News

Iohannis, despre pericolul Putin. „Rusia va continua să reprezinte cel mai mare risc de securitate pentru statele noastre”

Iohannis critică Rusia la Summitul B9 din Letonia. „Va continua să reprezinte cel mai mare risc de securitate”, spune președintele
11.06.2024 | 13:25
Iohannis despre pericolul Putin Rusia va continua sa reprezinte cel mai mare risc de securitate pentru statele noastre
Iohannis a subliniat că Flancul Estic al NATO trebuie consolidat în fața agresivității Rusiei / Foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT

Președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat, marți, la Summit-ul Formatului București 9, care se ține la Riga, în Letonia, că Rusia rămâne în continuare principalul factor de risc la adresa securității aliaților NATO și la adresa securității europene.

Iohannis: „Ne aflăm în prima linie”

Klaus Iohannis, care coprezidează Summit-ul Formatului București 9, care are loc, marți, la Riga, în Letonia, împreună cu președinții leton, Edgars Rinkēvičs, și polonez, Andrzej Duda, a subliniat că Rusia continuă să rămână cea mai mare amenințare pentru aliați – care trebuie să fie pregătiți –  și pentru continentul european.

ADVERTISEMENT

„Rusia va continua să reprezinte cel mai mare risc de securitate pentru statele noastre şi pentru securitatea europeană. Trebuie să fim pregătiţi să acţionăm în consecinţă! Noi, Aliaţii NATO de pe Flancul estic, ne aflăm în prima linie de contracarare a efectelor negative ale acestui război devastator”, a declarat președintele Iohannis.

Tocmai faptul că țările din Flancul Estic al Alianței Nord Atlantice se află în prima linie în fața războiului început de Rusia în Ucraina, necesită această pregătire și vigilență „pe măsură ce evoluţii regionale dramatice continuă să solicite, tot mai mult, atenţie şi coordonare depline”, a adăugat Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Solidaritate, dialog și cooperare a aliaților

Solidaritatea, dialogul și cooperarea trebuie să rămână pilonii disuasiunii și apărării țărilor Alianței Nord Atlantice, de la Marea Neagră și până la Marea Baltică, a spus președintele Klaus Iohannis. „Trebuie să acţionăm pentru mai multă solidaritate, dialog şi cooperare. Acestea sunt şi trebuie să rămână fundamentul forţei şi rezilienţei noastre comune. Prin viziunea şi acţiunile noastre comune, Formatul B9 a contribuit la consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO, de la Marea Neagră la Marea Baltică. Trebuie să continuăm pe această cale”, a spus președintele României.

Ajutor pentru Ucraina, sprijin pentru Republica Moldova

Klaus Iohannis a mai evocat importanța consolidării securității în regiunea Mării Negre, în fața unei Rusii tot mai agresive, și celei euroatlantice. Totodată, Iohannis a pledat pentru un sprijin mai susținut și continuat pentru Ucraina și a subliniat și un sprijin pentru statele mai vulnerabile din regiune, cum este Republica Moldova.

ADVERTISEMENT

„Trebuie să rămânem concentraţi pe îmbunătăţirea securităţii pe Flancul estic al NATO, mai ales în regiunea Mării Negre. Astfel, vom întări securitatea regională şi euroatlantică şi a tuturor celor 32 de aliaţi (…) Alţi parteneri NATO vulnerabili, în special Republica Moldova, ar trebui să primească, de asemenea, atenţia noastră şi asistenţă pentru consolidarea rezilienţei”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după...
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după victoria istorică » „Cred că au și virat banii în cont”
Emma Răducanu repetă marea greșeală a lui Halep: britanica tocmai a dat cu...
Emma Răducanu repetă marea greșeală a lui Halep: britanica tocmai a dat cu piciorul la o șansă imensă
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist care a câștigat bani mulți de la Benfica, PSG sau FC Porto
Wizz Air pregăteşte zboruri către o destinaţie populară din Asia. Biletele de avion...
Wizz Air pregăteşte zboruri către o destinaţie populară din Asia. Biletele de avion ar putea costa sub 100 de euro
Românul ăsta mare şi prost Ce a putut spune acum despre Ilie Năstase...
Românul ăsta mare şi prost Ce a putut spune acum despre Ilie Năstase multimilionarul celebru care l-a jignit incalificabil!
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
Schengen e OFICIAL pentru România! ANUNȚUL a fost făcut de GERMANIA
Schengen e OFICIAL pentru România! ANUNȚUL a fost făcut de GERMANIA
S-a dat ALERTA! Cântăreț român, în stare CRITICĂ! A căzut de la 10...
S-a dat ALERTA! Cântăreț român, în stare CRITICĂ! A căzut de la 10 metri înălțime
PRO TV, cifre uluitoare după meci. Audiență fără precedent la România - Ucraina
PRO TV, cifre uluitoare după meci. Audiență fără precedent la România - Ucraina
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Orașul din România distrus complet de Ceaușescu. Zeci de mii de locuințe au...
Orașul din România distrus complet de Ceaușescu. Zeci de mii de locuințe au fost demolate