News

Iohannis declară război dascălilor aflați în grevă. „Pe mine, ca profesor, m-a enervat mesajul președintelui”

Analiștii politici sunt de părere că declarațiile dure ale președintelui Klaus Iohannis la adresa profesorilor aflați în grevă vor avea efectul invers
01.06.2023 | 17:38
Iohannis declara razboi dascalilor aflati in greva Pe mine ca profesor ma enervat mesajul presedintelui
Iohannis, atac dur la adresa profesorilor și sindicatelor din învățământ. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Comentatorii politici sunt de părere că declarațiile președintelui cu privire la greva profesorilor sunt surprinzătoare, nefiind în ton cu declarațiile de până acum ale liderilor politici, și că atacul acestuia va avea probabil exact efectul invers decât cel contat.

Iohannis, reacție surprinzătoare la adresa profesorilor în grevă

Declarațiile dure ale președintelui Iohannis la adresa profesorilor, care au decis să continue greva generală în ciuda ultimei oferte venite din partea Guvernului, a reprezentat o surpriză în ceea ce privește atitudinea liderilor politici față de protestul dascălilor. Această schimbare de paradigmă este surprinzătoare și în cazul președintelui, care a declarat încă de la începutul grevei că pretențiile dascălilor sunt îndreptățite, care marți s-a implicat direct în negocierile dintre sindicate și dascăli.

ADVERTISEMENT

Sociologul Mircea Kivu este de părere că această nouă poziție adoptată de șeful statului, complet surprinzătoare, va avea cel mai probabil efecte opuse decât cele urmărite de acesta și poate fi semnalul unei perioade de confruntare cu profesorii.

„Mi se părea, dacă nu ar fi fost declarația de astăzi, că președintele a jucat un rol pozitiv. Practic, din momentul în care au fost reprezentanții sindicatelor iar apoi cei ai Guvernului la Cotroceni a părut oarecum o schimbare de paradigmă în atitudinea Executivului. Declarația de astăzi mă miră foarte mult. Probabil că se gândește că în felul acesta va înclina balanța în rândul profesorilor. Altfel spus, cred că spera să ajungă al un moment în care, chiar dacă profesorii nu sunt mulțumiți încep să se gândească la încetarea grevei.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, cred că o asemenea mișcare de forță din partea președintelui poate mai degrabă să-i întărâte decât să-i convingă să renunțe la grevă. Nu mi se pare de bun augur o astfel de poziție din partea șefului statului”, a declarat, pentru FANATIK, sociologul Mircea Kivu.

Reacția dură a președintelui Iohannis, unde i-a acuzat pe profesorii care continuă greva și pe liderii sindicatelor din educație că pun în pericol generațiile viitoare de elevi prin amânarea examenelor, a venit după ce profesorii au anunțat că greva lor va continua. Asta în ciuda faptului că Executivul a anunțat dimineața că va adopta o ordonanță de urgență prin care salariile dascălilor se majorează cu 1.000 de lei brut, o sumă mult mai mică decât au cerut protestatarii. De altfel, profesorii aflați în grevă și liderii sindicatelor anunțaseră încă de miercuri seară că nu sunt de acord cu oferta Guvernului.

ADVERTISEMENT

Analistul politic Andrei Țăranu este de părere că un lucru interesant în declarațiile președintelui este atacul acestuia la adresa liderilor de sindicat, cei care sunt de altfel partenerii de negociere în acest conflict social.

„Din ce am citit, pentru că nu l-am văzut și nu pot să spun dacă a fost o reacție nervoasă sau o reacție pregătită, ce se poate spune este că președintele este oarecum enervat. Asta pentru că el se aștepta ca greva să se termine chiar dacă Guvernul a oferit mai puțini bani decât au cerut profesorii. Aici e o situație foarte interesantă. Practic Guvernul trece profesorii strada chiar dacă ei nu vor. Au dat o ordonanță de urgență pe care sindicatele au respins-o încă de ieri. Această respingere fiind cerută de către profesori.

