News

Klaus Iohannis: ”Pensiile trebuie să crească!” Când s-ar putea termina criza economică, conform preşedintelui României

Prezent la Buzău, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului și a Zilei Învățătorului, președintele Klaus Iohannis a dezvăluit marți când ar putea scăpa românii de criza economică și a susținut că e nevoie de pensii mărite.
07.06.2022 | 14:36
Klaus Iohannis Pensiile trebuie sa creasca Cand sar putea termina criza economica conform presedintelui Romaniei
Klaus Iohannis este preocupat de problemele pe care le au pensionarii. Foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a vizitat marți Școala Gimnazială nr. 11 din Buzău și a felicitat conducerea unității de învățământ pentru modul în care se ocupă de educația de mediu.

Iohannis susține că războiul a generat criza economică

Printre altele, șeful statului a fost întrebat despre criza economică și despre data în care am putea consemna finalul acesteia. Răspunsul liderului de la Cotroceni a venit prompt și a dezvăluit că toate dezechilibrele economice din ultimele luni au legătură cu războiul din Ucraina.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Klaus Iohannis a subliniat că în contextul în care criza economică afectează traiul zilnic nu doar în România, ci și pe mapamond, cei mai afectați rămân pensionarii.

Este important să vedem cum am ajuns în această criză economică. Este vorba despre războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Prima dată s-au scumpit energia și apoi  s-au scumpit alimentele.

ADVERTISEMENT

În plan național este nevoie de măsuri care vin în sprijinul populației. De aceea este foarte bine că în România avem un guvern de coaliție și care astfel poate să vină cu măsuri care să amelioreze aceste creșteri de prețuri.

Soluțiile sunt complicate pentru că oamenii așteaptă soluții imediate și bugetul nu poate fi întins prea mult. Trebuie să vedem că avem o abordare guvernamentală așezată care caută soluții și le găsește”, a spus liderul de la Cotroceni.

ADVERTISEMENT

Așteptările despre venitul minim din România

În continuare, acesta s-a referit la venitul minim, temă prezentă recent pe agenda Uniunii Europene. Amintim că la Bruxelles s-a ajuns marți la un acord politic pentru stabilirea unui cadru european al salariului minim. Astfel se urmărește asigurarea unor salarii minime statutare adecvate.

Venitul minim trebuie să asigure un trai decent minimal, dar trebuie să ținem cont și de diferențele dintre țări. Nu putem avea aceeași sumă dacă dorim să avem același efect.

ADVERTISEMENT

Dar dorința noastră declarată se numește convergență europeană. Adică să ajungem și noi la nivelul statelor date exemplu. Pentru asta este nevoie de un guvern stabil. Aceste lucruri vor duce în final – cu toate că acum traversăm o situație dificilă – la dezvoltarea nivelului general.

Când se va termina această fază complicate (n.r. – criza economică)? În primul rând este nevoie să se termine războiul din Ucraina, dar este nevoie și de măsuri din partea Uniunii Europene”, a completat Iohannis.

Este nevoie de pensii mai mari

Mai departe, președintele României a comentat și situația pensionarilor, care se află într-o situație foate dificilă după explozia prețurilor la energie și alimente.

În condițiile în care avem inflație și prețuri în creștere peste tot, este evident că și pensiile trebuie să crească pentru a da șansa pensionarilor să își permită cel puțin un minim necesar.

Așa cum cresc salariile, așa trebuie să crească și pensiile. Am mai spus-o, dar nu știu cât de bine am fost înțeles. Este imoral și incorect ca prețul unor crize să fie plătit numai de pensionari. Ei stau doar în ceea ce primesc”, a spus Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT