Sport

Iohannis: “Am fost informat despre propunerea de reînvestire a Codruţei Kovesi, rezultatele DNA vorbesc de la sine”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că a fost informat de propunerea ministrului Justiţiei, trimisă Consiliului Superior al Magistraturii, de reînvestire la şefia DNA a Codruţei...
03.03.2016 | 19:00
Iohannis Am fost informat despre propunerea de reinvestire a Codrutei Kovesi rezultatele DNA vorbesc de la sine
ADVERTISEMENT

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că a fost informat de propunerea ministrului Justiţiei, trimisă Consiliului Superior al Magistraturii, de reînvestire la şefia DNA a Codruţei Kovesi, şeful statului adăugând că rezultatele acestei instituţii vorbesc ”de la sine”.

”Am fost informat despre acest demers şi m-am exprimat deja în public cel puţin de două ori. Rezultatele de la DNA vorbesc de la sine”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

ADVERTISEMENT

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mircea Aron, a declarat pentru News.ro că CSM a primit cererea ministrului Justiţiei de reînvestire a Codruţei Kovesi la sefia DNA încă de luni, 29 februarie, şi a transmis-o Secţiei pentru procurori, care urmează să dea un aviz consultativ.

Mircea Aron a precizat pentru News.ro că din acest moment nu mai pot fi depuse alte candidaturi, nominalizarea pentru şefia DNA fiind atributul exclusiv al ministrului Justiţiei.

ADVERTISEMENT

“Noi avem numai un rol consultativ. Ministrul Justiţiei face o propunere şi noi, judecătorii din CSM nu avem nicio competenţă în acest caz. Doar procurorii din Consiliu. Am înţeles de la doamna Prună că a mai fost în urmă cu doi ani o situaţie similară când a fost numită conducerea DIICOT”, a declarat şeful CSM pentru News.ro

Potrivit procedurii, urmează stabilirea unui calendar, depunerea unui program de management din partea Laurei Kovesi şi susţinerea unui interviu care va fi transmis în direct de CSM.

ADVERTISEMENT

“Îmi menţin propunerea de reînvestire a doamnei Kovesi la şefia DNA, mi-o asum şi cred că este cea mai bună soluţie pentru România”, a spus ministrul Justiţiei, după ce a participat, joi, la bilanţul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Întrebată cum comentează afirmaţiile unor politicieni potrivit cărora nu ar respecta procedura de numire a şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ministrul Justiţiei a spus: “Am aflat că n-aş fi respectat procedura, dar eu invit pe toată lumea care spune acest lucru să se uite la procedurile de acum trei ani. Cu privire la reînvestire există în lege, s-a mai uzitat de acest lucru până la cel mai înalt nivel din parchete”

ADVERTISEMENT

Raluca Prună a afirmat că, atât ca jurist, cât şi ca ministru al Justiţiei, asigură pe toată lumea că nu se încalcă nicio lege în cazul propunerii de reînvestire a Codruţei Kovesi la conducerea DNA.

“Eu nu înţeleg să intru într-o dezbatere politică, într-o chestiune care este foarte importantă. Sunt dezamăgită de unii politicieni că duc această discuţie în aceşti termeni. Nu este nimic ilegal, asigur toată populaţia României”, a spus Raluca Prună.

De asemenea, întrebată despre posibilitatea altor candidaturi la şefia DNA, Kovesi a declarat, cu aceeaşi ocazie, că nu a discutat cu colegii săi referitor la înscrierea în procedura pentru numirea procurorului general, pentru că în opinia sa o astfel de decizie ţine de opţiunea personală a fiecăruia, astfel că nu a antamat subiectul în cadrul unei discuţii de grup la nivelul DNA.

”Nu am pus în discuţia procurorilor DNA această procedură pentru că înscrierea într-o procedură pentru numirea procurorului general este o chestiune personală. Fiecare procuror trebuie să decidă dacă doreşte sau nu să participe la o astfel de procedură, motiv pentru care nu am discutat instituţional, în cadrul vreunei şedinţe sau altfel cu colegii din DNA”, a declarat Laura Codruţa Kovesi la ieşirea de la bilanţul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru 2015.

Sursă: www.news.ro

ADVERTISEMENT