News

CSAT convocat de Iohannis, pe tema tensiunilor NATO-Rusia. Bulgaria respinge cererea Kremlinului de retragere a trupelor. Update

Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Decizia a fost luată în contextul tensiunilor tot mai accentuate dintre NATO și Rusia. Bulgaria respinge cererea de retragere a trupelor.
21.01.2022 | 17:28
CSAT convocat de Iohannis pe tema tensiunilor NATORusia Bulgaria respinge cererea Kremlinului de retragere a trupelor Update
Klaus Iohannis a convocat CSAT pentru 26 ianuarie. Tema discuțiilor: tensiunile dintre NATO și Rusia. Sursa foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT
21-01-2022
15:25

Kiril Petkov a respins cererea de retragere a trupelor din Bulgaria și România

Premierul bulgar a respins cererea formulată de Rusia pentru ca trupele din această țară și din România să fie retrase.

El a declarat că Bulgaria e stat suveran și poate decide cum organizează apărarea țării.

”De la această tribună vreau să spun clar că Bulgaria este un stat suveran, iar noi am ales de mult să fim membri NATO.

Iar ca atare noi decidem să ne organizăm apărarea ţării în coordonare cu partenerii noştri”, a spus Petkov.

Totodată, Kiril Petkov a îndemnat Rusia să participe la dialog pentru ca tensiunile să fie eliminate, pentru ca Europa să fie mai sigură.

”Îndemnăm Rusia să rămână ataşată unui dialog constructiv în vederea unei dezescaladări a tensiunilor şi să acţioneze în vederea unei Europe mai sigure, fondată pe statul de drept şi implementarea strictă a angajamentelor juridice internaţionale”, a mai spus el.

Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Întâlnirea este programată pentru miercuri, 26 ianuarie 2022, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a convocat CSAT pentru 26 ianuarie. Tema discuțiilor: tensiunile dintre NATO și Rusia

Convocarea CSAT a fost făcută după o discuție care a avut loc vineri între președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă. Întâlnirea s-a desfășurat de la ora 13:00, la Palatul Cotroceni.

”Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc miercuri, 26 ianuarie 2022, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni”, transmite Adminsitrația Prezidențială.

ADVERTISEMENT

Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la:

Situația de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre și pe Flancul Estic al NATO;

Măsuri privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate și creșterea rezilienței”, se arată pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Situație complicată pe flancul de Est al NATO. Rusia cere retragerea trupelor din România

Rusia dorește o serie importantă de condiții pentru detensionarea conflictului cu Ucraina. Vineri, Moscova a cerut NATO să înceteze extinderea către estul continentului.

ADVERTISEMENT

În acest sens, Ministerul rus de Externe a transmis că puterea de la Kremlin doreşte ca toate trupele străine, armamentul şi alte echipamente militare grele să fie retrase din România și Bulgaria.

Replica MAE: ”Considerăm inadmisibilă solicitarea ministrul rus de Externe”

Într-un comunicat emis vineri, MAE respinge ca fiind inoportune şi lipsite de orice fundament declaraţiile ministerului de Externe al Federaţiei Ruse privind prezenţa militară aliată pe Flancul Estic al NATO.

ADVERTISEMENT

”O astfel de solicitare este inadmisibilă şi nu poate face obiectul unei negocieri, având în vedere că postura de descurajare şi apărare este nemijlocit conectată cu, şi este parte intrinsecă a mecanismului de apărare colectivă al NATO, asupra căruia niciun stat terţ nu poate avea drept de veto.

Aliaţii au menţionat ferm că vor continua politica de consolidare a securităţii şi apărării colective, inclusiv prin prezenţa trupelor aliate pe teritoriul aliaţilor estici.

Alături de aliaţii săi, România va continua să susţină ferm, cu argumente bazate pe evoluţiile de securitate din Vecinătatea Estică, importanţa întăririi Flancului Estic. În acest sens, autorităţile române au salutat anunţurile recente ale SUA şi Franţei privind intenţia de amplasare de trupe în România, ca parte a posturii de descurajare şi apărare aliate”, indică ministerul de la București.

ADVERTISEMENT