News

Iodura de potasiu, cumpărată în exces de români. Ce spune un medic: ”E indicată doar în cazul unui accident nuclear”

Iodura de potasiu este la mare căutare zilele acestea prin farmaciile din România, însă vine la pachet cu mai multe advertismente. Un doctor spune care sunt acestea.
03.03.2022 | 22:48
Iodura de potasiu cumparata in exces de romani Ce spune un medic E indicata doar in cazul unui accident nuclear
Iodura de potasiu, tot mai cautată în farmacii. Advertismentul lansat de un medic român. Sursa foto: lrt.lt
ADVERTISEMENT

Iodura de potasiu este cumpărată în exces de români pentru a fi folosită prevenitiv în cazul unui accident sau bombardament nuclear, doar că este un fenomen foarte periculos care poate cauza probleme serioase de sănătate.

Iodura de potasiu, tot mai cautată în farmacii. Advertismentul lansat de un medic român

Corina Neamțu, medic primar endocrinolog și doctor în știinţe medicale, a vorbit de felul în care substanța afectează organismul uman în cazul în care este luată înainte. Iodura de potasiu se ia doar în situația unui atac nuclear.

ADVERTISEMENT

Comprimatele nu se administrează preventiv, ci de la 2 până la 6 ore maxim de la incident. De asemenea, doza este stabilită, fiind vorba de una singură, de 130 miligrame. Copiii iau pastile mult mai mici.

„Nu este atitudine corectă pentru că facem exact cum am făcut stocuri de plaquenil, de mai ştiu eu ce medicamente din Republica Moldova, de multe medicamente pe care niciunul dintre noi nu le-am folosit în timpul pandemiei, şi acum expiră, exact aşa se va întâmpla şi cu potasiul.

ADVERTISEMENT

Iodura de potasiu este indicată doar în cazul unui accident nuclear. Eu am trăit accidentul nuclear de la Cernobîl, când nu am primit iodură de potasiu pentru că ieşisem din vârsta de sub 18 ani şi au primit copiii şi militarii şi ştiu exact despre ce este vorba. 

În cazul în care se va întâmpla, ceea ce nu ne dorim deloc, un accident nuclear sau un accident de la una dintre centralele nucleare, atunci evident că va fi indicat să se ia iod, dar în mod sigur există o soluţie naţională pentru asta, nu trebuie să ne-o procurăm noi acasă şi să stăm cu medicamente de care nu avem nevoie. 

ADVERTISEMENT

Este foarte, foarte… Nu contraindicat, este absolut interzis să luăm profilactic orice formă de iod în dozele care trebuie să blocheze tiroida. Profilaxie nu există, există numai în cazul extrem de puţin probabil în care se va întâmpla un accident nuclear. ”, a explicat doctorul pentru news.ro.

Ce rol are iodura de postasiu în cazul unui dezastru nuclear

Iodura de potasiu este indicată în cazul unui dezastru nuclear pentru că are un rol major. Mai exact, aceasta umple glanda tiroidă cu iodul normal din iodură de postasiu ca ionii de iod radioactivi să nu se acumuleze în glandă.

ADVERTISEMENT

În caz contrar șansele să apară foarte mulți hormoni în organism sunt foarte mari. Totodată, există riscul apariției cancerului tiroidian, cel mai grav scenariu.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut...
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi minori. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile de joburi
Strigătul disperat al fiicei milionarului român care a ajuns falit, la fel ca...
Strigătul disperat al fiicei milionarului român care a ajuns falit, la fel ca Irinel Columbeanu: Şi unui câine îi dai o pâine!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
LUPTE VIOLENTE! Tancurile dărâmă tot în CALEA LOR. E ALERTĂ de RĂZBOI
LUPTE VIOLENTE! Tancurile dărâmă tot în CALEA LOR. E ALERTĂ de RĂZBOI
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu,...
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Vlăduța Lupău, surpriză pentru soțul ei. Cum i-a dat vestea despre a doua...
Vlăduța Lupău, surpriză pentru soțul ei. Cum i-a dat vestea despre a doua sarcină
Bomba bombelor în showbiz! S-a căsătorit în mare secret! Avem toate detaliile!
Bomba bombelor în showbiz! S-a căsătorit în mare secret! Avem toate detaliile!
„Atacul fulger al lui Putin trezește Europa”. Cum s-a transformat invazia rusă în...
„Atacul fulger al lui Putin trezește Europa”. Cum s-a transformat invazia rusă în Ucraina într-o „provocare epocală” pentru regiune | Analiză
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de...
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de un mare ghinion