News

Iohannis, criticat de OSCE pentru că a susținut PNL în campanie. „Și-a exprimat clar preferințele politice”

07.12.2020 | 19:04
Iohannis criticat de OSCE pentru ca a sustinut PNL in campanie Sia exprimat clar preferintele politice
Iohannis, criticat de OSCE pentru că a susținut PNL în campanie.” Și-a exprimat clar preferințele politice
ADVERTISEMENT

Misiunea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) l-a criticat dur pe Klaus Iohannis pentru susținerea evidentă a PNL în campania electorală.

OSCE a monitorizat alegerile parlamentare de duminică și a sancţionat implicarea preşedintelui în scrutinul din 6 decembrie.

ADVERTISEMENT

Este vorba de derapajele din conferințele de presă care au dus la o încălcare a standardelor internaţionale şi a angajamantelor misiunii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa. Țările membre OSCE au stabilit clar să nu fie amestecate funcţiile şi instituţiile statului în lupta politică.

Președintele Iohannis, criticat de OSCE pentru susținerea PNL. „Acesta a fost obiectivul meu”

Experţii OSCE au remarcat avantajul indiscutabil primit de liberali în urma unor conferinţele de presă organizate frecvent de preşedintele Klaus Iohannis. Momentele erau de interes național și erau transmise în direct de multe posturi de televiziune.

ADVERTISEMENT

„Președintele și-a exprimat clar, în mod frecvent, preferințele sale politice în intervențiile publice făcute în perioada premergătoare alegerilor. Aceste lucruri a dus la o estompare din ce în ce mai mare a liniei de demarcație dintre prerogativele sale oficiale și campania electorală.

Reprezintă o încălcare a standardelor internaționale și a angajamentelor făcute de toate țările OSCE, pentru a păstra o separare clară între stat și partidele politice”, a declarat Marianne Mikko, reprezentant OSCE, conform europafm.

ADVERTISEMENT

Președintele României nu și-a ascuns în niciun moment preferințele și intențiile. În prima zi după alegeri, luni, 7 decembrie, a declarat că a apărut des în public pentru ca PSD să rămână în afara deciziei politice

Președintele, acuzat că a favorizat PNL. Ce spune Iohannis?

”Este deci clar, dacă adunăm rezultatele, că partidele de centru-dreapta au obținut peste 50% din voturi. Acesta a fost obiectivul meu și din acest motiv a trebuit să mă exprim un pic mai des în public în  ultimele săptămâni. PSD poate astfel să rămână în afara deciziei politice”, a declarat Iohannis într-o conferință de presă susținută luni.

ADVERTISEMENT

PSD a câştigat alegerile parlamentare cu 30,17% dintre voturile exprimate pentru Senat şi 29,79% pentru Camera Deputaţilor, dar va avea probleme în incercarea de a obține majoritate în Parlament.

PNL a obţinut 25,36% la Senat şi 25,01% la Camera Deputaţilor, a anunţat, luni, Biroul Electoral Central, după centralizarea proceselor verbale din 84,91% dintre secţiile de votare.

”Nu există un câștigător clar al alegerilor. PNL obținuse 20% în 2016, acum 25%. USR cu PLUS au crescut de la 8 la 15%. PSD care obținuse 45% a scăzut dramatic la 29%,” a mai precizat președintele după încheierea alegerilor parlamentare.

ADVERTISEMENT