News

Iohannis, discuție cu Zelenski despre legea minorităților din Ucraina. Ce i-a cerut președintele României omologului său

Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski au avut o importantă discuție telefonică. În centrul convorbirii a fost legea minorităților din Ucraina, un subiect extrem de controversat.
04.01.2023 | 16:26
Iohannis discutie cu Zelenski despre legea minoritatilor din Ucraina Ce ia cerut presedintele Romaniei omologului sau
Klaus Iohannis, discuție cu Volodimir Zelenski. Legea minorităților din Ucraina, un subiect al convorbirii. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

La o jumătate de an de la vizita întreprinsă la Kiev, Klaus Iohannis a purtat o nouă discuție cu Volodimir Zelenski, de această dată prin telefon.

Klaus Iohannis, discuție cu Volodimir Zelenski. Legea minorităților din Ucraina, un subiect al convorbirii

Miercuri, 4 ianuarie, între cei doi șefi de stat a avut loc o rundă de discuții extrem de importantă. Aceasta vine într-un context extreme de sensibil, dominat de subiectul legii minorităților naționale din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis i-a transmis lui Volodimir Zelenski că ”noua lege a minorităților naționale a creat preocupare și nemulțumire la nivelul autorităților române” și i-a cerut rezolvarea situației.

Pe același subiect, cei doi lideri de la București și Kiev au convenit ca în perioada imediat următoare miniștrii de externe din cele două țări să aibă discuții cu privire la soluționarea problemei.

ADVERTISEMENT

”Președintele României s-a referit pe larg la recenta lege a minorităților naționale adoptată de Ucraina, care a creat preocupare și nemulțumire la nivelul autorităților române și al reprezentanților comunității române din Ucraina.

Președintele Klaus Iohannis i-a solicitat Președintelui Zelenski identificarea rapidă de soluții care să răspundă și să remedieze aceste preocupări. În acest sens, cei doi Președinți au agreat ca în perioada imediat următoare miniștrii de externe ai celor două țări să aibă discuții cu privire la soluționarea bilaterală a aspectelor menționate”, se arată pe site-ul prezidențial.

ADVERTISEMENT

Iohannis și Zelenski au discutat și despre agresiunea Rusiei din Ucraina

Cei doi președinți au mai vorbit și despre ajutorul dat de România după invazia rusă în Ucraina. În același comunicat, Iohannis a transmis că România va ajuta Ucraina ”atât timp cât va fi nevoie”.

Partea română și-a exprimat îngrijorarea după noile serii de atacuri militare ale rușilor din statul vecin.

ADVERTISEMENT

”Președintele Klaus Iohannis a exprimat profunda îngrijorare și preocupare față de continuarea atacurilor armatei ruse asupra obiectivelor civile și a infrastructurii critice ale Ucrainei, care reprezintă crime de război conform dreptului internațional umanitar, și a condamnat ferm atacurile aeriene neîncetate ale Rusiei, care au lăsat Ucraina în întuneric și frig.

Președintele României a reamintit sprijinul consistent și multidimensional acordat de țara noastră, atât prin asistență directă, sprijin pentru refugiați, furnizarea de generatoare, respectiv facilitarea tranzitului de cereale, cât și prin susținerea integrării europene a Ucrainei, a adoptării sancțiunilor împotriva Rusiei și, respectiv, a acțiunilor vizând izolarea internațională a Rusiei.

În context, Președintele Klaus Iohannis a reiterat faptul că România va continua să acționeze pentru a ajuta Ucraina și poporul ucrainean, atât timp cât va fi nevoie”, se mai arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Volodimir Zelenski a postat și el un mesaj, pe Twitter, în care spune că a discutat cu Klaus Iohannis despre continuarea cooperării în sectorul de apărare.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a pus mâna pe telefon și-a sunat direct: „Se uită ăia...
Gigi Becali a pus mâna pe telefon și-a sunat direct: „Se uită ăia la tine ca oile în țarc la cioban” » Dezvăluiri din culise: „Omul ăsta mi-a salvat viața”
FOTO ”Bijuteria” de 7.000.000 de euro din România, aproape de inaugurare: ”Lucrările vor...
FOTO ”Bijuteria” de 7.000.000 de euro din România, aproape de inaugurare: ”Lucrările vor fi gata”
Cât câștigă pe zi un livrator de mâncare, în București. „Ies de la...
Cât câștigă pe zi un livrator de mâncare, în București. „Ies de la 12 și stau până seara la 12-1”
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
INFOGRAFICE Unde gasesti apartamente sub 50.000 euro în București. Topul zonelor
INFOGRAFICE Unde gasesti apartamente sub 50.000 euro în București. Topul zonelor
De câte telefoane e nevoie pentru a obţine 35 kg de aur şi...
De câte telefoane e nevoie pentru a obţine 35 kg de aur şi 350 kg de argint. Românii le păstrează sau le aruncă la gunoi
Femeia care nu i-a lăsat bacșiș coafezei pentru cele 7 ore de muncă,...
Femeia care nu i-a lăsat bacșiș coafezei pentru cele 7 ore de muncă, deși i-a plăcut rezultatul. „I-am dat banii și ea a început să-i numere“ VIDEO
Mama lui Navalnîi a dat autoritățile ruse în judecată. Putin îi pedepsește crunt...
Mama lui Navalnîi a dat autoritățile ruse în judecată. Putin îi pedepsește crunt pe bărbații care l-au omagiat pe opozant
S-a aflat data exactă când va pieri omenirea. Isaac Newton a lansat predicția...
S-a aflat data exactă când va pieri omenirea. Isaac Newton a lansat predicția despre sfârșitul lumii
Traian Băsescu n-a mai răbdat: Se rupe sufletul în mine
Traian Băsescu n-a mai răbdat: Se rupe sufletul în mine
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Oana Matache și Radu Siffredi, anunţ după doar un an de relație
Oana Matache și Radu Siffredi, anunţ după doar un an de relație
Băsescu, despre comasarea alegerilor: Se rupe sufletul în mine să-i văd pe Boc,...
Băsescu, despre comasarea alegerilor: Se rupe sufletul în mine să-i văd pe Boc, Falcă și Blaga comasați cu PSD
Ce nume inedite aveau dacii. Unul dintre ele este purtat și astăzi de...
Ce nume inedite aveau dacii. Unul dintre ele este purtat și astăzi de o mulțime de femei