News

Iohannis a anunțat întrebările pentru referendumul din 26 mai! Iată ce apare pe buletinele de vot

25.04.2019 | 12:15
Iohannis a anuntat intrebarile pentru referendumul din 26 mai Iata ce apare pe buletinele de vot

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României, Mădălina Dobrovolschi, a anunțat în urmă cu scurt timp întrebările la care trebuie să răspundă românii care se vor prezenta la Referendumul organizat în aceeași zi cu alegerile Europarlamentare, respectiv pe data de 26 mai!

Președintele Klaus Iohannis a stabilit care sunt întrebările puse la Referendumul din 26 mai

Prima întrebare la care vor fi îndemnați românii să răspundă se referă la amnistie și grațiere: ”Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru faptele de corupție?”.

A doua întrebare se referă la Ordonanțele de Urgență date de Guvern, pe justiție: ”Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infacțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?.

Iohannis s-a declarat satul de asaltul PSD asupra justitiei

Președintele Klaus Iohannis vrea referendum, sătul de asaltul PSD asupra justiției

„Este cert! Voi convoca un referendum pentru data de 26 mai, fiindcă așa nu se mai poate. PSD continuă asaltul la adresa Justiției, declanșat de când a preluat guvernarea. De această dată, pesediștii vor să dea OUG prin care să modifice codurile penale. Golăneala PSD a depășit orice limită. Nu trec nici măcar 3 zile fără să dea ordonanțe. Nu este nici în spiritul Constituției, nu servește echilibrului democratic ca Guvernul să apeleze atât de des la ordonanțe de urgență.

OUG, practic, și-au pierdut menirea și au devenit, în timpul acestui accident regretabil al democrației care este guvernarea PSD,  un instrument folosit abuziv, în exces, eludând orice control de constituționalitate înainte de intrarea în vigoare a ordonanței. Trebuie să punem punct practicilor de a da OUG-uri și trebuie să o facem acum. Când aceste trăsături se împletesc cu intenția de a legifera în interesul infractorilor, fie ei și lideri de partid, atunci avem premisele unui dezastru pentru România.

Este complet nejustificată urgența pe care Guvernul o acordă acestor OUG-uri. Adoptarea acestor ordonanțe ar intra în conflict cu prerogativa constituțională  a Parlamentului de a legifera, câtă vreme Codul penal încă se discută în Parlament. Pesediștii trebuie să înceteze atacurile la adresa Justiției.

Pesediștii trebuie să înțeleagă că Justiția nu este la bunul lor plac. Sunt principii extrem de simple în orice stat de drept și în orice democrație, sunt valori pentru care oamenii au ieșit în stradă și în decembrie ’89, și în ultimii doi ani. Este evident că PSD încearcă să ignore aceste adevăruri. Le dau o veste: nu o mai pot face. Justiția este o temă de interes național, iar cetățenii au dreptul suveran să decidă dacă vor sau nu să lase corupția să devină politică de stat”, declara recent președintele Klaus Iohannis.