News

Iohannis dă vina pe Putin pentru inflația din România: ”Și în SUA se apropie de 10%”

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că ”războiul lui Putin împotriva Ucrainei” reprezintă motivul creșterii alarmante a inflației din România. Șeful statului a spus că nu vom scăpa curând de problemele economice.
12.05.2022 | 16:32
Iohannis da vina pe Putin pentru inflatia din Romania Si in SUA se apropie de 10
Iohannis le cere răbdare românilor. Foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT

Explicațiile șefului statului au venit la finalul vizitei efectuate joi la Spitalul Clinic Colentina, cu prilejul Zilei Internaţionale a Asistentului Medical. Întrebat de jurnaliști despre inflația și prețurile mari din România, liderul de la Controceni a arătat spre Vladimir Putin.

Și SUA resimt inflația, nu doar România

Președintele țării a subliniat că acestea sunt câteva dintre consecințele războiului din Ucraina și că efectele sunt resimțite inclusiv în SUA. De asemenea, Iohannis le-a transmis românilor să se pregătească pentru o perioadă mai lungă în care trebuie să fie mai atenți cu modul în care își cheltuie banii.

ADVERTISEMENT

Inflaţia este doar un factor şi, ca să încep cu un răspuns simplu, am toată încrederea că guvernul a luat şi va lua în continuare măsurile care se impun. (n.r. – inflaţia, situaţia economică dificilă și preţurile crescute la energie) Nu au apărut fiindcă cineva în România a lucrat prost sau nu şi-a făcut treaba”, a declarat președintele României.

În continuarea conferinței de presă, șeful statului a reamintit că nu doar țara noastră se confruntă cu probleme economice după izbucnirea războiului din Ucraina.

ADVERTISEMENT

În acest context, el s-a referit la situația prezentă în Statele Unite ale Americii: ”Problema nu este una românească, problema este una globală. Poate aţi avut curiozitatea să vedeţi că şi în Statele Unite Americii inflaţia se apropie de 10%, în ţările din Europa inflaţia este la fel de mare. Aceste chestiuni trebuie tratate.

Iohannis a discutat cu Nicolae Ciucă

La noi sunt tratate. Am avut şi aseară o discuţie cu premierul. Ne-a prezentat măsurile pe care le planifică. Deci trebuie să fim foarte realişti. Crizele nu se vor termina mâine şi situaţia complicată va continua. Guvernul, Parlamentul, politicienii, la modul general, îşi fac treaba.

ADVERTISEMENT

Și în multe situaţii se găsesc anumite soluţii, dar nu este cazul să încercăm să aruncăm vina asupra Guvernului, asupra Parlamentului sau asupra clasei politice. Vinovat este Putin, care a declanşat acest război împotriva Ucrainei.”

Altfel, Klaus Iohannis a completat că românii trebuie să ştie că Guvernul României a găsit până acum soluţii bune. De asemenea, el a subliniat că guvernanții se străduiesc în continuare să găsească soluţii pentru a face viaţa românilor mai bună.

ADVERTISEMENT