Sport

Ioana Grigoraș, cea mai conștiincioasă fotbalistă din România: „Nu este deplasare în care să nu-mi iau caietele cu mine”

Ioana Grigoraș (18 ani) este portar în naționala U19 de fotbal feminin a României și se remarcă prin abilitatea cu care reușește să aibă succes atât la sport, cât și la școală.
11.02.2022 | 00:36
Ioana Grigoras cea mai constiincioasa fotbalista din Romania Nu este deplasare in care sa numi iau caietele cu mine
Ioana Grigoras, portar echipa nationala a Romaniei. FOTO: FRF.ro
ADVERTISEMENT

Ioana Grigoraș tocmai a împlinit vârsta majoratului și apără buturile lui CSM Pașcani. Practică fotbalul de aproximativ zece ani, iar acum se poate lăuda că este o componentă de bază în reprezentativa U19 a României. Portar de meserie, Ioana este și o elevă de excepție.

Ioana Grigoraș, portar de națională și elevă model

Ioana Grigoraș cochetează cu naționalele de juniori încă de la vârsta de 12 ani. Portarul lui CSM Pașcani mărturisește că nu i-a venit să creadă în momentul în care a primit prima convocare.

ADVERTISEMENT

„Am rămas blocată. Eu nu știam ce să fac: să mă duc?, să nu mă duc?, unde mă duc singură?”, își amintește Ioana, într-un interviu acordat pentru FRF.ro.

Încurajată de părinți și de antrenorul de la echipa de club, Ioana a dat curs convocării, iar de atunci au urmat și altele, la celelalte categorii de vârstă.

ADVERTISEMENT

Fostă învățătoare, mama Ioanei Grigoraș, Ramona, s-a temut că fiica sa nu va putea îmbina utilul cu plăcutul, școala cu fotbalul.

„Atunci am știut că nu prea mai e cale de întoarcere. Dar a demonstrat că poate (n.r. – să se țină și de școală). Eu am o vorbă, că ea a dormit cu cartea și cu mingea în pat de mică”, a declarat Ramona Grigoraș.

ADVERTISEMENT

Ioana Grigoraș a început să cocheteze cu fotbalul la vârsta de nouă ani. A mers la antrenament alături de fratele ei, care este cu un an mai mare și care era legitimat la CSM Pașcani, și s-a oferit să stea în poartă, ce-i drept, cu o mică reținere: „ei erau băieți, erau și cu un an mai mari decât mine”.

A renunțat la atletism pentru fotbal

Fotbalul nu este singurul sport care a pasionat-o pe Ioana Grigoraș. Ea a practicat și atletismul, la care a renunțat deoarece antrenamentele începuseră să se suprapună și din considerentul că la fotbal poate face performanță mult mai mare.

ADVERTISEMENT

Aspectul cel mai important care o diferențiază pe Ioana de mulți alți tineri sportivi este atenția pe care o acordă învățatului. Rareori, jucătoarea de la CSM Pașcani a avut medii mai mici de 10. Grigoraș a fost atât de preocupată de școală, încât profesorii ei nu au știut până în clasa a X-a că ea face fotbal de performanță.

„De mică a fost ambițioasă. A vrut să demonstreze că le poate face pe ambele și a dat tot ce a putut ca să arate asta”, a spus Simona Gabor, diriginta ei, care a aflat din presă că Ioana practică fotbalul.

Școala, peste oferta de la cea mai titrată echipă din țară

În clasa a VII-a, Ioana Grigoraș a fost ofertată pentru prima dată de Olimpia Cluj, cea mai decorată echipă din fotbalul feminin românesc. Atunci, părinții s-au opus transferului, deoarece fiica lor ar fi trebuit să se multe la opt ore distanță de casă.

Vara trecută, multipla campioană a României i-a făcut o nouă ofertă Ioanei. Clubul i-a propus să se multe definitiv la Cluj, dar, fiind în clasa a XII-a, portarul a considerat schimbarea drept una riscantă înaintea examenului de Bacalaureat.

În cele din urmă, Grigoraș a decis să meargă împrumut la Olimpia Cluj, dar fără să schimbe liceul. Pe timp de vară a locuit la Cluj-Napoca, iar din septembrie și până în decembrie a făcut naveta Pașcani-Cluj în fiecare săptămână.

„Am avut noroc că profesorii sunt deschiși, mă înțeleg. Nu i-am văzut să se răzbune că am absențe. Nu este deplasare în care să nu-mi iau caietele cu mine”, a mărturisit Ioana.

La începutul acestui an, experiența de la Olimpia Cluj s-a încheiat. Ioana s-a întors la CSM Pașcani, iar acum, pe lângă meciuri, se focusează pe BAC și pe admiterea la Academica de Poliție. Mai mult, Grigoraș a început să cocheteze și cu arbitrajul, ea făcând Școala de Arbitri în anul 2018.

„A fost o perioadă foarte aglomerată, se vedea oboseala”, își amintește mama ei. „Uneori călătorea și noaptea, cu cărți și bagaj după ea. În tren învăța. În timpul liber pe care îl avea acolo, în afara antrenamentelor, își făcea temele. Dar ei i-a plăcut, îi vedeam bucuria”.

La începutul lui 2022, Ioana a revenit la CSM Pașcani. Pe lângă meciuri, pregătirea pentru Bacalaureat și Academia de Poliție, face loc ocazional și arbitrajului; a făcut cursuri de arbitru în 2018, timp de un an, iar de atunci oficiază și meciuri. În paralel, face și școala de șoferi. Toate astea cu gândul la viitor.

„Următoarele șase luni sunt cumva decisive. Apoi am tot timpul din lume să joc”, a conchis Ioana Grigoraș.

  • 18 ani are Ioana Grigoraș, portarul naționalei de fotbal feminin U19 a României

  • (P) Cota FORTUNA pentru PSG – Real Madrid: 2,00 este cota pentru „1 solist”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT