firme fiind dispusă şi dizolvarea judiciară.

Judecătorii au mai decis și confiscarea a câte 3.543.833 lei de la Ioan Niculae, Viorel Bărac şi Nicoleta Toncea (actuală Niculae), precum şi de la societăţile Interagro SA, Intervitt SRL, Libarom Agri SRL şi SC Mike Trading&Investment.

Magistraţii au luat act că prejudiciul creat părţii civile ANAF, în sumă de 11.438.169 lei, a fost recuperat prin compensare.

Acuzațiile DNA în cazul lui Ioan Niculae

Potrivit DNA, în perioada august 2008 – martie 2009, între Interagro SA şi Libarom Agri SRL, societate specializată în producţie agricolă şi tranzacţii cu produse agricole, s-a încheiat şi derulat un contract fictiv. Contractul a avut ca  obiect prestarea unor servicii de publicitate.

În baza contractului au fost înregistrate în contabilitatea firmei Interagro SA operaţiuni nereale în baza cărora s-au eludat plăţile taxelor şi impozitelor către bugetul de stat.

Procurorii DNA arată că obiectul contractului a constat în realizarea de materiale promoţionale pentru SC Interagro SA. Concret, în urma încheierii şi derulării contractului respectiv, ca urmare a deciziei inculpatului Ioan Niculae, au fost înregistrate în evidenţa contabilă cheltuieli deductibile în sumă totală de 36.245.000 lei.

ADVERTISEMENT