News

Scopul întâlnirilor private dintre Iohannis și miniștri: ”A fost un fel de mână de ajutor pe care ne-a întins-o”

S-a aflat scopul întâlnirilor private dintre Klaus Iohannis și miniștri, care au avut loc în aceste zile. Vasile Dîncu a dezvăluit că președintele țării și-a exprimat intenția de a oferi o mână de ajutor.
08.01.2022 | 00:02
Scopul intalnirilor private dintre Iohannis si ministri A fost un fel de mana de ajutor pe care nea intinso
ADVERTISEMENT

După ce în spațiul public au apărut informații pe surse că președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au avut întâlniri private cu miniștrii, au apărut și confirmări și explicații despre această situație.

Vasile Dîncu, ministrul apărării, a dezvăluit că s-a văzut între patru ochi, în aceste zile, cu șeful statului. În cadrul întrevederilor, Klaus Iohannis i-a întrebat pe miniștri cum i-ar putea ajuta, din funcția pe care o deține, în îndeplinirea atribuțiilor.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis, mână de ajutor pentru miniștrii Guvernului Ciucă

”Da, am avut o întâlnire în sensul acesta. M-am întâlnit și în alte situații cu o președintele României. Președintele României este șeful Armatei până la urmă, este comandantul suprem al Armatei.

Principalul lucru pe care ni l-a spus președintele și asta a spus-o la mai mulți miniștri, care au fost acolo, cu ce ne poate ajuta din funcția pe care o deține și în ce fel poate să ne sprijine pe noi ca să ne atingem obiectivele, inclusiv în PNNR, dar și celelalte obiective.

ADVERTISEMENT

A fost un fel de mână de ajutor pe care ne-a întins-o, pentru ca să putem lucra împreună mai eficient”, a explicat Vasile Dîncu la Digi 24.

Încă de marți Klaus Iohannis ar fi demarat discuții private cu miniștrii, potrivit unor surse politice Antena 3. Cu toții au fost chemați pe rând, la acestea asistând inclusiv premierul țării, Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

Primii sosiți în fața șefului statului au fost: Vasile Dîncu, ministrul MApN, Alexandru Rafila, ministrul sănătății, Lucian Bode, ministrul MAI, ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu și Cseke Attila, ministrul dezvoltării. Dintre toți aceștia, primul chemat a fost Alexandru Rafila.

Tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR

Întâlnirile ar fi fost declanșate de tensiunile care s-au iscat în ultima vreme în coaliția de guvernare. Mai exact, subiectele care au început să pună paie pe foc între liderii PNL-PSD-UDMR ar fi certificatul verde și legea compensării facturilor la energie.

ADVERTISEMENT

Adoptarea certificatului verde la locul de muncă este încă blocată în Parlament, deoarece nu s-a ajuns la o concluzie despre cum să se implementeze, mai exact, acest proiect de lege. Sunt voci politice care spun că tocmai Klaus Iohannis ar fi cerut amânarea aprobării actului, deoarece s-ar isca proteste mari în stradă.

Referitor la legea compensării facturilor la energie, PSD vrea să aducă unele modificări, în contextul în care românii primesc facturi mari la gaze și lumină. Drept urmare, ei vor ca în lege să fie menționate îmbunătățiri precum:

  • ”Acordarea de vouchere de energie consumatorilor vulnerabili, astfel încât să se evite procedurile birocratice și să se asigure o protecție reală pentru această categorie,
  • Simplificarea procedurilor de plată a compensațiilor pentru furnizorii de energie, astfel încât activitatea acestora să nu fie afectată,
  • Reglementarea unor sancțiuni pentru furnizorii de energie care nu respectă plafoanele impuse de legislația în vigoare,
  • Extinderea schemei de ajutor de stat pentru marii consumatori din energie, din economie și la IMM-urile afectate puternic de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale”, este menționat pe site-ul psd.ro
ADVERTISEMENT