News

Iohannis: După ani de dezamăgiri şi nereuşite, vom construi o Românie din care să nu mai plecăm

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat joi, la Varşovia, că după ani de "dezamăgiri şi nereuşite" se va putea construi o Românie din care cetăţenii săi să nu mai fie tentaţi să plece,...
13.03.2015 | 11:13
Iohannis Dupa ani de dezamagiri si nereusite vom construi o Romanie din care sa nu mai plecam

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat joi, la Varşovia, că după ani de “dezamăgiri şi nereuşite” se va putea construi o Românie din care cetăţenii săi să nu mai fie tentaţi să plece, potrivit Agerpres.

“După ani de dezamăgiri şi nereuşite, vă spun astăzi cu toată sinceritatea că vom putea construi împreună acea Românie pe care ne-o dorim — un loc în care ne vom bucura să trăim, din care nu vom mai fi tentaţi să plecăm şi la care dumneavoastră vă veţi putea întoarce cu inima deschisă. Oricâte eforturi şi sacrificii ar cere, vom reuşi, cu viziune, calm şi răbdare, să clădim o societate românească în care să primeze valorile democratice, încrederea în instituţii şi în statul de drept, toleranţă, respectul pentru muncă, educaţie, cultură. Această reconstrucţie a început deja. Am pornit procesul deloc simplu, dar necesar, de schimbare a modului în care arăta politica românească şi de reformare a instituţiilor politice. Fără îndoială, la acest capitol un aspect esenţial îl reprezintă asigurarea condiţiilor pentru participarea la vot a românilor din diaspora”, a declarat Iohannis, în discursul susţinut la Ambasada României din Varşovia.

Pe de altă parte, Iohannis a arătat că doreşte să afle problemele cu care se confruntă românii, care locuiesc în afara ţării.

“Intenţia mea este ca, peste tot pe unde merg, să întâlnesc cât mai mulţi dintre concetăţenii noştri, care trăiesc şi muncesc departe de casă. Ca preşedinte al tuturor românilor, oriunde s-ar afla ei, vreau să-i cunosc, să-i ascult şi să le spun că îi respect şi îi preţuiesc. Vreau ca glasul dumneavoastră să se facă auzit, vreau să ştiu care sunt problemele cu care se confruntă comunităţile de români din diaspora. Şi îmi doresc ca, în urma consolidării parteneriatelor externe ale României, să existe beneficii concrete: un spaţiu mai sigur şi mai multe oportunităţi pentru toţi”, a spus şeful statului.

În acest sens, Klaus Iohannis a subliniat că prezenţa lui reprezintă o componentă esenţială a politicii externe, pe care şi-a asumat-o, respectiv o politică transparentă şi eficientă, apropiată de cetăţenii români, oriunde trăiesc aceştia.

“Vreau ca toţi românii să fie bine reprezentaţi peste hotare, iar între autorităţi şi cetăţeni să existe o relaţie bazată pe respect. Este rolul autorităţilor să se asigure că drepturile şi libertăţile românilor, ca cetăţeni europeni, sunt protejate, dar şi să vină în sprijinul lor. Cred că, indiferent din ce motiv sau de cât timp sunt plecaţi, pentru românii din străinătate sentimentul apartenenţei la o naţiune şi identitatea profundă nu se pierd niciodată. Este datoria noastră, a celor de acasă, să cultivăm acest sentiment şi să vă susţinem în afirmarea propriei identităţi spirituale şi culturale, în păstrarea tradiţiilor proprii”, a adăugat şeful statului.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET