News

Ioana Mihăilă, anunț extrem de important. Va fi restricționat accesul la mall doar pentru persoanele vaccinate?

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a oferit luni un anunț extrem de important la Digi24, discutând despre scenariul în care accesul persoanelor la mall ar putea să fie restricționat doar persoanelor vaccinate.
30.08.2021 | 21:41
Ioana Mihaila anunt extrem de important Va fi restrictionat accesul la mall doar pentru persoanele vaccinate
ADVERTISEMENT

Ministrul a declarat în urmă cu câteva zile faptul că medicii și profesorii că statul nu ar trebui să acopere costurile testării persoanelor care nu s-au vaccinat.

Șeful statului a declarat la începutul anului faptul că această pandemie nu ar trebui să fie învinsă prin măsuri care să fie discriminatorii între persoanele care s-au vaccinat și cele care nu au făcut acest lucru.

ADVERTISEMENT

Ioana Mihăilă, anunț extrem de important. Vor putea intra la mall doar vaccinații?

Cosmin Prelipceanu: “De ce va fi folosit în România certificatul european? La ce v-ați gândit?”

Ioana Mihăilă: “Este un prim pas prin care noi am creat cadrul legal pentru ca oricine care are aplicație de verificare a acestui certificat să poată să verifice statutul de vaccinat, trecut prin boală sau testat.

ADVERTISEMENT

Sunt discuții între reprezentații Ministerului Sănătății, Departamentului pentru Situații de Urgență și specialiștii de la Institutul Național de Sănătate Publică referitoare la cum vom acționa dacă cifrele incidenței vor crește semnificativ, dacă paturile din spitale se vor umple.

Ne dorim să ținem școlile deschise cât mai mult puțin, până la 6 la mie incidență într-o localitate vor fi deschise dacă nu se întâmplă ceva deosebit la nivelul infecțiilor copiilor. Al doilea principiu e să nu restricționăm circulația persoanelor vaccinate.

ADVERTISEMENT

Să nu închidem acele sectoare ale economiei care au avut de suferit anul trecut, cum este de exemplu Horeca. Plecăm de la aceste trei principii și rămâne să vedem la care activități vom verifica aceste certificate digitale care atestă testarea sau trecerea prin boală sau chiar vaccinarea, dacă va fi vorba de activități desfășurate în spații închise.”

Cosmin Prelipceanu: “Ne spuneți că vaccinații vor avea toate libertățile.”

Ioana Mihăilă: “Acesta este principiul, da.”

Cosmin Prelipceanu: “Ne apropiem de momentul în care vor veni aceste restricții?”

Ioana Mihăilă: “Acum incidența la nivelul Bucureștiului este de sub 1 la mie, dar ritmul este mai accelerat decât predicțiile INSP de acum o lună, dar ne așteptam la o creștere rapidă a numărului de cazuri, am văzut și în alte state europene care sunt în plin val patru.”

ADVERTISEMENT

Cosmin Prelipceanu: “Va fi permis accesul la mall doar a persoanelor care au acest certificat digital?”

Ioana Mihăilă: “Este o ipoteză de lucru, cum este și cea cu accesul în baruri și restaurante doar pentru persoanele care au fost vaccinate sau au trecut prin boală, fiind un spațiu închis în care nu se poartă mască și riscurile de transmitere a infecției sunt mai crescute.”

ADVERTISEMENT