News

Ioana Mihăilă a prezentat raportul privind decesele de COVID-19: ”Există diferențe de până la 500 de cazuri pe spital”/ Cîțu: ”Să-l facă public”. Update

13.05.2021 | 14:37
Ioana Mihaila a prezentat raportul privind decesele de COVID19 Exista diferente de pana la 500 de cazuri pe spital Citu Sal faca public Update
ADVERTISEMENT

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a prezentat, joi, raportul privind decesele de COVID-19, o chestiune extrem de arzătoare care a fost lansată în spațiul public de predecesorul acesteia în Sănătate, Vlad Voiculescu. Ulterior, premierul Cîțu a venit și a cerut clarificări pe această temă.


UPDATE, ora 14:37 / După ședința de Guvern de joi, premierul Florin Cîțu spune că ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, trebuie să facă public raportul privind decesele COVID, care arată diferențe semnificative între platformele de raportare.

ADVERTISEMENT

În cursul dimineții, succesoarea lui Vlad Voiculescu la Sănătate a prezentat rezultatele verificărilor privind raportarea deceselor COVID, enumerând mai multe cifre raportate în diversele platforme și evitând să răspundă concret care este diferența totală sau dacă va face public integral acest raport.

”Am văzut acest raport mai devreme. O încurajez să-l prezinte public. Să-l facă public. Ce a spus și doamna ministru: sunt mai multe baze de date. O să vedem dacă mai trebuie să mai îmbunătățim”, a spus Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT

UPDATE, ora 10:05 / Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a prezentat raportul în ceea ce privește raportarea deceselor de COVID-19 în România.

Aceasta a anunțat că s-au constatat diferențe de până la 500 de decese raportate de același spital, între platformele de raportare. Acestea au la bază birocrația și diferite tipuri de raportare utilizate de spitale.

ADVERTISEMENT

”La finalul lui aprilie 2020, s-au constituit platformele de raportare Corona Forms și alerte MS. Metodologia de raportare a datelor în sistemele informatice – MS utilizează aplicația Corona Forms dezvoltată de STS. Utilizatorii: MS, INSP, DSP-uri, laboratoarele care fac testele COVID și spitalele cu pacienți COVID.

Acestea au obligația raportării imediate către DSP-uri. Istoricul celor 2 platforme – CoronaForm include raportări caz cu caz, zilnice, verificabile pe CNP. Pe platforma Alerte MS datele sunt agregate și conțin și alte informații.

ADVERTISEMENT

Sursa informațiilor comunicate public privind decesele este CoronaForms, care conține decesele caz cu caz. Toate informațiile au avut la bază aceste date din CoronaForms.

În anul 2020 s-au înregistrat 16.792 de decese cu diagnostic COVID și 234 de cazuri cu diagnostic principal COVID-19 cu virus neidentificat și 3.500 decese din alte cauze la care s-a asociat și COVID și 217 cu diagnostic secundar COVID fără virus identificat.

Pentru 2020 în platforma alerte MS s-au raportat 26.106 decese. De asemenea, în anul 2020 s-au înregistrat în Corona-forms 16.120 decese, iar în alerte MS 18.498 de decese.

Comisia a analizat datele de la spitale și a detectat diferențe de până la 500 de cazuri raportate pe spital între cele două platforme.

Organizarea raportării variază. Unele spitale recunosc neraportarea la DSP din diverse cauze, există un nivel de cunoaștere redus și confuzii privind procesul de raportare”, a declarat Ioana Mihăilă.


Știrea inițială, ora 7:34 / Miercuri seara, ministrul în exercițiul a afirmat că diferențele dintre raportările privind decesele de COVID-19 au apărut cel mai probabil din cauza unor erori umane, cauzate de proceduri imperfecte.

Aceasta a admis că datele preliminare indică clar faptul că există diferențe între raportările făcute de diferite platforme, însă recunoaște că este posibil să nu știm niciodată numărul real al persoanelor decedate din cauza noului coronavirus.

Raportul privind decesele de COVID-19, prezentat joi de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă

La mijlocul lunii aprilie, imediat după ce a fost demis de la Ministerul Sănătății, Vlad Voiculescu declanșa un adevărat tsunami în România. În chiar prima sa ieșire publică de la demitere, acesta a acuzat că există indicii că decesele COVID-19 nu sunt raportate corect și că numărul ar fi mai mare decât în realitate.

La o lună distanță, fosta secretară de stat din instituția condusă chiar de Voiculescu, actualul ministru, Ioana Mihăilă, urmează să prezinte raportul privind diferențele de raportate a deceselor de COVID-19.

”Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, va susţine un briefing de presă pe tema Raportului Comisiei de analiză a modului de raportare a deceselor persoanelor infectate cu Covid-19”, a anunţat Ministerul Sămătăţii, conform Știripesurse.

Ce arată datele preliminare privind raportarea deceselor COVID-19

La mijlocul acestei săptămâni, Ioana Mihăilă a recunoscut că raportul preliminar indică faptul că raportarea în diverse baze de date nu a dat rezultate similare. Aceasta s-a ferit însă să anunțe cifre, așa cum a spus Vlad Voiculescu.

”M-aș feri să spun că se adaugă morți sau că se scad morți sau că se ascund morți. Concluziile pe care le avem ca urmare a raportului preliminar sunt că, în diferite baze de date, prin diferite metode de raportare, s-au obținut rezultate diferite.

S-ar putea ca niciuna dintre ele să nu ne dea un rezultat exact, așa cum s-ar putea ca niciodată să nu știm câte persoane au decedat de COVID în această pandemie, fie pentru că nu au fost raportate corect, fie că nu au fost înregistrate corect, fie că nici măcar nu au fost diagnosticate”, a spus ministrul, conform Mediafax.

Raportul preliminar pe care MInisterul Sănătţii l-a avut încă din 7 mai arată, potrivit ministrului Sănătăţii, că sunt diferenţe între numărul de decese raportate în Corona Forms şi alte baze de date de raportare.

Ioana Mihăilă va da explicații și în Parlament privind decesele COVID-19

Tot în această săptămână, PSD a anunțat că ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă va veni luni în Parlament pentru a prezenta raportul preliminar privind decesele de COVID-19.

”Românii au dreptul să știe adevărul. Familiile care și-au îngropat apropiații, bolnavii cronici lipsiți de tratamente sau intervenții medicale de specialitate, toți cei care au suferit ca urmare a deciziilor luate de autorități trebuie să știe adevărul! Tot adevărul!

”Transparenții” care au votat ieri – în mod rușinos! – împotriva înființării Comisiei de anchetă privind pandemia au datoria morală să ofere răspunsuri, iar vinovații trebuie să plătească!”, informează PSD pe Facebook.

În urmă cu o săptămână, Ioana Mihăilă a declarat că au fost descoperite erori de raportare în aplicaţia CoronaForms, potrivit raportului preliminar primit de la comisia care analizează diferenţele de raportare a deceselor cauzate de noul coronavirus.

ADVERTISEMENT