News

Klaus Iohannis l-a decorat pe diplomatul român ucis la Kabul. A primit Ordinul Național „Steaua României” din partea președintelui

04.09.2019 | 18:28
Klaus Iohannis la decorat pe diplomatul roman ucis la Kabul A primit Ordinul National Steaua Romaniei din partea presedintelui

În noaptea de luni spre marți un angajat al Ambasadei României de la Kabul, capitala Afganistanului, a căzut victimă unui atac terorist comis de talibani în cartierul „Green Village”, în timp ce altul a fost rănit grav. Miercuri, președintele României, Klaus Iohannis, a transmis că a decis ca personalul diplomatic să fie decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României”.

Klaus Iohannis l-a decorat post-mortem pe diplomatul care a murit la Kabul

Anunțul a fost făcut de Iohannis în cadrul unei conferințe de presă susținută la Cotroceni. El și-a început declarația prin transmiterea condoleanțelor familiei reprezentantului misiunii diplomatice a României care și-a pierdut viața în urma atentatului terorist de la Kabul.

„În semn de recunoștință și apreciere pentru dăruirea și curajul său, pentru spiritul de sacrificiu dovedit, am decis să-l decorez post-mortem cu Ordinul Național ‘Steaua României’ în grad de Cavaler, cu însemn de război. Totodată, îi urez multă sănătate și recuperare cât mai rapidă românului nostru rănit în același atac sângeros”, a spus președintele României.

Klaus Iohannis l-a decorat pe diplomatul român mort la Kabul cu Ordinul „Steaua României”
Klaus Iohannis l-a decorat pe diplomatul român mort la Kabul cu Ordinul „Steaua României” *foto: facebook

Klaus Iohannis a urmat sfaturile lui Traian Băsescu

Și predecesorul lui Klaus Iohannis, Traian Băsescu, a susținut că personalul român care a murit în Kabul merită să fie decorat: „În primul rând, președintele ar trebui să vorbească despre Kabul. Este un lucru foarte grav care s-a petrecut acolo, o ambasadă atacată. Au fost oamenii de la securitate… Când bârfiți SIE, să știți că îi bârfiți și pe oamenii aceștia care au murit apărând ambasada”, a spus Băsescu.

Un vehicul-capcană a explodat în cursul nopții de luni spre marți în capitala afgană Kabul, în apropierea unei clădiri folosite de organizațiile internaționale, în care se afla și Ambasada României. Explozia a fost urmată de schimburi de focuri susținute, care au durat mai multe ore. Bilanțul oficial al deflagrației a ajuns la 16 morți și peste 160 de răniți!