ADVERTISEMENT

Președintele, după cum am observat, a reacționat vag, dacă am înțeles eu bine, chiar împotriva liderilor de sindicate. Adică nu sunt niște lideri cu care se poate negocia, pentru că nu mai au mandatul, legitimitatea care să vină de la cadrele didactice, cadre care s-au transformat într-o masă anarhică cu care nu poți să negociezi. Așa că, și aici e foarte interesant, a spus că cei mai mulți profesori, în pofida sindicatelor și în pofida colegilor lor se vor întoarce la catedră și bine vor face. Practic, din momentul ăsta el nu mai negociază cu nimeni, doar cu un subiect colectiv, dascălii – cum se spune”, a declarat, pentru FANATIK, Andrei Țăranu, profesor la SNSPA.

Acesta spune că poziția șefului statului va fi una care nu va face decât să enerveze și mai mult profesorii nemulțumiți de oferta Guvernului. Acesta este de părere că modul în care sunt tratați profesorii prin această abordare nu este deloc acceptabilă.

„Cel mai probabil, efectul acestor declarații va fi exact invers. Eu sunt profesor și pe mine m-a enervat sincer chestia asta. Adică, îmi face o lege pe care eu nu o vreau, iar apoi îmi spune să fiu mulțumit și satisfăcut cu ea pentru că oricum ei hotărăsc cum ar trebui să decurgă existența mea ceea este extrem de grav”, a mai declarat Andrei Țăranu, pentru FANATIK.

Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor aflați în grevă

Într-o conferință de presă susținută la summit-ul UE organizat în Republica Moldova, președintele Iohannis a lansat un atac dur la adresa profesorilor și liderilor de sindicate din învățământ care au anunțat că vor continua greva. Șeful statului le-a cerut profesorilor să se întoarcă la ore, nemaiexistând vreun motiv pentru continuarea grevei. Declarațiile șefului statului sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât, până acum, liderii coaliției s-au abținut să critice direct protestul profesorilor. Chiar miercuri, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus din nou că protestul profesorilor este unul „îndreptățit”.

„Sper să se înțeleagă bine la nivelul sistemului și să revină la școală marți pentru că nu mai au pentru ce să facă grevă. S-au dat garanții că guvernul se va ține de cuvânt. Eu cred că foarte mulți dascăli se vor întoarce la școală și bine fac. Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate o generație întreagă? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să mai continue greva?”, a spus șeful statului.

Președintele a atacat, oarecum indirect, și liderii de sindicat, aceeași care au luat parte la negocierile de la Cotroceni de marți și care, au părut în fapt mult mai deschiși la oferta Executivului.

„Greva a durat un pic mult. Se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli? Fiindcă liderii de sindicat tot vin și pleacă, dar ei sunt un fel de interfață, ei se duc și consultă oamenii. E extrem de greu de imaginat cum poate să funcționeze o negociere. De aceea premierul a hotărât foarte corect să dea această OUG pentru că a înțeles că sunt solicitări legitime”, a mai spus președintele României.

Joi, liderii sindicatelor din educație au precizat că decizia de a respinge oferta Guvernului a fost luată de profesor și că liderii de sindicat nu pot lua o altă decizie. „Mandatul pe care l-am primit a fost acela de a respinge oferta. Oamenii sunt suverani. Oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii decid, aşa că aşteptăm concret săptămâna viitoare ce se întâmplă mai departe. Sperăm că lucrurile vor intra pe un făgaş normal, dar totul depinde de ceea ce vor decide oamenii pe care îi reprezentăm. Decizia le aparţine”, a declarat, joi, Simion Hancescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

„Oamenii au spus că nu este acceptat ca această grilă să se aplice în 3 ani de zile ci mult mai repede. Să vă amintiţi că tot aici am spus la un moment dat că oamenii doresc o mărire de 25% a salariului. Ori, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat cu acea mie de lei, nu se ajunge la acest procent. Apreciem faptul că ordonanţa a fost dată, numai că orizontul de timp propus de Guvern, de 3 ani de zile, nu este acceptat”, a mai spus președintele FSLI.

ADVERTISEMENT