Life

Ioana rememorează sărbătorile de Paște cu tatăl ei, Ion Dichiseanu: „Era foarte drăgălaș, și acum râd cu mama”

Ioana trece în revistă cum arătau sărbătorile pascale cu tatăl ei, Ion Dichiseanu, în viață, și ce nu va uita niciodată din ce au trăit.
07.04.2025 | 14:25
Ioana rememoreaza sarbatorile de Paste cu tatal ei Ion Dichiseanu Era foarte dragalas si acum rad cu mama
Fiica lui Ion Dichiseanu, amintiri de Paște. Foto-montaj: FANATIK
ADVERTISEMENT

Ioana, fiica lui Ion Dichiseanu, povestește, în exclusivitate pentru FANATIK, cum arăta Paștele cu tatăl ei în viață și cum le ajuta pe ea și mama ei în pregătirile pe care le făceau înainte de sărbători.

Ion Dichiseanu, ajutor de nădejde în familia sa, de Paște. Amintirile fiicei sale, Ioana

Sărbătorile au o încărcătură aparte pentru persoanele care au pierdut ființe dragi, prilej cu care mulți dintre cei rămași fără un părinte devin mai melancolici, mai nostalgici, gândindu-se la omul pe care nu îl mai au fizic aproape, dar îl poartă în suflet.

ADVERTISEMENT

Ioana Dichiseanu a depănat câteva din cele mai prețioase amintiri cu tatăl ei despre perioada Paștelui. Regretatul actor, care s-a stins din viață pe 20 mai 2021, era un om de nădejde pentru familia lui și se asigura să nu lipsească nimic de pe masa de Paște.

Legendarul artist, cunoscut pentru o serie de roluri în teatru și film, nu se băga în bucătărie, căci nu se pricepea la prepararea bucatelor de Paște, dar era mereu dispus să dea o mână de ajutor atunci când Simona Florescu și fiica lor, Ioana, rămâneau fără vreun anumit produs.

ADVERTISEMENT

Ion Dichiseanu era cel care aproviziona casa de Paște, și nu doar cu ocazia sărbătorilor, după cum ne-a relatat Ioana. Printre preparatele preferate de marele actor se număra drobul, făcut de Ioana Dichiseanu după o rețetă învățată de la mătușa sa, Jeni, sora lui Ion. De asemenea, tot Ioana ne-a mărturisit că tatăl ei ținea neapărat ca pe masă, dincolo de alte mâncăruri, să fie ouă roșii și nu vopsite în alte culori.

„Tata chiar se ducea să facă piața”

„Îi plăceau toate preparatele, dar ouăle roșii în mod deosebit. Alea trebuiau să fie și le vopseam împreună cu mama. În schimb, contrar a ce se presupune că trebuie să fie un bărbat adevărat, tata chiar se ducea să facă piața. Lui îi plăcea, și de Crăciun, și de Paște, în general, nu doar de sărbători.

ADVERTISEMENT

Când erau sărbătorile astea, îi plăcea să meargă la piață și venea încărcat, și ne aducea câte o floare. Îi plăcea pe masa de Paște să fie tot ce trebuie să fie într-o casă, tradițional. Dar nu era pentru cantitate, adică să mănânce foarte mult. Îi plăcea să aibă puțin și bun”, a declarat fiica lui Ion Dichiseanu, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

„Nu prea intra în bucătărie. Nici nu se pricepea, în schimb, la final, era foarte drăgălaș”

Apoi, vedeta ne-a mai zis că Ion Dichiseanu întreba de multe ori dacă a mai rămas ceva din mâncărurile făcute de ea și mama ei și avea surpriza să afle că drobul a cam trecut.

„Nu prea se băga în bucătărie, dar, cum ți-am zis, el era omul cu aprovizionarea. Nu prea intra în bucătărie. Nici nu se pricepea, în schimb, la final, era foarte drăgălaș, de fiecare dată… Și acum râd cu mama, când îmi amintesc. Dacă făceam, spre exemplu, drob, mai ales în ultima perioadă eu făceam drobul… Îl fac ca un fel de plăcintă, am rețeta de la sora lui, de la tanti Jeni. Nu-l fac tradițional. E cu foi, totul tocat manual, nu dat prin mașină. El întreba după câteva zile: mai e puțin drob? Nu mai e, tata, de mult. De fiecare dată făcea așa când era un preparat.

Dacă rămâneam în pană de câte ceva, de vreun ingredient, îi spuneam: ”Tata, nu mai avem făină, nu mai avem ouă”. Se îmbrăca și spunea: ”Gata, se îmbracă băiatu’! Se duce băiatu’, ce mai aveți nevoie să vă iau?”, a completat Ioana Dichiseanu.