Alegeri 2024

Iohannis, despre prezidențiale și parlamentare. „Este puţin neobişnuit să avem trei duminici la rând alegeri, dar cine va fi avantajat?”

Iohannis, despre ce-i așteaptă pe români după prezidențiale și parlamentare. „Guvernul care se va constitui va trebui să ia măsuri pentru a creşte colectarea”
10.07.2024 | 21:38
Iohannis despre prezidentiale si parlamentare Este putin neobisnuit sa avem trei duminici la rand alegeri dar cine va fi avantajat
Iohannis spune că, după alegeri, noul guvern va trebui să crească colectarea de taxe / Foto: Facebook, Klaus Iohannis
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a comentat, miercuri, de la Washington, unde se află la summit-ul aniversar al NATO, alegerile prezidențiale și parlamentare, care vor avea loc în trei duminici consecutive, spunând că acest lucru „este puțin neobișnuit”.

„Este puţin neobişnuit să avem trei duminici la rând alegeri”

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, miercuri, de la Washington, unde participă la summit-ul NATO, despre alegerile prezidențiale și legislative care vor avea loc în România, pe durata a trei weekenduri consecutive.

ADVERTISEMENT

După tergiversări și eșecuri în a stabili calendarul acestor alegeri, PSD și PNL au decis în cele din urmă ca alegerile prezidențiale să aibă loc la 24 noiembrie, primul tur, al doilea tur la 8 decembrie, în timp ce la 1 decembrie vor avea loc alegerile parlamentare.

„Este puţin neobişnuit să avem trei duminici la rând alegeri, dar cine va fi avantajat? Omul de rând, fiindcă are şansa să-şi pună votul pe candidatul pe care îl preferă. În ce priveşte coaliţia, eu cred că va exista suficientă înţelepciune pentru a păstra coaliţia guvernamentală în funcţiune, pentru că dincolo de campania electorală, şi vom vedea probabil o intensificare a narativelor contondente, ţara trebuie guvernată şi pentru asta coaliţia trebuie să-şi ia măsurile cele mai potrivite pentru a permite, pe de o parte, o campanie electorală bună, pe de altă parte, o guvernare rezonabilă, până când, sigur, avem rezultatele de la alegerile generale şi se va constitui noul guvern de după alegeri”, a declarat Klaus Iohannis întrebat dacă va funcționa varianta cu acest tip de alegeri.

ADVERTISEMENT

„Nu ne aşteaptă nici o criză economică”

Președintele României a mai spus că românii nu trebuie să se aștepte la o criză economică după prezidențiale și legislative. „Nu ne aşteaptă nicio criză economică, nu ne aşteaptă creşteri fantastice de taxe, dar nici nu cred că putem să ne aşteptăm la austeritate guvernamentală în an electoral”, a spus șeful statului care a adăugat că deficitul la buget „va fi considerabil mai mare decât 3%, care este considerat optim”, dar că nu crede că va apărea o situație de natură „să avem criză, să creştem taxele”.

Guvernul va trebui să crească colectarea de taxe

Klaus Iohannis a mai spus că, după alegeri, guvernul nou constituit va trebui să ia măsuri pentru a crește colectarea taxelor la buget, România fiind în acest sens în situația unei cote mici de colectare, ceea ce denotă și o creștere a evaziunii fiscale, mai ales că digitalizarea ANAF, a spus el, nu este „prea râvnită”.

ADVERTISEMENT

„Este clar că după alegeri, guvernul care se va constitui va trebui să ia măsuri pentru a creşte colectarea, că aici este problema majoră la noi, şi pentru a găsi soluţii la problemele de dezvoltare care sunt aşteptate de toţi. Noi, din păcate, nu am reuşit, sau, ca să mă exprim mai clar, guvernele româneşti nu au reuşit să crească colectarea până la un nivel rezonabil. Noi suntem la o cotă de colectare foarte mică. Asta înseamnă că evaziunea în continuare este destul de mare, mai ales în zona TVA-ului, şi acea mult discutată şi nu prea râvnită, se pare, digitalizare a ANAF-ului trebuie făcută pentru a ajunge la un grad de colectare rezonabil, care rezolvă în bună măsură toate problemele de deficit de bani pentru cheltuieli publice”, a spus Iohannis.

 

 

Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită...
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită pentru străini pe internet”
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând”...
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând” pe A2. Ce viteză avea manelistul
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Fenomenul bizar care a apărut în Galaţi din cauza caniculei. Localnicii au crezut...
Fenomenul bizar care a apărut în Galaţi din cauza caniculei. Localnicii au crezut că e vorba de un incendiu
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în...
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în România a fost umilit doar pentru că este român
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Românii care nu au cotizat 15 ani până la 1 septembrie 2024 NU...
Românii care nu au cotizat 15 ani până la 1 septembrie 2024 NU primesc pensie! Cine beneficiază de cei 2.000 de lei
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Armele care au bântuit omenirea. Cinci dintre cele mai mortale
Armele care au bântuit omenirea. Cinci dintre cele mai mortale
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist...
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist celebru. S-a mutat deja cu acesta, iar fiul ei a rămas cu Cătălin Vișănescu
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Irina Columbeanu, mesaj clar pentru tatăl ei. Ce i-a transmis lui Irinel în...
Irina Columbeanu, mesaj clar pentru tatăl ei. Ce i-a transmis lui Irinel în timpul vizitei din România: „Am vrut să-i spun în față”