News

Ioana Mihăilă, critici la adresa lui Florin Cîțu. Cum i-a răspuns premierul ministrului sănătății

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a lansat mai multe critici la adresa premierului Florin Cîțu! Acesta a replicat cu un mesaj dur.
04.09.2021 | 21:00
Ioana Mihaila critici la adresa lui Florin Citu Cum ia raspuns premierul ministrului sanatatii
ADVERTISEMENT
04-09-2021
17:59

Premierul, reacție dură la acuzațiile ministrului sănătății

Premierul Florin Cîţu a afirmat că la Ministerul Sănătăţii au rămas nedistribuiţi 480 de milioane de lei, bani ce puteau fi folosiţi, conform Legii bugetului de stat, pentru acoperirea cheltuielilor legate de vaccinare.

Declarația vine ca răspuns la acuzațiile pe care i le-a adus ministrul Ioana Mihailă.

“Eu nu ştiu de ce lumea încearcă să-şi arate incompetenţa pe ultima sută de metri. La rectificarea bugetară (…) se vede că sunt 483 de milioane, cred, 480 de milioane necheltuiţi care sunt nedistribuiţi.

Aceşti bani erau acolo, la Ministerul Sănătăţii, iar dacă cineva avea curiozitatea să citească Legea bugetului aprobată la începutul anului, vedea că putea să redistribuie banii pentru orice cheltuială care ţine de vaccinare în timpul acestui an. Deci erau 480 de milioane”, a spus premierul.

“Până la urmă nu o să pot să fiu ministrul fiecărui portofoliu. Există miniştri care să fie responsabili pentru execuţia bugetară. (…) Interesant cum de fiecare dată când se pregătesc să plece de la minister apar şi problemele, nu înainte”, a mai declarat Florin Cîțu.

Scandalul din coaliția guvernamentală a ajuns și la Ministerul Sănătății. Astfel, oficialul USR PLUS care conduce instituția, Ioana Mihăilă a ieșit la atac și a transmis că îi pare rău că premierul Florin Cîţu introduce domeniul în lupta politică.

Mihăilă a mai precizat că vrea să clarifice câteva lucruri care să nu mai fie folosite în retorica de campanie sau în cea politică.

ADVERTISEMENT

Ioana Mihăilă, critici la adresa premierului Florin Cîțu!

În acest fel, ministrul Sănătății a răspuns afirmaţiilor lui Cîţu referitoare la neplata personalului din centrele de vaccinare. Ministrul a susţinut că șeful Executivului ştia încă din luna aprilie că banii alocaţi Ministerului Sănătăţii nu sunt suficienţi.

”Sunt aici să clarific câteva lucruri care sper să nu mai fie folosite niciodată în retorica de campanie sau în retorica politică.

ADVERTISEMENT

Îmi pare rău că premierul introduce sănătatea în lupta politică şi fac un apel la responsabilitate. Sunt aici  să explic ceea ce prim-ministrul Cîţu tocmai  a spus şi astăzi, cum a spus şi ieri, că nu înţelege cum de oamenii din centrele de vaccinare sunt neplătiţi de două-trei luni de zile.

Domnul prim-ministru ne spune că nu înţelege cum de s-a întâmplat acest lucru, deşi ştia încă din luna aprilie că banii alocaţi Ministerului Sănătăţii nu sunt suficienţi”, a afirmat Mihăilă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, ministrul Sănătății a explicat că în 28 aprilie, printr-o adresă înregistrată cu număr de înregistrare la cabinetul premierului, i-a prezentat situaţia financiară a Ministerului Sănătăţii chiar premierului.

Ioana Mihăilă spune că i-a transmis încă de atunci lui Cîțu că nu sunt suficienţi banii pentru salarii, pentru programe de sănătate, pentru acţiuni prioritare, pentru plata personalului din centrele de vaccinare.

ADVERTISEMENT

Vă readucem aminte că Florin Cîţu a afirmat atunci când a fost chestionat despre acuzaţiile lui Vlad Voiculescu potrivit cărora pe luna mai nu au mai fost alocate fonduri pentru plata personalului din centrele de vaccinare, că Ministerul Sănătăţii a avut un buget, iar banii suplimentari sunt alocaţi la rectificarea bugetară.

Mai mult decât atât, Florin Cîțu a ținut pe această cale să-i și invite pe colegii de la USR PLUS să participe atunci când va fi făcută rectificarea bugetară.

„Ministerul Sănătăţii a avut un buget şi anume nu are cum să dea Guvernul. La rectificare se alocă bani suplimentari.

Când a fost nevoie de a cumpăra Remdesivir imediat am aprobat din Fondul de rezervă. La rectificarea bugetară sunt alocate resurse, îi aşteptăm pe colegii de la USR să vină la rectificarea bugetară. Eu vă spun că de fiecare dată când Ministerul Sănătăţii a cerut, a primit”, a afirmat Florin Cîţu.

A revenit după doar câteva ore şi a afirmat că nu înţelege cum s-a întâmplat ca Ministerul  Sănătăţii să nu plătească centrele de vaccinare, „oamenii fiind neplătiţi de vreo două luni de zile. Foarte bizar acest lucru”.

ADVERTISEMENT