News

Ioana Mihăilă, anunț important pentru români. Ce medicamente se găsesc pe lista celor care vor fi decontate 100%

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a oferit marți un anunț important pentru români, explicând ce medicamente se vor găsi pe lista celor care vor fi decontate 100%.
20.07.2021 | 21:58
Ioana Mihaila anunt important pentru romani Ce medicamente se gasesc pe lista celor care vor fi decontate 100
Ioana Mihăilă, anunț important pentru români. Ce medicamente se găsesc pe lista celor care vor fi decontate 100% foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Încă de acum trei luni, Mihăilă a făcut mai multe demersuri pentru a debloca criza citostaticelor cu care se confrunta Institutul Oncologic, una dintre măsuri fiind semnarea de contracte-cadru pentru ca această situație să nu se repete.

Ministrul Sănătății a discutat recent și despre preconizatul val patru al pandemiei de coronavirus, declarând despre acesta că va fi cel al “nevaccinaților”.

ADVERTISEMENT

Ioana Mihăilă, anunț important pentru români. Ce se medicamente sunt pe lista celor decontate 100%

“Am aprobat lista medicamentelor esențiale pentru pacienții din România. Circa 1.000 de medicamente esențiale, decontate 100%.

Aceasta conține 150 de denumiri comune internaționale (substanțe active), în total aproximativ 1.000 de medicamente care conțin aceste substanțe.

ADVERTISEMENT

Pe listă se regăsesc medicamente esențiale din programul național de oncologie, pentru boala Wilson, pentru diabet, precum și pentru bolile endocrine, printre altele.

Medicamentele cuprinse în ordinul aprobat se află pe cea mai recentă listă de medicamente esențiale recomandată de Organizația Mondială a Sănătății și sunt decontate 100% de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, astfel încât povara financiară asupra pacientului să fie zero.

ADVERTISEMENT

Ne-am angajat, în programul de guvernare, reintroducerea medicamentelor esențiale în legislație și ne ținem de cuvânt.

Lista celor 150 de substanțe active poate fi consultată aici, a postat Ioana Mihăilă prin intermediul unei rețele de interacțiune socială.

ADVERTISEMENT

Criză de citostatice la Institutul Oncologic. Ce măsuri a luat noul ministru al Sănătății

O criză de citostatice s-a constatat la Institutul Oncologic din București, cauza putând fi preluarea mai multor pacienți din alte unități spitalicești din țară.

Ioana Mihăilă a intervenit solicitând conducerii spitalului un raport privind achiziția de citostatice. Potrivit acestuia, o proastă organizare a procedurilor prin care se realizează achiziții centrale a determinat această situație care se referă la 16 medicamente citostatice și alte trei medicamente adjuvante necesare pentru tratarea pacienților care suferă de cancer.

“Am solicitat echipei de conducere a institutului să demareze o verificare internă a modului în care au fost organizate procedurile de achiziție.

Le-am cerut să demareze urgent procedurile legale pentru încheierea acordurilor cadru, astfel încât aceste situații să nu mai apară în viitor și pacienții să beneficieze, la timp, de medicația necesară pentru asigurarea tratamentului, conform protocoalelor terapeutice”, a declarat Ioana Mihăilă.

ADVERTISEMENT