Alegeri 2024

Iohannis condiționează sistemul Patriot pentru Ucraina „Nu acccept sub nici o formă ca România să rămână fără apărare”

Iohannis reia subiectul sistemului Patriot pentru Ucraina. „Trebuie ca România să primească altceva, altfel nu se va face nimic”
22.05.2024 | 14:09
Iohannis conditioneaza sistemul Patriot pentru Ucraina Nu acccept sub nici o forma ca Romania sa ramana fara aparare
Iohannis insistă ca România să primească ceva la schimb cu sistemul Patriot, dacă va fi relocat în Ucraina / Foto: captură, presidency.ro
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a făcut noi precizări, miercuri, despre sistemul Patriot pe care România l-ar putea ceda, sau nu, Ucrainei. Președintele a fost întrebat și dacă există amenințări de securitate la adresa României, în contextul în care șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a declarat că, potrivit prognozelor, există posibilitatea escaladării conflictelor militare.

Avertismentul șefului armatei

„Prognoza pe care o facem prevede și scenarii ca escaladarea conflictelor inclusiv cele de natură militară. Mizăm în continuare pe descurajare generată de o capacitate defensivă. Iată de ce apăsăm pedala intăririi instituției apărării naționale și a consolidării NATO de descurajare și apărare”, a declarat generalul Vlad.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a ținut să asigure că nu există amenințări la adresa României, care este o țară „sigură” beneficiind de umbrela de securitate a NATO și că nu există semnale din partea structurilor de informații cu privire la amenințări. Președintele României a făcut aceste declarații după vizita pe care a făcut-o, miercuri, în Parcul Național Piatra Craiului.

Iohannis: „Nu există nici o amenințare directă”

„Nu există nici o amenințare directă (la adresa României) dar sigur militarii întotdeauna se pregătesc pentru toate situațiile posibile. Din toate informațiile pe care le am eu pot să vă spun că România este o țară sigură, românii nu trebuie să se teamă dar, sigur, trebuie întotdeauna să fim pregătiți pentru evenimente neașteptate.

ADVERTISEMENT

Nu este cazul să intrăm în panică sau să credem că România este cumva amenințată. România beneficiază astăzi, prin faptul că este în NATO, de cele mai importante garanții de securitate pe care le-am avut vreodată de când existăm și în acest sens trebuie să conștientizăm valoarea valoarea apartenenței noastre la NATO și UE, e foarte important să înțelegem că nu suntem singuri, ci împreună cu aliații și că facem față oricărei situații foarte bine. Nu am nici un semnal sau indicație că ar fi vreun pericol de atentate sau alte evenimente nedorite”, a declarat șeful statului.

Sistemele Patriot: CSAT, convocat după „clarificarea experților”

Klaus Iohannis a fost întrebat cum comentează varianta cedării și în ce condiții a unui sistem de apărare antiaeriană Patriot, după discuțiile cu președintele SUA, Joe Biden, și al celor de marți cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

ADVERTISEMENT

„Nu comentez această chestiune și nu cred că are ce căuta în spațiul public general. Este o chestiune care trebuie discutată cu specialiștii din armată, care în final trebuie decisă în CSAT și comunicat rezultatul. Nu cred că dezbatere publică largă este de dorit pe o astfel de speță foarte specializată și care, sigur, trebuie dusă într-o zonă unde, din păcate, avem un conflict armat”, a spus Klaus Iohannis.

„Nu acccept sub nici o formă ca România să rămână fără apărare”

Președintele a informat că va convoca CSAT în legătură cu chestiunea sistemului Patriot „imediat după ce experții clarifică”. „Nu este simplu, să nu ne imaginăm că vorbim aici de o remorcă cu trei aparate, este foarte complicat, sunt contracte care s-au făcut între urnizor și beneficiar, sunt instalații foarte sofisticate și aceste lucuri trebuie foarte bine clarificate.

ADVERTISEMENT

Nemaivorbind de faptul că eu nu acccept sub nici o formă ca România să rămână fără apărare antirachetă și fără apărare antiearienă. Despre asta vorbim. Deci, în măsura în care în final se cedează ceva, trebuie ca România să primească altceva, altfel nu se va face nimic”, a spus Iohannis, precizând că „nu există un orizont de timp” cu privire la decizie.

În legătură cu discuția purtată cu președintele Volodomir Zelenski pe această temă, Iohannis a spus că acesta „așteaptă cu interes decizia României”, precizând că țara noastră nu va trimite trupe combatante în Ucraina.

 

 

ADVERTISEMENT