News

Ioana Mihăilă, primele declarații ca ministru al Sănătății: ”L-am întrebat pe Vlad Voiculescu dacă crede că voi supraviețui”. Update

21.04.2021 | 19:57
Ioana Mihaila primele declaratii ca ministru al Sanatatii Lam intrebat pe Vlad Voiculescu daca crede ca voi supravietui Update
ADVERTISEMENT

Ioana Mihailă a depus jurământul ca nou ministru al Sănătăţii. După evenimentul de la Palatul Cotroceni, succesoarea lui Vlad Voiculescu a primit și sfaturi de la șeful statului, Klaus Iohannis. Noul ministru a susținut și prima conferință de presă din noul rol.


Ioana Mihăilă, primele declarații ca ministru al Sănătății

UPDATE, ora 19:58 / Noul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă a susținut miercuri seara prima conferință de presă după învestirea în noul rol în Cabinetul condus de Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT

Secretar de stat în ministerul condus până pe 14 aprilie de Vlad Voiculescu, Mihăilă a fost sinceră și a recunoscut că l-a întrebat pe fostul ei superior dacă acesta crede că ea va supraviețui sau nu în acest post. Iată principalele declarații:

”Am venit aici să fac treabă. Am lucrat bine și cu domnul Vlad Voiculescu și mă aștept să lucrez bine și cu domnul Florin Cîțu. În ceea ce privește comunicarea publică, cred că atât noi, cât și presa, trebuie să comunice responsabil și eficient, altfel mesajele pot fi transmise greșit.

ADVERTISEMENT

Echipa este în curs de formare și în următoarele zile va fi în curs de consolidare. O mare parte din medicii care au ajutat-o pe doamna Moldovan vor rămâne alături de noi și mă aștept să nu existe mari fracturi între modurile de lucru.

Echipa se formează dar nu voi șterge cu buretele aspirațiile comune pe care le-am avut cu Vlad Voiculescu. Dar acum ministerul este condus de Ioana MIhăilă, mandatul este al meu.

ADVERTISEMENT

Cred că trebuie continuată comunicarea, trebuie implicați și medicii de familie, ca să începem să creștem dorința de vaccinare a populației.

Avem un plan de reorganizare și eficientizare atât la nivelul MS cât și la DSP-uri. Deja am început sub conducerea doamnei Moldovan evaluarea directorilor DSP-urilor, lucru pe care îl vom continua, acesta este primul pas. Este o nevoie acută de digitalizare.

ADVERTISEMENT

L-am întrebat dacă voi supraviețui. Mi-a răspuns că speră că da. Cel mai frică îmi este că nu voi apuca să termin reformele sau să le pun pe drumul cel bun”, a spus ministrul Mihăilă.


Ioana Mihailă a depus jurământul. Iohannis: ”Aștept multă responsabilitate și implicare de la noul ministru”

UPDATE, ora 19:10 / Ioana Mihăilă a depus miercuri seara, la Palatul Cotroceni, jurământul ca nou ministru al Sănătății. La oră după oficializarea numirii ei ca succesoare a lui Vlad Voiculescu, președintele Klaus Iohannis i-a transmis un mesaj acesteia.

”Prioritate zero este acum lupta cu pandemia și salvarea vieții a cât mai multor români. Acesta trebuie să fie obiectivul tuturor factorilor de decizie. Este o provocare complexă pentru toată lumea, nu doar pentru medici.

Sunt sute de mii de romani afectați economic, zeci de mii de firme cu probleme, sistemul de educație trebuie să-și revină.

În tot acest tabloul, Ministerul Sănătății are un rol fundamental. Așteptat de la doamna ministru multă implicare. Este foarte important că ministerul Sănătății să le comunice românilor care sunt pașii de urmat și măsurile avute în vedere”, a spus Iohannis.

În declarația sa de presă de miercuri, președintele României a mai vorbit și de situația din coaliția de guvernare, dar și de campania de vaccinare.

”Greșelile sunt inerente când se acționează sub presiune. Este foarte important ca tot efortul să se bazeze pe dialog. Munca în echipă rămâne esențială pentru ca demersurile să aibă succes.

Acum, nu este momentul intensificării disputelor politice de orice fel. Voturile primite de la cetățeni ne obligă să acționăm matur și responsabil. 

Diferențele de abordări nu trebuie să ne abată de la obiectivul principal: lupta cu pandemia. Cer mai puțină patimă politică și mai multă responsabilitate, mai puțin orgoliu și mai multă colaborare, pe scurt, le cer să aibă ca prioritate agenda cetățeanului. 

Oamenii politici, oamenii vor politicieni care se implică și care își asumă proiecte, care nu caută scuze. M. au misiunea să rezolve crize și nu să provoace crize noi. Actuala majoritate este cea mai bună pentru România . Trebuie să găsim împreună modalitatea de a livra reformele promise.

Trebuie să gestionăm cât mai bine economia. Dincolo de restricții, de măsurile de protecție, cea mai sigură cale de a stopa această pandemie este vaccinarea.

Avem deja modelul de succes al țărilor care au atins un nivel ridicat al imunizării și au început să relaxeze măsurile. Suntem și noi aproape de acel moment în care să putem să revenim la normalitate: să mergem la concerte, în vacanțe, etc.

Vă îndemn, dragi români, folosiți toate facilitățile: vaccinați-vă! Haideți să facem tot ce ține de fiecare dintre noi pentru a avea o vară cu cât mai puține restricții, astfel încât să relaxăm restricțiile și să revenim la normalitate”, a adăugat președintele.


Preşedintele Iohannis a semnat decretul de numire a Ioanei Mihăilă la Ministerul Sănătății

UPDATE, ora 16:22 / Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul de numire în funcția de ministru al Sănătății a Ioanei Mihăilă, propunerea USR PLUS.

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 21 aprilie 2021, decretul de numire în funcția de membru al Guvernului a doamnei Ioana Mihăilă, ministrul sănătății.

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură va avea loc astăzi, ora 18:15, la Palatul Cotroceni”, anunță Administrația Prezidențială.

Totodată, de la ora 19:00 președintele va susține o declarație de presă.


Florin Cîțu i-a trimis președintelui propunerea Ioana Mihăilă pentru Ministerul Sănătății

UPDATE, ora 15:45 / Premierul Florin Cîțu a anunțat, miercuri după-amiază, că i-a trimis președintelui Klaus Iohannis propunerea USR-PLUS ca Ioana Mihăilă să fie succesoarea lui Vlad Voiculescu pe postul de ministru al Sănătății.

”Imediat am trimis președintelui României propunerea și cred că astăzi Ioana Mihăilă va depune jurământul și vom avea un nou ministru al Sănătății”, a spus Cîțu, la finalul ședinței de Guvern.


UPDATE, ORA 12:13 / „Prioritatea mea va fi rezolvarea crizei sanitare prin măsuri concrete care să vină în sprijinul spitalelor. Sunt medic și cunosc îndeaproape care este situația din spitale și cu ce se confruntă colegii mei de mai bine de un an. Au nevoie de soluții ferme și clare și asta îmi propun să fac, alături de colegii mei din minister – să venim în ajutorul lor, iar tot ce a fost făcut bun până acum va fi continuat.

Rămân consecventă angajamentelor pe care mi le-am asumat ca secretar de stat în Ministerul Sănătății: refacerea infrastructurii de sănătate, sprijinirea segmentului ambulatoriu și a medicinei de familie, precum și alocarea finanțărilor pe criterii obiective. Depolitizarea sistemului de sănătate va fi un punct esențial al mandatului meu”, a declarat Ioana Mihăilă.


ȘTIREA INIȚIALĂ / Medicul Ioana Mihailă ar fi favorita USR-PLUS pentru nominalizarea la Ministerul Sănătății. Liderii celor două formațiuni recent fuzionate se vor reuni în cadrul ședințelor de partid, iar PLUS va organiza și un Consiliu Național online în regim de urgență, pentru a nominaliza noul ministru al Sănătății.

Ioana Mihailă, favorita USR-PLUS la nominalizarea pentru Ministerul Sănătății

Marea favorită este dr. Ioana Mihăilă, în prezent secretar de stat în Ministerul Sănătății. După ce va fi luată formal decizia, premierul Florin Cîțu va fi înștiințat de noua propunere USR-PLUS pentru Ministerul Sănătății, scrie stiripesurse.

Printre numele vehiculate în cadrul USR-PLUS pentru nominalizare ar mai fi fost medicul Adrian Wiener, preferat de cei de la USR, dar și dr. Radu Țincu, medic de terapie intensivă la Spitalul Floreasca.

Cu ce condiție ar accepta Florin Cîțu această nominalizare?

Potrivit unor surse guvernamentale citate de Antena 3, premierul Florin Cîțu i-a anunțat pe liderii USR-PLUS că nu dorește sub nicio formă faptul că Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătăţii, să ocupe o funcție în Minister, aceasta fiind condiția pentru a o susține pe Ioana Mihăilă.

Potrivit aceleiași surse, liderii USR-PLUS ar fi fost de acord cu condiția premierului.

De asemenea mai spun sursele citate, Florin Cîțu i-ar fi solicitat ministrului Cătălin Drulă că ar trebui să își ceară scuze pentru sintagma „zombie politic”.

Cine e Ioana Mihailă?

Ioana Mihăilă a condus filiala PLUS Bihor, candidând la funcția de primar al municipiului Oradea la alegerile locale din 2020.

Dr. Mihăilă a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, este medic primar endocrinolog și a dezvoltat Clinica Medena, cu puncte de lucru în Oradea și Beiuș.

Ioana Mihăilă are 39 de ani, este căsătorită și are doi copii. Soțul ei este și partenerul de afaceri.

Deși a fost membru PNL Bihor timp de cinci ani, Ioana Mihăilă s-a implicat activ în politică din anul 2018 când a aderat la organizația “Platforma Romania 100”, iar apoi la Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate (PLUS).

ADVERTISEMENT