News

Klaus Iohannis, înaintea reuniunii Consiliului European: „Voi susține să nu exagerăm cu restricțiile“

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Bruxelles, înainte de reuniunea Consiliului European, că va discuta cu ceilalți europeni măsurile ce vor fi luate pentru combaterea răspândirii variantei Omicron.
16.12.2021 | 10:54
Klaus Iohannis inaintea reuniunii Consiliului European Voi sustine sa nu exageram cu restrictiile
ADVERTISEMENT

„Există o îngrijorare larg răspândită în legătură cu noua variantă, Omicron. Vom discuta ce se poate face în comun și cum vom putea obține un vaccin nou pentru a combate această variantă. Este limpede, am discutat și cu alți lideri, doar vaccinarea poate opri pandemia. Vom vedea cum obținem acest vaccin nou și cum vom putea să-l obținem și să-l împărțim“, a spus Iohannis.

Șeful statului a adăugat că va susține adoptarea unor măsuri care să nu afecteze economia: „Voi susține să nu exagerăm cu restricțiile, mai ales cu privire la mărfuri și economie“, a precizat el.

ADVERTISEMENT

Iohannis, despre problemele cu energia: „Am luat măsuri, dar nu pot merge la infinit“

Iohannis a mai spus că o altă temă de discuții pe agenda de joi a Consiliului European va fi energia. „Noi am luat măsuri de compensare, acasă, dar acestea nu pot merge la infinit. Trebuie să vedem cum s-a ajuns la aceste prețuri. Nu toate conductele funcționează la capacitatea maximă. Trebuie să vedem cum poate să existe o competiție reală, pentru ca prețurile să nu mai crească“, a spus el.

„Voi susține că gazele și energia nucleară sunt energii de tranziție bune“, a adăugat președintele.

ADVERTISEMENT

În ședința de joi se va analiza și securitatea europeană. „A treia temă este cea a securității și a busolei strategice, un document care va stabili cum se orientează UE în zona de securitate și în cea de securitate economică. Voi sublinia importanța zonei Mării Negre, a securității la Marea Neagră, și a colaborării cu NATO a UE“, a spus Iohannis.

„În niciun caz nu vom accepta un paralelism între NATO și UE“, a subliniat președintele.

Care sunt temele de discuție la Bruxelles

Președintele României, Klaus Iohannis, participă, în perioada 15-16 decembrie 2021, la Summitul Parteneriatului Estic şi la reuniunea Consiliului European, care se desfășoară la Bruxelles.

ADVERTISEMENT

Cel de-al şaselea Summit al Parteneriatului Estic este prezidat de preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

La reuniune participă şefii de stat şi de guvern ai statelor membre UE, liderii celor cinci state partenere – Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan, respectiv preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell.

ADVERTISEMENT

În cadrul summitului va fie adoptată o Declaraţie comună care va stabili viziunea strategică pentru perioada post-2020 a Parteneriatului Estic.

Principalele subiecte care vor fi discutate în reuniunea Consiliului European se referă la coordonarea europeană în contextul pandemiei de COVID-19, gestionarea situaţiilor de criză şi rezilienţa la acestea, preţurile la energie, securitatea şi apărarea Uniunii Europene, aspectele externe ale migraţiei, relaţiile externe ale Uniunii, cu accent pe situaţia de la frontierele UE cu Ucraina şi Belarus, precum şi pregătirea Summitului UE-Uniunea Africană din februarie 2022.

Luni, Klaus Iohannis a participat la o întâlnire în sistem videoconferință cu președintele Consiliului European,, Charles Michel, și cu prim-miniștrii Sloveniei, Janez Janša, Estoniei, Kaja Kallas, și Letoniei, Krišjānis Kariņš, în pregătirea Summitului Parteneriatului Estic din 15 decembrie și a reuniunii Consiliului European din 16 decembrie.

 

ADVERTISEMENT