News

Iohannis, despre suprataxarea companiilor: „Acest impozit nu mi se pare nici necesar, nici util, nici corect“

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că suprataxarea pe cifra de afaceri, discutată în coaliţia de guvernare, nu i se pare o măsură necesară și corectă.
16.12.2021 | 12:06
Iohannis despre suprataxarea companiilor Acest impozit nu mi se pare nici necesar nici util nici corect
ADVERTISEMENT

Șeful statului a declarat, joi, la Bruxelles, că suprataxarea pe cifra de afaceri, analizată în prezent în coaliţia de guvernare, nu i se pare o măsură necesară.

„Avem o coaliţie formată din social-democraţi şi liberali, fiecare încearcă să îşi promoveze politicile bazate pe o anumită doctrină, dar asta nu înseamnă că Guvernul le pune în practică alandala şi amestecate. Deocamdată, am spus, s-a spus şi respectă, că nu vor fi majorate taxe şi impozite şi nu vor fi introduse altele noi. Mie, personal, acest impozit – suprataxarea – nu mi se pare nici necesar, nici util, nici corect, ca să mă exprim foarte clar“, a spus Iohannis înaintea reuniunii Consiliului European.

ADVERTISEMENT

Iohannis: „Guvernul se mișcă, până acum, foarte bine“

Președintele a mai spus că în discuțiile cu membrii coaliției s-a stabilit că trebuie respectate cadrele fiscale europene și cele prevăzute în PNRR.

Iohannis s-a declarat mulțumit de activitatea de până acum a Executivului și a anunțat că bugetul va fi atent gândit la capitolul cheltuieli: „Discuțiile sunt bune. Guvernul se mișcă, până acum, foarte bine. Hai să vedem draftul acestui buget, nu va fi un buget de mare cheltuială, fiindcă dacă vrem să ne încadrăm în deficitul pe care ni le-am propus şi îl vrem, va fi nevoie de un buget foarte realist.“

ADVERTISEMENT

„Am discutat în câteva rânduri despre acest lucru şi este cel puţin la nivel de Guvern foarte clar că bugetul trebuie să fie unul realist, clar şi bine fundamentat. Asta este ce aştept de la acest buget. Dacă va fi construit aşa cum sunt promisiunile, nu văd acum nicio problemă în a promulga un astfel de buget”, a mai spus șeful statului.

Adoptarea bugetului de stat, sub semnul înteebării

Guvernul s-a angajat că va trimite bugetul în Parlament pentru a fi adoptat până în sărbătorile de Crăciun.

ADVERTISEMENT

Ministrul Finanţelor a declarat că bugetul pentru 2022 va fi construit fără noi taxe, iar orice modificare a regimului fiscal va fi realizată în mod predictibil şi doar în urma unui dialog cu mediul de afaceri.

Vicepremierul Sorin Grindeanu a declarat că există un semn de întrebare în privinţa aprobării bugetului de stat pe 2022 până la finalul anului, în Parlament. „E un semn de întrebare… Am fost sceptic că vom putea, până în Sărbători, să îl şi votăm în Parlament, mi-aş dori acest lucru, dacă aceste discuţii vor fi mai scurte şi vor mulţumi, cât de cât, fiecare titular, fiecare parte“, a spus Grindeanu.

ADVERTISEMENT

Acesta a precizat că resursele bugetare trebuie asigurate de Ministerul Finanţelor Publice: „Tot ceea ce este prins în programul de guvernare va fi prins şi în buget.“

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că în privinţa bugetului de stat există două variante: va fi adoptat până pe 24 decembrie sau va fi adoptat la sfârşitul lunii ianuarie, într-o sesiune extraordinară a Parlamentului.

Întrebat dacă legea bugetului va fi adoptată până la sărbătorile de iarnă, Ciolacu a răspuns: „În acest moment, ministrul Finanţelor am înţeles că a strâns toate solicitările de la ministere şi încercăm în şedinţa de coaliţie de azi, dacă nu o să mai facem una şi mâine şi poimâine, şi sperăm să finalizăm acest buget până pe data de 24.“

„Sunt două variante puse în discuţie, ori până în 24 decembrie, dacă se finalizează absolut totul, inclusiv cu fondurile europene, ori la sfârşitul lui ianuarie în sesiune extraordinară“, a adăugat președintele PSD.

ADVERTISEMENT