Alegeri 2024

Iohannis, despre România în Visa Waiver. „Suntem încrezători că se va întâmpla în viitorul nu foarte îndepărtat”

Iohannis, despre Visa Waiver. „Avem speranţa legitimă ca într-un viitor destul de apropiat să se rezolve această chestiune”
08.05.2024 | 07:56
Iohannis despre Romania in Visa Waiver Suntem increzatori ca se va intampla in viitorul nu foarte indepartat
Președintele Iohannis a subliniat că includerea României în programul Visa Waiver nu este o decizie politică / Foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți seara, după întrevederea cu omologul său american Joe Biden, că există o „speranță legitimă” ca într-un viitor apropiat țara noastră să intre în programul Visa Waiver.

Johannis: „Suntem încrezători”

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, după întrevederea cu liderul de la Washington, Joe Biden, despre programul Visa Waiver, spunând că există o „speranță legitimă” ca într-un viitor apropiat România să fie inclusă în acest program.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a reamintit că includerea țării noastre în programul Visa Waiver nu este o decizie politică, ci una care se bazează pe date statistice. „Obiectivul nostru e să îndeplinim condițiile și suntem încrezători că se va întâmpla în viitorul nu foarte îndepărtat”, a spus el.

„Visa Waiver nu este o decizie politică”

„Sunt foarte multe discuţii tehnice aici. Ştiţi că Visa Waiver nu este o decizie politică, este o decizie care se bazează pe date statistice. Ministerul de Externe de la noi şi ambasada de aici au luat lucrurile foarte în serios.

ADVERTISEMENT

Există campanii de conştientizare, de îmbunătăţire a ratei de acceptare şi, în acest sens, putem să avem speranţa legitimă ca într-un viitor destul de apropiat să se rezolve această chestiune”, a declarat Iohannis, la Ambasada României la Washington, după întâlnirea cu Joe Biden.

„Atât România, cât și SUA împărtășesc obiectivul de a întări relațiile bilaterale, fiind recunoscută relația pe care o avem în mai multe domenii. Lista e foarte lungă”, a precizat șeful statului.

ADVERTISEMENT

Obiectiv strategic național

Luna trecută, Guvernul a informat că includerea României în programul Visa Waiver reprezintă „obiectiv strategic national”. Pentru scăderea ratei de refuz sub 3% „este nevoie de sprijinul tuturor cetăţenilor români care deţin sau au deţinut viza SUA de tip B1/B2 – afaceri şi turism”, preciza executivul.

După ce, marți, președintele Klaus Iohannis a fost primit de Joe Biden la Casa Albă, miercuri șefului statului român îi va fi decernat Distinguished International Leadership Award pentru 2024, în cadrul unei festivități a galei Atlantic Council Distinguished Leadership Awards.

ADVERTISEMENT